Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3522 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Mart 2018 - 18:01

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton Oldu

Büyüt
Küçült
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı  Bolton
Dışişleri Bakanı Tillersonı kovup yerine İran karşıtı şahinlerden CIA Direktörü Pompeoyu getiren ABD Başkanı Trump, son olarak Ulusal Güvenlik Danışmanı McMasterın yerine yine şahin görüşleriyle tanınan eski BM Daimi Temsilcisi Boltonı getirdi.

Görevinin ilk 14 ayında kabinesinde ve yakın çalışma ekibinde 30a yakın değişiklik yapan ABD Başkanı Donald Trumpın son iki haftada Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMasterın yerine İran karşıtı ve savaş yanlısı iki şahin ismi getirmesi dikkati çekti.

ABD Başkanı Trump, bir süredir kamuoyunda konuşulan adımını atarak Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMasterın görevine son verdiğini açıkladı.

Tillersonda olduğu gibi yine Twitter üzerinden açıklama yapan Trump, 9 Nisanda McMasterın görevini ABD in eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi John Boltona devredeceğini duyurdu.

Cumhuriyetçi ABD Başkanı George W. Bush döneminde 2005-2006 yılları arasında ülkesini BMde temsil eden Bolton, özellikle İran karşıtı ve şahin görüşleriyle biliniyor.

SON İKİ DEĞİŞİKLİK KABİNENİN RENGİNİ DEĞİŞTİRDİ
Dışişleri Bakanı Rex Tillersonın görevine 13 Mart a son verip onun yerine ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Mike Pompeo un getirileceğini ilan eden Trump, sadece son iki adımıyla dahi kabinesindeki şahinleri artırıyor yorumlarını haklı çıkardı.

Halihazırda kabinesinde ve yakın çalışma ekibinde çok sayıda asker kökenli ismi bulunduran Trumpın, son olarak İran ve Kuzey Korede rejim değişikliğini savunan Boltonı en yakın danışmanı yapması önemli bir tercih olarak not edildi.

Tillerson ile tam da bu iki konudaki görüş ayrılıkları nedeniyle yol ayrımına geldiği bilinen Trumpın yeni Dışişleri Bakanı Pompeo da özellikle İran konusundaki şahin görüşleriyle tanınıyor.

TRUMPIN KABİNE DEĞİŞİMİ SÜRÜYOR 
Son 10 gün içinde en yakınındaki iki ismi değiştiren Trumpın, bu iki değişiklikle kabinesi ve yakın çalışma ekibindeki görevden alınma ya da istifa sayısı 30a yaklaştı.

Trumpın Oval Ofis e 20 Ocak 2017de göreve başladığında ilk icraatlarından biri Adalet Bakanlığı görevini vekaleten yürüten Sally Yatesin görevine son vermek olmuştu.

Başkan Trumpın üfusunun çoğunluğu Müslüman ülkelerden gelen kişilere vize yasağı getiren tartışmalı kararını mahkemede savunmayacağını açıklayan Yates, saatler sonra kovulurken yeni yönetimin en hızlı görevine son verdiği isim olarak kayıtlara geçti.

Söz konusu vize yasağı kararına tepki gösteren UBERin CEOsu Travis Kalanick de, 2 Şubat a Beyaz Saray Ekonomi Danışma Konseyinden ayrıldığını açıkladı.

t_32

FLYNNİN İSTİFASI GÜNDEMİ SARSTI
Ancak Trumpın ilk ayına damga vuran istifa, Beyaz Sarayın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynnin, Rusya soruşturması konusunda Başkan Yardımcısı Mike Pencee yalan söylemesinin ardından görevinden ayrılması oldu.

13 Şubat 2017de istifa eden Flynn, sadece 22 gün görevde kalarak en üst düzeyde en erken istifa eden ilk isim olarak kayıtlara girmiş oldu.

Flynnin yerine göreve getirilen ve Beyaz Sarayın hafta başında dahi görevine devam edecek açıklaması yaptığı McMaster da 9 Nisanda koltuğunu Boltona devredecek.

Flynnin istifasının ardından Beyaz Sarayda sular durulmadı ve Beyaz Saray Özel Kalem Müdür Yardımcısı Katie Walsh da 30 Mart a görevinden ayrıldı. Walsh ise Beyaz Sarayın Batı Kanadı dan ayrılan üst düzey ilk isim oldu.

