Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1699 kez okundu. | Teknoloji Haberleri
Haberin Tarihi :   21 Nisan 2015 - 06:30

Turkcell Akıllı Tarım çözümleri ile çiftçinin yanında

Büyüt
Küçült
Turkcell Akıllı Tarım çözümleri ile çiftçinin
Teknoloji Haberleri › Turkcell Akıllı Tarım çözümleri ile çiftçinin yanında haberi

Turkcellli çiftçiler akıllı tarım uygulamalarını kullanarak üretimden pazarlamaya tasarruf sağlıyor. Çiftçiler seralardaki ısı ve nem oranlarından hayvanların kızgınlık dönemlerine kadar tüm süreçleri Turkcell sayesinde takip edebiliyor.

Yelda Şumnulu

Teknolojinin giderek daha büyük bir pay aldığı tarım sektöründe, özellikle GSM teknolojisine dayalı çözümler dikkat çekiyor. Bu hizmetlerle bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, kalite ve verimliliklerinin yükseltilmesi, uygun koşullarda korunması, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlaması süreçlerinde üretici destekleniyor. Tarımda M2M (makineler arası iletişim)  çözümlerinin kullanılması dünyada da büyük ilgi gören ve hızla yaygınlaşan bir uygulama. Tarımsal sulama, sera ve tarım alanlarının uzaktan yönetimi ve hayvancılık/kümes çözümlerini kapsayan Turkcell Akıllı Tarım çözümleri, üreticiler dışında sera ve fide firmalarından, yumurta üreticileri ve sulama konusundaki yetkili kurum ve kuruluşlara kadar geniş bir yelpazeye hitap eden servislerle zenginleşiyor.

20 milyon hayvanı izliyoruz

Turkcell Kurumsal Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş “Turkcellli çiftçiler, Akıllı Tarım çözümlerimizi kullanarak üretim aşamasından pazarlamaya kadar tüm süreçlerde önemli ölçüde tasarruf ve fayda sağlıyor. Tarım sektöründe faaliyet gösterenler bu sayede bir yandan rekabet gücünü artırırken diğer yandan da su, elektrik gibi değerli ülke kaynaklarını verimli kullanıyor. Şu anda 550 çiftlikte ve kümeste Turkcell Akıllı Tarım çözümleri kullanılıyor.

20 milyonun üzerinde hayvanın kritik verilerini (ısı, nem, canlı ağırlık, yem ve su verileri) çözümlerimizle yönetiyoruz. Turkcell M2M Akıllı Tarım Çözümleri sayesinde tarımda dünyanın 7nci, Avrupanın 1nci ülkesi olan Türkiyenin hem verimliliğini arttırıyoruz hem de soframıza gelen gıdaların güvenliğini sağlıyoruz” dedi.

Tarım Bakanlığı ile işbirliği

Kulabaş Turkcell-TARSEY projesine ilişkin olarak ise şunları söyledi: “Turkcell olarak, Tarım Bakanlığı öncülüğünde yürütülen TARSEY (Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi) projesini çözümlerimizle destekliyoruz. TARSEY projesi sayesinde Türkiyede çiftçi olmak, tarımla uğraşmak artık yeniden tanımlanıyor. Tarım Bakanlığının önderliğinde dünyada eşi benzeri olmayan, uçtan uca bir verimlilik ve tasarruf projesi geliştirildi. Ülkemizde tarım sektörünün bu proje ile yeni bir çağa adım atacağını çok yakında göreceğiz diye düşünüyoruz. Teknolojiye ve inovasyona dayalı kalkınma modeli sayesinde Türkiye kazanacak, çiftçimizin yüzü gülecek.”

Turkcellin Akıllı Tarım çözümleri

-Büyükbaş hayvan adım ve lokasyon takibi: Büyükbaş hayvanların adım sayısı kızgınlık dönemi tespiti için kullanılır. Çiftleşme döneminin tespitindeki başarı doğrudan süt verimi ve hayvan sağlığı açısından kritik olduğu için üreticiler için önemli bir çözüm.

