Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3061 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   06 Kasım 2017 - 15:04

STRATFOR ‘Suriye’de savaş sonuçlandı’ dedi.

Büyüt
Küçült
STRATFOR ‘Suriye’de savaş sonuçlandı’
Gölge CIA olarak da nitelendirilen Amerikan araştırma kuruluşu Stratfor, 25 Ekim’de yayımladığı bir raporda ‘Suriye’de savaş sonuçlandı’ tespitinde bulundu.

Charles Glass tarafından kaleme alınan raporda “6 buçuk yıl süren savaş sonrasında, ABD, İngiltere, Fransa, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar tarafından desteklenen ayaklanmacılar Esadı devirmeyi başaramadı. En başarılı şey, başarının kendisidir. Esadın direnci düşmanlarını, kendisinin gitmeyeceğini kabul etmeye zorladı” denildi.

CIADAN SURİYE İSTİHBARATINA TELEFONLAR

Rapora göre başta ABD olmak üzere herkes bu gerçeği kabul etmeye başladı. Washington yönetimi artık “rejim değişikliğinden” bahsetmiyor. Glassın ifadesine göre CİA Direktörü Mike Pompeo geçen Ocak ayında Suriye askeri istihbarat başkanı Ali Memlükü telefonla aradı ve kaybolan bir Amerikalı gazeteci için yardım talebinde bulundu. Pompeo, Memlükten ayrıca, ABD için tehdit oluşturabilecek cihatçı gruplar hakkında bilgi de talep etti. Stratfor raporuna göre İngiltere de Şama diplomasi amaçlı görevliler göndermeye başladı. 2012de elçiliklerini kapatan AB ülkeleri de düzenli olarak diplomatik heyetlerini gönderiyor. Glass, başta ayaklanmayı destekleyen Mısırın bugün Esadın yanında yer aldığını, Irakın Suriyeye askeri yardım gönderdiğini belirterek “CİAnın topraklarında isyancılara eğitim vermesine izin veren Ürdün bile Şam ile ilişkilerin yakında olumlu bir dönemece gireceğini söylüyor” diye yazdı.

DIŞARDA KALANLAR: TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN

Stratfora göre Esad varlığıyla henüz yüzleşmeyen iki ülke, Türkiye ve Suudi Arabistan. Ancak Glass, bu iki ülkenin Suriyenin yakın müttefiki Rusya ile ittifak haline girdiğini belirtiyor. Suriyede koşulların normalleşmesine geniş yer veren yazıda, Türkiyenin S 400 füzeleri üzerinden NATO ile karşı karşıya geldiği vurgulanıyor, ardından İdlib Harekatı ele alınıyor. Yazar Glassa göre bir ihtimal, Türkiyenin İdlib üzerinden PYDyi kuşatması. Başka yorumlara göre Türkiye, cihatçı grupların Suriye dışına çıkmasını engellemek için bunları İdlibde yok etme stratejisini benimsedi.

İDLİB VE SURİYE KÜRDİSTANI ESADA KARŞI MEVZİ

Glassın ele aldığı diğer senaryo ise Türkiyenin İdlibi, Esadı sıkıştırmak amacıyla üs haline getirmesi. Glass, “ABD Suriye Kürdistanını Suriye ordusuna saldırılar için mevzi olarak kullanabilir, yıllar önce Hondurasta Contraları Nikaraguaya karşı kullandığı gibi” diyor. Glass yazısını şu ifadelerle sonlandırıyor: “Cihatçıların Esad güçlerini zayıflatmak için yaşamaya devam etmesi ya da ülkeden kovulması Washingtonun vereceği bir karara bağlı. Bu karar iki yönde de olabilir. Esad savaşı kazandı, ama bu, savaşın bittiği anlamına gelmiyor.”

Aydınlık,islamigundem





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024