TRUMP FBI DİREKTÖRÜ COMEYYİ KOVDU
Flynn ile küçük çaplı bir deprem yaşayan Washington, Trumpın ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comeyyi kovmasıyla büyük ölçekli bir depremle sarsıldı.

Rusya soruşturmasını da yürüten Comey in 9 Mayıs a görevine son verilmesi, Amerikan kamuoyunda zaten var olan Trump-Rusya soruşturması tartışmasını iyice alevlendirdi. Comey in yerine ise 2 Ağustos a Christpher Wray getirildi.

Adalet Bakanlığının 17 Mayıs a, eski FBI Direktörü Robert Muellerı Özel Yetkili Savcı sıfatıyla Rusya soruşturmasına ataması ise tartışmaları bitirmediği gibi bugün halen Trumpın en çok eleştirdiği isimlerin başında Mueller geliyor.

Beyaz Saray İletişim Direktörü Mike Dubke in 30 Mayıs a görevi bırakması da Beyaz Saray içindeki hararetin çok yüksek olduğu ve Batı Kanadı da istikrarın sağlanamadığı şeklinde yorumlandı.

Trumpın 1 Haziranda ABDyi Paris İklim Anlaşması dan çekeceğini açıklamasından kısa bir süre sonra Tesla CEOsu Elan Musk ve Disney Başkanı Robert Igerin Beyaz Saray Ekonomi Danışma Konseyinden ayrılmaları da dikkat çekti. Bu gelişmelerin ardından Trump, 16 Ağustos a söz konusu ekonomi danışma konseyini tamamen kaldırdı.

SPİCER PRİEBUS VE BANNON ART ARDA AYRILDI 
Comeyden sonraki depremin merkez üssü ile ilgili tahminler sürerken Beyaz Sarayın kalbinden gündemi sarsan bir istifa haberi daha geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Trumpın New York an finansçı arkadaşı Anthony Scaramucciyi Beyaz Saray İletişim Direktörlüğü görevine getirmesinin ardından 21 Temmuzda istifa ettiğini açıkladı. Spicer görevi bıraktığında sadece 182 gündür Beyaz Sarayda çalışıyordu. Spicer tartışması bitmeden Scaramucci de henüz 10. görev gününde kovuldu.

Trumpın eski Özel Kalem Müdürü Reince Priebus da 28 Temmuzda koltuğundan ayrılırken, o günlerde Trumpın kabinesinde İç Güvenlik Bakanı olan Kelly 3 gün sonra onun yerine atandı.

Washingtonda ırkçı söylemleri tartışmalara neden olan Trumpın başstratejisti Steve Bannon ise 19 Ağustos a görevinden ayrıldı. Bannon gibi aşırı sağcı görüşleriyle tanınan Ulusal Güvenlik Danışmanı Sebastian Gorka da ağustos ayının son günlerinde Beyaz Saraya veda etti.

PRİCE KABİNEDEN AYRILAN İLK BAKAN OLDU 
Sağlık Bakanı Tom Price, yüksek seyahat harcamalarının ortaya çıkması üzerine kamuoyunda artan baskılara dayanamayıp 29 Eylülde görevinden istifa etti. Price, Trump yönetiminden ayrılan ilk bakan olarak kayıtlara geçti.

Trumpın ikinci iletişim direktörü olan ve en uzun süre Trumpın yanında görev yapan yardımcısı unvanını elinde bulunduran Hope Hicks de 28 Şubat 2018 tarihinde görevinden ayrıldı. Hicks depremi sürerken Trumpın başekonomi danışmanı Gary Cohnun 6 Mart a gümrük vergileri tartışmalarını gerekçe göstererek istifa etmesi tartışmaları alevlendirdi.

Kabinedeki en önemli bakanlıklardan biri olan Dışişleri Bakanlığı koltuğunu Tillersondan Pompeoya vermeye karar veren Trump, son olarak 22 Mart a yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı ın Bolton olacağını duyurdu.

Boltonın ardından yeni kabine değişikliklerinin olup olmayacağı sorusu Washington kulislerinde sorulmaya devam ederken, Trumpın kabinesinde ve yakın ekibindeki askerlerin ve şahinlerin sayısının arttığı yorumları gündemdeki yerini koruyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024