-Sera takip çözümü: Seralar, tohum depoları, açık alan üreticiler gibi tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yapılan M2M entegrasyonuyla sıcaklık ve nem değerleri kontrol edilip hastalık, ürünlerde şekil bozukluğu, ürün kalitesine yönelik olumsuz sonuçların önüne geçilir, toprak neminin kontrol altında tutulması nedeniyle sulama maliyetleri azalır ve enerji tasarrufu sağlanır.

-Süt ölçüm ve takip çözümleri: Süt toplama noktalarına ve soğutma tanklarına yerleştirilen sensörler ve M2M cihazları sayesinde su, antibiyotik, alkol, sütün ısısı ve asit düzeyi dolayısıyla ısıya bağlı bakteri artış oranı tespiti gibi sağlığı ve sütün kalitesini etkileyen değerler anlık olarak takip edilebilir. Böylece hem sütün miktarı ve kalitesi hem de süt ile ilgili hayati değerler yakından izlenebilir.

-Balık çiftliği takip çözümü: Balık çiftliklerine yerleştirilen sensörler ve M2M cihazları sayesinde sıcaklık, sudaki oksijen miktarı, tuzluluk, suyun bulanıklığı, pH ve amonyak miktarı gibi parametreler anlık olarak takip edilebilir, gerekli alarm durumlarında hızlı önlemler alınabilir. Böylece balık ölüm oranı düşer, daha verimli ve çevreye duyarlı ürünler yetiştirilebilir.

-Kümes takibi: Kümeslerdeki ısı, nem, iklimlendirme kontrollerinin sağlıklı ve M2M ile anlık yapılması sayesinde civciv ölümlerinin önüne geçilir, gereksiz ve zararlı yem tüketimi ile ilaç kullanımının önüne geçilmiş olur.

-Uzaktan sulama yönetimi: Tarımsal alanlarda uzaktan sulama sistemleri ve toprak ihtiyacına göre kontrollü sulama ile tasarruf sağlanır. Topraktaki ve havadaki nem miktarı ölçülerek toprağın ihtiyacı kadar su ile sulama yapılıp, hem sudan tasarruf hem de mahsüllerin sağlıklı olarak gelişmesi, ürün kalitesinin arzu edilen seviyede tutulması sağlanır. Sistem otomatik olarak sulama sistemini de kontrol ederek arıza vb durumlarında israf olan suyunda önünü keser.

Peynir ve yoğurt üretimi alanında uzmanlaşan Güneşoğlu, hem tedarik zinciri hem de üretim süreci boyunca sütün kalitesini Turkcellin Akıllı Endüstri çözümleri ile sağlıyor. Firma, tedarik zinciri boyunca süt tankerlerinin konum ve rota bilgisinin yanı sıra taşınan sütün gıda güvenliği açısından kritik değerlerini ölçme ve takip etme amacıyla Turkcelll çözümlerinden faydalanıyor. Bu çözümler sayesinde çeşitli noktalardan sağlanan sütün üretim tesislerine ulaştırılmasına kadar geçen tüm süreçte PH değerleri takip edilerek olağan dışı bir durumda anında müdahale imkanı elde ediliyor. Yine Turkcellin Akıllı Araç çözümü ile sütün ve üretilen tüm ürünlerin hijyenik ve güvenli koşullarda tedarikini sağlayan araçların konum ve hız bilgisi kesintisiz olarak firmaya aktarılıyor. Böylece firma, tedarik, üretim ve dağıtım ağında ürünlerin yerini ve durumunu, kırsal bölgelerde bile kolaylıkla takip edebiliyor.

