Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2291 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   29 Ocak 2018 - 10:43

Soçi zirvesi bugün başlıyor

Büyüt
Küçült
Soçi zirvesi bugün
Türkiye ve Rusya işbirliği ile Suriye savaşına çözüm için toplanacak olan Soçi Zirvesi bugün başlıyor.

Türkiye ve Rusya ın girişimleriyle Suriye Ulusal Diyalog Kongresi bugün Soçide toplanıyor. İki gün sürecek olan Soçi zirvesine 1600 delege davet edildi.

SURİYELİ MUHALİFLER KATILMIYOR

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi, Soçideki zirveye katılmayacağını açıkladı. ABD, İngiltere, Fransa, Ürdün, Suudi Arabistanın dün muhaliflere ilettiği belgede ölgesel hükümetlere yetkiler verilmesi ve mültecilerin de oy kullanacağı seçimlerin düzenlenmesi gibi öneriler dikkati çekmişti. Söz konusu 5 ülkenin muhaliflerin Soçide düzenlenecek Ulusal Diyalog Kongresi e katılmasına da sıcak bakmadığı, buna karşın Türkiye in siyasi çözüm için her platformda yer alınması gerektiği düşüncesiyle Kongreye katılmaları için muhalefet heyetini teşvik ettiği bilgisi yer almıştı.

PYD MASADA YOK

Türkiye in sert muhalefeti nedeniyle Moskova PYDyi zirveye davet etmedi. PYD de yaptığı açıklamalarda zirveye katılmayacağını duyurmuştu. Ancak diplomatik kaynaklar PYDli bazı yetkililere şahıs nezdinde davet yapıldığı belirtilirken bu kişilerin katılıp katılmayacağının henüz net olmadığı belirtildi.

Öte yandan ENKS ve diğer bazı Kürt grup ve partilerine davet yapıldığı bildirilmişti. Türkiye in Afrin operasyonunu protesto için bazı ENKSli yetkililerden zirveye katılınmayacağına dair demeçler gelmesine karşın, ENKSin kararının bugün belli olacağı ifade ediliyor.

Diğer taraftan Kremlinden yapılan açıklamalarda parti veya şahıs ismi verilmemekle birlikte Kürtlerin zirveye katılacağı bildirilmişti.

HANGİ ÜLKELER KAITLIYOR

Zirveye Türkiye, Rusya ve İranın daveti ile Mısır, Ürdün, Irak, Kazakistan, Lübnan ve Suudi Arabistan zirveye gözlemci olarak katılacak. Öte yandan Birleşmiş Milletler de katılacak. BMyi zirvede Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura temsil edecek.

ABD KATILACAK MI?

Rus yetkililer zirveye ABD in de davet edildiğini açıklamış, ancak Washingtondan zirveye katılıp katılmayacağına dair herhangi bir açıklama gelmemişti.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024