Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3608 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   19 Aralık 2014 - 18:18

Türkiyeye çok sert Kıbrıs çıkışı

Büyüt
Küçült
Türkiyeye çok sert Kıbrıs

ABD Senatosu Dışişleri Komitesi Başkanı Robert Menendez, Türkiye Cumhuriyetinin Kıbrısın Münhasır Ekonomik Bölgesine (MEB) tecavüzünden büyük endişe duyduğunu belirtti.

ABD Senatosunda bir konuşma yapan Menendez, küresel ve bölgesel dinamikler, Kıbrısın yeniden birleştirilmesini öncelik hale getirmiştir. Bunda, kısmen Kıbrısın yeni keşfettiği enerji kaynaklarının da payı vardır şeklinde konuştu.

Robert Menendez şöyle devam etti:

Bu yıl Doğu Akdenizde keşfedilen doğal kaynaklar hem Kıbrıslı Rumlara hem Kıbrıslı Türklere birlikte bir anlaşmaya varmak için güçlü bir teşvik sunmaktadır. Ve eğer bir anlaşmaya varılacaksa Kıbrıs bölgesel enerji güvenliğinde çok önemli bir rol oynayacaktır.

Ancak dinamikler gene değişmiştir ki, bugün ben Türkiye Cumhuriyetinin Kıbrısın Münhasır Ekonomik Bölgesine yönelik tecavüzü konusunda büyük endişe duymaktayım.

Senatör Menendez konuşmasında, Kıbrıs hükümetinin yasal ve egemenlik hakkı olan MEBnde doğal gaz arama çalışmalarını durdurmak için Kıbrısın MEBnde bulunan Türk sismik araştırma gemisi Barbarosun varlığına da değindi.

ABD Senatörü, Sonraki günlerde Türkiye, Barbarosun faaliyetlerine destek vermek için savaş gemilerini bölgeye göndermiştir dedi.

Robert Menendez şöyle devam etti:

Bu olay tek başına Türkiyenin Kıbrısın Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde egemenlik haklarından gelen araştırma ve incelemeyi yapmasına yönelik bir dizi ihlallerin sonuncusu olmuştur. Türkiye tabii ki ayrıca  40,000 Türk askeriyle adanın kuzey bölgesini işgal etmekte ve kırk yıldan bu yana anlamlı uzlaşma çabalarını engellemektedir.

Türkiyenin bu davranışları şüphesiz Kıbrıs Rum ve Kıbrıslı Türkler arasında; iki toplum arasında yayımlanan ortak bir açıklamayla Şubat ayında başlayan barış görüşmelerini tehlikeye atmıştır. Türkiyenin taktikleriyle barış görüşmeleri şimdi durma noktasındadır.

Barış görüşmelerinin başlaması için Türkiyenin Kıbrısın çevresinde faaliyet gösteren gemilerini hemen geri çekmesi gerekmektedir.

Uluslararası toplum, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadesi, Kıbrısın Ekonomik Bölgesi içerisindeki kaynakları araştırma hakkını tanıyarak açık bir şekilde fazlasıyla desteklemekte ve Türkiyeyi  ihlalinden dolayı kınamaktadır.

ERDOĞAN VE KABİNESİ BATIYA FEVKALADE SALDIRGAN

Türkiyenin Kıbrısla ilgili son davranışları, barış ve demokrasiyi geriye götürecek saldırgan ve savaşkan hitabının sadece bir örnektir. Son haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabinesi, Batıya yönelik fevkalade saldırgan ve Batı aleyhtarı söylemler kullanmaktadırlar.

Türkiyenin Kıbrısın Münhasır Ekonomik Bölgesindeki  faaliyetleriyle birlikte son açıklamaları, Türkiyenin demokrasiden ve Batıdaki ortaklarından uzaklaşmakta olduğunun dramatik bir artışıdır. Ve benim görüşüme göre hemen güçlü bir tepki gerektirmektedir.

Kıbrıs halkı bu konuda güçlü bir sese ihtiyaç duymaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğana Kıbrısın Münhasır Ekonomik Bölgesinden hemen geri çekilmesi, böylelikle yeniden birleşme müzakerelerinin başlayabilmesi için bize ihtiyaçları vardır.

Kıbrısın dış politikasından da söz eden Menendez, Kıbrısın kendisini açıkça Batının güvenlik yapısının bir parçası, Batının çıkarlarını koruyan bir kaynak, bir savunucu ve müttefiki konumuna yerleştirdiğini söyledi.

Bu gelişmeler Beyaz Sarayı Kıbrıs adına aktif bir rol oynamaya itmektedir diyen ABD Senatörü, bu bağlamda ABD Başkan Yardımcısı Joe Bidenın bu yılın başında adayı ziyaretinden ve Kıbrıs sorununu çözme taahhüdünden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

ABD Senatörü ve Senato Dışişleri Komitesi Başkanı Robert Menendez, Her iki tarafın da yararına olacak Maraşla ilgili güven yaratıcı tedbirleri destekleme, Kıbrıslıların kendi kaderlerini ve topraklarını yönetecekleri nihai bir çözüme yönelik ilerlemenin kolaylaştırılması, günün sonunda Kıbrıs halkından, Kıbrıs halkı tarafından, Kıbrıs halkı için ve sadece Kıbrıs için gelecek bir çözüm görüşünü paylaşıyorum dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın şimdi seçimleri arkasında bıraktığı için adil bir çözüm bulunmasında rolünü yenilemek için bu fırsatı kullanabileceğine işaret eden Menendez, Türklerin barış süreci için gerçek bir taahhüde bağlı kalarak sağlayacakları herhangi bir gelişmeden memnuniyet duyarız şeklinde konuştu.

Robert Menendez, Amerika Birleşik Devletleri ve kendisinin, Kıbrısı bir dost ve müttefik olarak desteklemeye devam edeceği konusunda güvence verdi.

Kaynak: AB HABER





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024