Güneşoğlu Süt ve Gıda Sanayi

1964 yılında Sakaryada kurulan Güneşoğlu Süt ve Gıda Sanayi, bugün 170 ton süt işleme kapasitesi ile 12 ilde geniş bir ürün portföyü ile hizmet veriyor. Peynir ve yoğurt üretimi alanında uzmanlaşan Güneşoğlu, hem tedarik zinciri hem de üretim süreci boyunca sütün kalitesini Turkcellin Akıllı Endüstri çözümleri ile sağlıyor. Firma, tedarik zinciri boyunca süt tankerlerinin konum ve rota bilgisinin yanı sıra taşınan sütün gıda güvenliği açısından kritik değerlerini ölçme ve takip etme amacıyla Turkcelll çözümlerinden faydalanıyor. Bu çözümler sayesinde çeşitli noktalardan sağlanan sütün üretim tesislerine ulaştırılmasına kadar geçen tüm süreçte PH değerleri takip edilerek olağan dışı bir durumda anında müdahale imkanı elde ediliyor. Yine Turkcellin Akıllı Araç çözümü ile sütün ve üretilen tüm ürünlerin hijyenik ve güvenli koşullarda tedarikini sağlayan araçların konum ve hız bilgisi kesintisiz olarak firmaya aktarılıyor. Böylece firma, tedarik, üretim ve dağıtım ağında ürünlerin yerini ve durumunu, kırsal bölgelerde bile kolaylıkla takip edebiliyor.

Güneşoğlu, Turkcellin konuşan makineleri ile tedarik zincirinde kalite kontrolünün otomasyonunu sağlayarak sütün sağlandığı noktadan üretime kadar hijyen ve güvenliğinden emin oluyor. Ürün kalitesi arzu edilen seviyede tutuluyor, anında müdahale ile üretimde kayıplar en aza indirgeniyor. Kalite kontrol için ayrılan kaynak ve vakitten tasarruf ediliyor ve müşteri memnuniyeti sağlanarak marka imajı korunuyor.

 

Flotty Organik Gıda 

1971 yılında Elazığda yumurta ve piliç üretimine başlayan Flotty, bugün 40 çiftlikte ürettiği organik tavuk ve yumurtalarını tüketicilere sunuyor. Flottynin en büyük önceliği, üretim sürecinde kesintisiz ve otomatize kontrolü sağlamak. Üretim sürecinde yaşanabilecek olağandışı durumlar, canlıların sağlığına, verimliliğine ve yumurtalar üzerinde istenmeyen etkilere sebep olarak ürünlerin kalitesine ve dolayısıyla müşteri memnuniyetine doğrudan etki etme riski taşıyor. Bu nedenle Flotty için yetiştirilen tavukların sağlığını etkileyebilecek her türlü değere ek olarak, yem ve su tüketimini de takip etmek kritik önem taşıyor. Turkcell işbirliği ile Flotty, kümeslerden başlayan ve ürünün tüketici ile buluşmasına kadar devam eden sürecin takip ve ölçümünü otomatize ediyor. Kümeslerde ısı, nem, ışık, su ve yem tüketimi, enerji durumu ve canlı ağırlığının takibi için ölçüm cihazları ve M2M hatları bulunuyor. Kesintisiz olarak kaydedilen veriler, Turkcell konuşan makineler sayesinde işlenerek, önceden belirlenmiş kabul edilebilir seviyelerin dışına çıkılması halinde alarm üretilmesi sağlanıyor. Proje ile kümesleri kontrol için harcanan zaman ve maliyetler yüzde 25 azaltılıyor. 7/24 devam eden takip sayesinde Flotty; organik üretim çiftliklerinde sürekli ideal koşulları ve ortam değerlerini sağlayabiliyor, canlıların ideal ortamda yetişmesi sonucu kaliteli ve sağlıklı yumurta elde ediyor, olağan dışı durumlar oluşmasını önleyerek maliyetleri kontrol altında tutuyor ve müşteri memnuniyetinde artış sağlıyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024