Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3572 kez okundu. | Ästanbul Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Aralık 2015 - 09:38

İstanbulun tarihi yarımadasında tarihe çatı ayarı

Büyüt
Küçült
İstanbulun tarihi yarımadasında tarihe çatı

Tarihi Yarımadada turizmi canlandırmak için Çatı arası teras dönemi baÅŸlıyor. Fatih Belediyesinin talebi doÄŸrultusunda Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) Meclisi, oy çokluÄŸuyla aldığı kararla binalarda çatı arasının kullanılmasına iliÅŸkin yeni düzenlemeye onay verdi. Turistik yapılarda, çatının dışarıyla iliÅŸkisi daha önce kuÅŸgözü olarak nitelendirilen pencerelerle yapılırken, deÄŸiÅŸen plan notu ile sokak siluetini etkilemeyecek ÅŸekilde, binaların çatısında 2 metre geriden baÅŸlayan teras yapımı mümkün olacak.  Böylece, özellikle konaklama faaliyeti gösteren otellerde Tarihi Yarımada siluetinden faydalanmak amacıyla ortak kullanıma ait yeme-içme mekanlarının önü açılacak.

PLANDA NOT DEĞİŞİKLİĞİ

Fatih Belediye Meclisinde, 6 Mart 2015 tarihinde aldığı kararla, Tarihi Yarımadayı korumaya yönelik mevcut plana, not deÄŸiÅŸikliÄŸine gidilerek, Konaklama Tesis Alanları, Konut-Konaklama Alanları, Turizm Kültür Alanları ve 2. Derece Ticaret Alanlarında, ortak alan kullanımı ÅŸartıyla teras çatı veya kış bahçesi yapılabilir. Teras çatı yapılması halinde yalnızca sökülüp takılabilir ve ÅŸeffaf malzeme kullanılabilir. Kapalı alan yapılması halinde yüksekliÄŸi 2,80 metreyi  aÅŸamaz ÅŸeklinde düzenlemeye gidildi. Söz konusu plan notu deÄŸiÅŸikliÄŸi için hazırlanan 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı plan notu tadilatı teklifi, geçtiÄŸimiz ay Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye Meclisine iletildi.



YÃœKSEKLÄ°K 3.5 METRE

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Ä°mar ve Bayındırlık Komisyonunun görüşü doÄŸrultusunda,  yapılan düzenleme şöyle: Hiçbir durumda çatı mahya yüksekliÄŸi 3,50 metreyi aÅŸmayacak.Genel olarak çatı kaplamaları kiremit olacak, çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamayacak.  Sosyal kültürel tesis amaçlı binalarda ise bu fonksiyona hizmet edecek toplantı salonu, yeme-içme bölümleri, mescit gibi birimler yapılabilecek. Çatılarda saçak ucundan itibaren 2 metrelik kısımda çatı formunun bina cephesi boyunca devam etmesi kaydıyla teras kullanımlarına ait deÄŸiÅŸik çözümler getirmeye ilçe belediyesi yetkili olacak. Bunun dışında kalan konularda mevcut plan hükümleri korunacak.

DOKUYU BOZAR


TeklÄ°fe iliÅŸkin söz konusu raporda, ÅŸu kurumların olumsuz görüşleri de yer aldı: 

- Şehir Planlama Müdürlüğü: Konaklama tesis alanları, konut, konaklama, turizm kültür alanları ve 2. derece ticaret alanlarında teras çatı ve kat bahçesi yapılmasının önü açıldığı görülmekte. Söz konusu değişiklik bölgenin tarihi dokusu ve tescilli yapıların bulunması da göz önüne alındığında, dokuyu bozabilecek nitelik arz etmektedir.

- Ä°mar Müdürlüğü: Mekansal Planlar Yapım YönetmeliÄŸine uygun deÄŸil.  Kültürel mirasın korunmasına iliÅŸkin hiçbir ön kabul geliÅŸtirmeden silueti etkileyecek ve zedeleyecek çatı katı gibi yapılanmalara izin verilerek sadece turizm fonksiyonunun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir teklif.

Ulaşım Planlama Müdürlüğü: Plan notu tadilatı, UNESCO mevzuatı ve yargı kararları açısından olumsuzluklar içeriyor.

Hürriyet/Fatma Aksu





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024