Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2315 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Mayıs 2015 - 06:31

Suriyenin yarısı DEAŞta

Büyüt
Küçült
Suriyenin yarısı
Dünya Haberleri › Suriyenin yarısı DEAŞta haberi Suriye ve Irakta ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin saldırılarına rağmen terör örgütü DEAŞın ilerleyişi devam ediyor. Suriyede stratejik öneme sahip Palmira antik kentini ele geçiren DEAŞ, böylece ülkenin yarısının kontrolünü ele almış oldu.

DEAŞ terör örgütü, Suriyenin dünya mirasları arasında bulunan 2 bin yıllık antik kenti Palmirayı tamamen ele geçirdi. Kentin alınması örgütün Şam ve Humusta rejimin elindeki bölgelere ulaşmasını kolaylaştırabilir. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevine göre DEAŞın bu ilerleyişin ardından Suriye topraklarının yarısından fazlasını kontrol eder duruma geldi. Bir haftadır devam eden çatışmaların ardından DEAŞ, Palmiradaki hapishane, hastane ve havaalanını da ele geçirdi. Rejime bağlı askerler, şiddetli çatışmalar sonrası kentten çekilirken siviller de tahliye edildi.

Geçtiğimiz eylül ayından bu yana ABD öncülüğündeki koalisyon DEAŞa karşı hava saldırıları düzenliyordu. Ancak düzenlenen bu saldırılara rağmen DEAŞ ilerleyişi durdurulamadı. Son olarak Kobaniden çekilen örgüt, birkaç ay sonra Suriye ve Irakta ilerleyişine yeniden devam etti. DEAŞ, hafta başında da Irakın Anbar eyaletinin Ramadi kentini ele geçirmişti. Humusun doğusunda kalan Palmira kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Mirası listesinde. Suriye antik kentlerden sorumlu yetkili Mamun Abdülkerim ise DEAŞın Tedmur Hava Üssüne 1 km uzaklıktaki tarihi Palmira kentini ‘yıkabileceği uyarısını yaptı.

Muhalifler ilerliyor 

Suriyeli muhalifler son 2 ayda İdlib, Halep, Kalamun ve Dera başta olmak üzere çeşitli cephelerde büyük ilerleme kaydetti. İdlibin kontrolünü ele geçiren muhalifler, Derada savunmadan saldırıya geçti. Son olarak Halepte 22 muhalif grup, 26 Nisanda kentin bütünüyle özgürleştirilmesi için “Fetih Operasyonları Merkezi” adı altında birleştiklerini duyurdu.

Rusya Büyükelçiliğine saldırı

Suriyenin başkenti Şamda Rusyanın Büyükelçilik binasına bir haftada ikinci kez saldırı düzenlendi. Havan topu saldırısında ilk belirlemelere göre 1 kişi yaşamını yitirdi. Rusyanın Şam Büyükelçiliği arazisine 19 Mayıs akşamı iki havan topu isabet etmişti. Can kaybının yaşanmadığı saldırı ile ilgili açıklama yapan yetkililer kimsenin zarar görmediğini belirtti.

İsveçli gençlere 3. sınırdışı

Türkiye üzerinden Suriyeye geçip DEAŞa katılmak isteyen İsveçli iki genç 3 defa sınırdışı edildi.  5 Nisanda İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına gelen gençlerin yapılan kontrollerde çantalarında çok sayıda kamuflaj kıyafeti ve fotoğraf makinesi malzemeleri olduğunun görülmesi üzerine şahıslar Türkiyeye giriş yasağı listesine alınarak Stockholme geri gönderilerek, İsveç makamlarına bilgi verildi. Gençler daha sonra, Yunanistanın Kos adasından feribotla Muğlaya geldi, buradan yine geri gönderildi. Son olarak Bodrumdan giriş yapmaya çalışan gençler tekrar geri gönderildi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024