Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3268 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Nisan 2015 - 11:47

Sisi den Tünele müebbet Kanunu

Büyüt
Küçült
Sisi den  Tünele  müebbet
Mısır Cunta lideri Sisi, Gazze’nin can damarı tünelleri kazan, kazıldığını bilen ve tünelden geçenlerin müebbet hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kanun çıkardı.

ısırın resmi gazetesinde yer alan habere göre, Abdulfettah Sisi, Gazze sınırında yeni tünel kazanlar ile kazılan tünelleri kullananlar hakkında 21/2015 sayılı yeni bir kanun çıkardı. 

Kanuna göre, Ülkenin sınır bölgelerinde, tünel kazan, kazı için hazırlık yapan, yer altındaki tünel ve koridorlardan geçen ile tünelleri herhangi bir kesimle, yabancı bir ülkeyle ya da orada yaşayanlarla iletişime geçmek, ürün, malzeme ya da herhangi bir şey geçirmek için kullanan herkesin, müebbet hapis cezası ile cezalandıracağı belirtiliyor. 

Kanunda ayrıca Sınır bölgelerinde tünel kazıldığı, kazılacağı ya da kazılanların kullanılması hakkında bilgisi olan ve ilgili makamlara haber vermeyenlerin müebbet hapis cezasına çarptırılacağı, hapis cezasının yanında kullanılan suç aletlerine, tünelin yapıldığı bina, yapı ya da arazilerin mülkiyetine el konulacağı kaydediliyor.

Mısırda son yapılan anayasal düzenlemelere göre, Cumhurbaşkanı kanun hükmünde yeni bir karar çıkarabiliyor ve söz konusu kanun resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe giriyor.

Kahire Üniversitesi ceza hukuku profesörlerinden Mahmud Kebiş, kanunla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasalarda Gazze ile Mısır arasında kazılan tüneller ilgili bir cezanın bulunmadığını belirterek, çıkan kanunun ülkede yaşanan son olaylarla uyumlu olduğunu ifade etti.

Tüneller, ambargo altındaki Gazze in can damarı

İsrail ablukası altındaki Gazzede demokratik seçimle işbaşına gelen Hamasın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı ticari geçişler için kullanıma kapatılmıştı. İsrail ablukası ve söz konusu sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti.

Mısırda 3 Temmuz 2013e gerçekleştirdiği darbenin ardından gelen yeni yönetim tarafından Filistinlilerin can damarı olarak gördüğü tünellerin büyük bir kısmı yıkılmıştı. Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzemeyle akaryakıt geçiriliyordu.

Mısırın Sina Yarımadası da 24 Ekim 2014eki saldırıların ardından, ordu, bölgedeki önlemlerini artırdığını açıklamıştı. Bu çerçevede uzunluğu 14 kilometre olan Mısır-Gazze sınırının sıfır noktasında bulunan yerleşim birimlerinin kaldırılıp bölge sakinlerinin başka yerlere taşınması ve bir kilometrelik ampon bölge oluşturulmasının planlandığı bildirilmiş daha sonra da ordu, sözü edilen bölgelerdeki evlerin yıkımına başlamıştı.

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024