Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2631 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   09 Mayıs 2016 - 10:54

UykusuzluÄŸu uyku hijyeniyle yenin

Büyüt
Küçült
UykusuzluÄŸu uyku hijyeniyle

Uyku Derneği (UYKUDER) Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, yaşam kalitesini düşüren ve sağlığı tehdit eden uykusuzluk (insomni) sorununun, yaşam biçimi, uyku saati ve ortam şartlarının düzenlenmesini içeren uyku hijyeniyle büyük oranda çözülebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Karadağ,  yaptığı açıklamada, uykunun, insan vücudunu sağlıkla birleştiren altın bir zincir olduğunu, kaliteli uyku uyumadan sağlıklı kalınamayacağını söyledi.

Yaşamın yaklaşık üçte birinin geçirildiği uyku döneminin, sadece pasif dinlenme olmadığını, günlük yaşamda uyanıkken yıpranan vücudun restorasyonunun yapıldığı ve yeni bir güne hazırlandığı aktif bir dönem olduğunu vurgulayan Karadağ, uykusuzluğun, yetişkinlerin yüzde 10 ila 15inde görülen kronik ve ciddi bir sorun olduğuna dikkati çekti.

Karadağ, genel olarak elverişli ortam ve durumda bulunmasına rağmen, uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte güçlük çeken ve bu nedenle dinlendirici uyku uyuyamayan kişilere insomni hastası adını verdiklerini söyledi.

İnsomninin, kısa ya da uzun süreli olabildiğini ifade eden Karadağ, Kısa süreli olana akut insomni denilmektedir. Genellikle 1 gün ila 3 hafta sürer. Yabancı mekanda bulunma, durumsal stres, akut tıbbi hastalık veya ağrı, vardiyalı çalışma, kafein veya alkol kullanma nedenleriyle oluşabilir. diye konuştu.

Birkaç günden uzun süren uykusuzluklara dikkat

Birkaç günden uzun süren uykusuzluklarda uzman hekim kontrolünde medikal tedaviye başlanması gerektiğini vurgulayan Karadağ, tedavi kapsamında hastaya stres azaltıcı tekniklerin önerildiğini belirtti.

Karadağ, uzun süreli uyku rahatsızlığına kronik insomni adı verildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

Hastanın, hasta yakınının veya uykusunu gözlemleyen bakıcının ifadesine göre, kişide uykuya başlama ve devam ettirme zorluğu, istenenden erken uyanma, uygun uyku saatinde yatağa gitmek istememesi ve ebeveyn veya bakıcı müdahalesi olmadan uykuya dalmada güçlük gibi belirtilerden bir veya daha fazlasının bulunması durumunda kişi kronik insomni kabul edilir.

UYKU HÄ°JYENÄ°

Bu hastalarda halsizlik, yorgunluk, dikkat, konsantrasyon veya bellek bozukluğu, sosyal, ailesel, mesleksel veya akademik performans bozukluğu, gündüz uyku hali, kişilik bozuklukları, hata ve kaza yapma eğilimlerinin görülebildiğini kaydeden Karadağ, Tedavi sebebe yönelik olarak yapılmaktadır ancak uyku hijyeni yöntemlerinin uygulanması, büyük oranda sorunun çözümüne katkı vermektedir. ifadelerini kullandı.

Karadağ, sağlıklı yaşam için vücudun doğal ritmine uygun şartlarda uyumak gerektiğini, kaliteli ve sağlıklı uyku için gerekli şartların uyku hijyeni olarak tanımlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

Uyku hijyenine uymak için gece karanlıkta salgılanan melatonin gibi uyku hormonlarının doğal ritmine uygun saatlerin tercih edilmesi önerilmektedir. Genel olarak yaşam biçiminin düzenlenmesi, uyku saatlerinin ve ortam şartlarının düzenlenmesi uyku hijyeninin ana unsurlarıdır. Bu nedenle gündüz uyuklamalarından kaçınmak, uyanıklığı sürdürmek için akşam saat 18.00den önce egzersiz yapmak, sigara, alkol, kafeinden uzak kalmak önemlidir.

Uykusuzluk çekenlere pratik öneriler

Karadağ, uykuya dalmak için fazla uğraşılmaması gerektiğini vurgulayarak, şu önerilerde bulundu:

Kendi kendinize Uyku hazır olduğunda gelecektir, yatakta yatarak gevşemek de uyku kadar güzel deyin. Karanlık odada gözlerinizi açık tutmaya çalışın, göz kapaklarınız doğal olarak kapanmaya çalıştığında kendi kendinize Buna sadece birkaç saniye daha dayan deyin. Bu işlem uykunun kontrolünü yavaşça ele geçirmesini sağlar. İlgisiz düşünceleri dikkate almamaya çalışın. Hoş bir manzarayı gözünüzün önüne getirin.

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024