Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4051 kez okundu. | Teknoloji Haberleri
Haberin Tarihi :   24 Temmuz 2015 - 15:19

Tayfun Acarer: Mobil iletişimde tıkanmalar artacak

Büyüt
Küçült
Tayfun Acarer: Mobil iletişimde tıkanmalar

Eski Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, mobil iletişimde tıkanmalar başladığını belirterek, Yıl sonunda göreceksiniz, beklemelerle karşılaşacaksınız dedi.

AA

Acarer, Türkiyede bilişim alanındaki başarılı şirketlerin ödüllendirildiği Bilişim 500 Ödül Töreni de, Türkiyede teknolojik altyapı yatırımlarının artması gerektiğini ifade ederek, iletişimi bekleyen tehlikelere dikkati çekti.

Mobil geniş bant altyapı yatırımlarının ve fiber altyapı yatırımlarının artması gerektiğini vurgulayan Acarer, şöyle konuştu:

Şu anda mobil iletişimde tıkanmalar başladı. Yani ben yıl sonu diyordum ama tıkanmalar şimdiden başladı. Yıl sonunda göreceksiniz, beklemelerle karşılaşacaksınız. 2016 daha kötü olacak eğer mobildeki altyapıyı geliştiremezsek. Mobil de tek başına yetmez çünkü o mobildeki büyük datayı siz fiberle taşıyacaksınız. Bunun için uzman olmak gerekmiyor. Bunu her aklı selim insan düşünebiliyor.

- MUTLAKA FREKANS İLAVESİ YAPMAMIZ LAZIM

Acarer, geniş bant fiber kablo ve baz istasyonu yatırımlarının kaçınılmaz olduğunu ancak bazı yerel yönetimlerin bu konuya subjektif yaklaşabildiğini söyledi.

Mobil geniş bantta yeni frekanslara ihtiyaç duyulduğunu aktaran Acarer, şunları kaydetti:

Bugün Avrupada ortalama mobil geniş bandın miktarı 700 MHZin üzerinde. Türkiyede bu miktar ortalama 300 MHZin altında. Yeni geniş bant verilirse Avrupa ortalamasına yaklaşacağız ama yetmeyecek. Bakın Avrupa hızla yeni mobil frekanslar veriyor. Geçen ay Almanyada ben dersteyken ihale yaptılar. Bizim de mutlaka frekans ilavesi yapmamız lazım.

Bırakın şu anda planlanan frekansları, ilave frekanslar vermemiz lazım. Burada da en önemli kaynak şu anda analog televizyonda kullanılan frekanslardır. Bakın 800 MHZ frekans alındı, inşallah gelecek bu. Bunun altında 470 ile 790 arasında çok kıymetli, birilerinin platinium birilerinin altın dediği 400 MHZlik bir frekans bandı var. Bu bandın heba edilmemesi gerekiyor.

- İLERİDE FREKANS BANTLARI ÇOK DAHA KIYMETLİ OLACAK

Acarer, Türkiyede sayısal yayıncılığa geçilmediğini ve bu durumun da bir şansa dönüştürülebileceğini belirterek, şunları anlattı:

Bir nedenden geçemedik ya da geçmedik. Onu tartışmıyorum ben. O arada verilmeyen bantlar vardı, bu aslında Türkiye için bir şans oldu. Çünkü Amerikada, Avrupada 5 sene evvel sayısal yayıncılık için verdikleri frekans bantlarını geri alıyorlar, parasını vererek. Hatta adamların masrafını ödeyerek. Onları, adına 4G, 4,5G ya da diğer adıyla future network deyin, işte bunlarda kullanmaya hazırlanıyorlar. Bakın bizim bu frekansları bunlara hazırlamamız gerek. İleride bu frekans bantları çok daha kıymetli olacak, bunlara paha biçilemeyecek o nedenle bu konunun bilişim sektöründe tartışılmasını istiyorum.

Acarer, Türkiye in bilgi toplumu olmak için bilişime muhtaç olduğunu ve Türkiyede Ar-Ge ve inovasyonun ciddiye alınması gerektiğini sözlerine ekledi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024