Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1759 kez okundu. | Medya Haberleri
Haberin Tarihi :   08 Haziran 2015 - 06:30

Siyasi belirsizlik tablosu Batı medyasının iştahını kabarttı

Büyüt
Küçült
Siyasi belirsizlik tablosu Batı medyasının iştahını

Seçimlerden önce Türk seçmenini etkileme yönünde algı operasyonları düzenleyen dünya basını, 7 Haziran seçim sonuçlarını son dakika koduyla izleyicilerine duyurdu. Yorumlarda koalisyon olasılığı ve HDPnin barajı geçmesi ön plana çıktı.

7 Haziran seçimlerinden Ak Partinin oy kaybı yaşayarak çıkması, seçim öncesi kalkıştığı algı operasyonlarıyla dikkat çeken Batı basınında sevinç yarattı. ABD ve Avrupa medyasında seçmenin yeni anayasa ve başkanlık sistemine onay vermediği ve HDPyi meclise taşıdığına dair yorumlar ön plana çıktı.

Türkiyenin kaderini belirleyecek seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasının ardından, Amerikada yayınlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, AK Partinin 2015 seçimlerinde “hezimete uğradığı” değerlendirmesini yaptı. İlk gelen sonuçların, AK Partinin, 2002den bu yana sürdürdüğü tek parti iktidarını yitireceği yönünde olduğunu belirten WSJ, AK Partinin muhalefet partilerinden çok oy almasına karşın, tek parti iktidarını yitirip, koalisyona gitmekle yüz yüze kalabileceği yorumunda bulundu.

Alman televizyonunun ikinci kanalı ZDF saat 19.00 haber bülteninde Türkiyede yapılan milletvekili seçimlerinin ilk sonuçlarına göre iktidar partisi AK Partinin oy kaybettiğini duyurdu. Kanal, ilk tahminlere göre AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın muhalefet partileriyle koalisyon yapmak zorunda olduğunu belirtti. ZDF kanalı Türkiyeden bazı kanalların seçimle ilgili analizlerini ekrana taşıdı. AK partinin çoğu bölgelerde oy oranının düşüklüğüne yer verildi. Seçimlerde Güney Doğu  Anadolu bölgesiyle çoğu kentlerde HDP, CHP, MHP partilerinin oylarının yükseldiği bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın başkanlık sisteminin zor durumda olduğu bildirildi. Fransız ve İsviçre televizyon kanalları da ana haber bültenlerinde bugün Türkiyedeki seçimleri ekrana taşıdı. Avrupanın gözü seçim sonuçlarındaydı.

İngiliz gazetesi The Guardian, seçim sonuçlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın kişisel yenilgisi ve Kürtlerin de zaferi olduğu yorumunu yaptı. Gazete, seçim öncesi Türkiyeyi eleştiren yayınlarıyla dikkat çekmişti.

Seçimler dünya basını tarafından ilgiyle takip edidi. Türkiye sandık başına giderken, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da bu yıl ilk kez oy kullandılar. CNNin Arwa Damon, Gül Tüysüz ve Laura Smith-Spark tarafından hazırlanan “Türkiye Yenilikçi Seçimlerde Oy Kullanıyor” başlıklı haberinde, AK Partinin seçimlerden en çok oyu alarak 330 sandalye ile mecliste büyük çoğunluğu elde edebileceğini yazdı. AK Partinin tek başına iktidar olabilmesi için 276 sandalyeye ihtiyaç duyduğunu bildiren CNN, referanduma gerek kalmadan anayasa değişikliği yapabilmesi için de AK Partinin 367 veya daha fazla sandalye sayısının gerekli olduğunu bildirdi. CNN, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) yüzde 10 olan seçim barajını aşması halinde ilk kez mecliste kendine yer bulacağını kaydederek, HDPnin Cuma günü Diyarbakırda gerçekleştirdiği miting sırasında meydana gelen patlamada en az 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100den fazla kişinin yaralandığını belirtti.

Seçim sonuçlarını büyük ölçüde tahmin eden Batı basını, siyasi belirsizliği memnuniyetle karşıladı.

ALMAN BASININDA SEÇİMLERE GENİŞ YER VERİLDİ

Almanyanın ulusal gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung haberinde “Erdoğan ne yapacak?” sorusunu soran bir başlıkla Türkiyedeki genel seçim haberlerine yer verdi. Türk solunun ve Kürtlerin partisi HDPnin seçimden alacağı sonucun Erdoğanın geleceğini belirleyeceğini yazdı.

Die Welt gazetesi de Türkiyedeki seçimlerle ilgili olarak “Tarihi Bir Sonuç Çıkabilir” başlığını kullanarak, tarihi sonucun HDPnin seçim barajını aşması olarak belirledi.

FRANSIZ BASIN GENİŞ YER VERDİ

Fransanın önde gelen gazete ve dergilerinde genel seçimlerle ilgili olarak son günlerde seçmenin AK Partiye azalan ilgisi, Kürt oylarının önemi vurgusu yapıldı. Gazetelerdeki yorumlar, Kürtlerin HDP çatısı altında seçime katılmasıyla birlikte, bu seçimlerdeki asıl heyecanlı bekleyişin eskiden olduğu gibi AK Partinin kaydedeceği başarı değil, HDPnin kaydedeceği başarı olduğu vurgulandı. France 24 kanalında bugün yayınlanan röportajlarda da Kürtlerin hayal kırıklığı ve seçimlerdeki gerginliğine yer verildi.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024