Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 626 kez okundu. | Ästanbul Haberleri
Haberin Tarihi :   26 Ekim 2023 - 05:34

İstanbuldaki baraj doluluk oranı yüzde 20 e indi

Büyüt
Küçült
İstanbuldaki baraj doluluk oranı yüzde 20 e
İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı kritik seviye olan yüzde 20'nin altına inerek yüzde 19.89 olarak ölçüldü.

Hiç  yaÄŸmur yaÄŸmaması halinde Ä°stanbul'un yaklaşık 58 günlük suyu kaldığı belirtilirken,  Meteoroloji uzmanları Kasım ayının ikinci haftasına kadar yağış beklenmediÄŸini belirtti. Doluluk oranı tüm zamanların en düÅŸük seviyesi olan yüzde 9.43'e gerileyen Terkos baraj gölünde ise sandallar karaya vururken, bazı bölgelerde sular onlarca metre çekildi. Bölgedeki deÄŸiÅŸim havadan görüntülendi. Ä°SKÄ° yetkilileri Ä°stanbul'un yaklaşık 170 milyon metre küp su kaldığını belirttiler.

Ä°stanbul'da kurak geçen yaz ve sonbahar aylarının ardından baraj doluluk oranlarındaki hızlı düÅŸüÅŸ devam ediyor. Ä°SKÄ° tarafından yapılan ölçümlerde Ä°stanbul'un barajlarındaki doluluk oranı bugün yüzde 19.89 olarak ölçüldü. Bu rakam son 10 yılın düÅŸük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Bir yıl önce ortalama doluluk oranı yüzde 46,  2015 yılı Ekim ayı sonu doluluk ortalaması ise yüzde 69.4 olarak kayıtlara geçmiÅŸti.

Ä°stanbul'un simge barajlarından Terkos barajı da kuraklıktan nasibini aldı. Baraj gölündeki doluluk oranı,  tüm zamanların en düÅŸük doluluk oranı olan yüzde 9.43 olarak ölçüldü. Terkos baraj gölü geçen yıl Ekim ayı sonunda yüzde 45.9 oranında doluydu. 2015 yılının Ekim ayında ise doluluk oranı 73.53 olarak kayıtlara geçmiÅŸti. Baraj gölündeki deÄŸiÅŸim ise havadan görüntülendi. Baraj gölünün bazı noktalarında su seviyesinin onlarca metre geri çekildi. Kıyıya baÄŸlı sandalların balçık içinde kaldığı görüldü. Baraj gölünün eskiden suyla dolu alanlarının büyük bölümünün bataklık haline geldiÄŸi belirtildi.

Ä°SKÄ° verilerine göre Ä°stanbul'un barajlarında ÅŸu anda 174.75 milyon metre küp su bulunuyor. Ä°stanbul'a günde ortalama 3 milyon metre küpün biraz üzerinde su verildiÄŸi düÅŸünülürse, kentin hiç yaÄŸmur yaÄŸmaması halinde yaklaşık 58 günlük suyu kalmış durumda. Meteoroloji Mühendisi Güven Özdemir, "Sadece Ä°stanbul'da deÄŸil, Ä°zmir'de de BüyükÅŸehirlerde aynı ÅŸekilde yağış maalesef istediÄŸimiz gibi deÄŸil. Geçen sene Eylül ayından itibaren hemen hemen hiç yağış almadık. Tabi ki bu da yer altı sularımızı müthiÅŸ bir ÅŸekilde etkiliyor. Kuraklık, her zaman söylüyorum depremden daha büyük bir felakettir. Çünkü susuz kalıyorsunuz. Meteoroloji kuraklık arkasından hidrolojik kuraklığı yani göllerimizde ki, barajlarımızda ki, nehirlerimizde ki sular azalıyor. Yer altı sularımız azalıyor. Çünkü kar yağışı olmadığı için. Geçen sene kar yağışı olmadı gibi, maalesef yer altı sularımız azaldı." dedi.

Özdemir, "Meteorolojik modellere bakıldığında, Kasım ve Aralık ayının yağışlı geçmesi ümit ediliyor ama maalesef Ekim ayı da yağışsız geçti. Kayda deÄŸer bir yağış alamadık. Kasım ayının ilk haftalarında da yüksek sıcaklıklar görülüyor. Tabi bunlarda Ä°stanbul dahil olmak üzere tüm ülkeyi etkileyecektir. Tabi ki artık kuraklık için alarmı geçtik, 'çanlar çalıyor' diyoruz. Bunun tedbirinin hızlı bir ÅŸekilde alınması gerekiyor. Her zaman söylüyoruz, kullandığımız suyu kullanıp atmamamız gerekiyor. Geri dönüÅŸün saÄŸlanması lazım. EÄŸer yaÄŸmur yaÄŸdığı taktirde yaÄŸmur sularını biriktirme alanları, sarnıçları, depoları oluÅŸturulmalı. Musluklarımızdan sular akıyor ama ileride bu ÅŸekilde giderse kriz bizi bekliyor" diye konuÅŸtu.

"GeçmiÅŸ yıllara göre daha kurak bir yıl geçirdik' diyen Ä°SKÄ° Su ve Atık Su Teknolojileri Daire BaÅŸkanı Ä°smail Aydın, "En kötü kabul ettiÄŸimiz 2007 yılına göre geçtiÄŸimiz 2022-2023 yılında barajlarımıza 90 Milyon metreküp daha az su alabildik. Son 20-30 yılın olaÄŸan üstü kurak dönemini geçirdik, Ä°stanbul olarak, Marmara havzası olarak. Ä°stanbul'da biz suyumuzu yağış döngüsü ile yönetiyoruz. Bir yer altı kaynağımız veya nehrimiz yok. Sonbahar ile birlikte Ekim-Kasım aylarıyla birlikte yağışların baÅŸlayıp, kışın barajların istenilen seviyelere gelmesini akabinde yaz aylarında sonbahara doÄŸru bu baraj seviyelerinin düÅŸmesini bekleriz. YaÅŸadığımız bu süreç de doÄŸal dengesinde devam ediyor ama geçmiÅŸ yıllara göre oransal olarak çok düÅŸük kaldık.

GeçtiÄŸimiz yıldan bu durumları ön görerek Asya Yakasından, tüketimin yoÄŸun olduÄŸu Avrupa Yakasına daha çok su transferini imkanlı kılacak tedbirlerimizi aldık. Asya Yakasından, Melen'den, YeÅŸil Çay'dan, Ömerli'den aldığımız suları Avrupa Yakasına günlük olarak iletiyoruz. Önümüzde ki süreçte de inÅŸallah beklenilen yağışlar gelirse Ä°stanbul tekrar normal döngüsünde barajlarını doldurup vatandaÅŸa herhangi bir susuzluk yaÅŸatmayacak ÅŸekilde durumu yönetilecektir" Ä°fadelerini kullandı.

Ä°smail Aydın, "Melen ve YeÅŸil Çay'dan hali hazırda regülatörlerimizle su almaya devam ediyoruz. Önümüzde ki süreçte de tabi ki bıçak sırtı gidecektir. VatandaÅŸlarımıza herhangi bir su kesintisi yaÅŸatacağımızı öngörmüyoruz. Belki çok lokal alanlarda, kötü trend devam eder ve beklenen yağış gelmezse gündeme gelebilir ama kısa vadede öyle bir durum ön görmüyoruz. Barajda ki suyun kalitesine göre, deÄŸiÅŸik meteorolojik ve hidrolojik ÅŸartlara göre barajlardan su almaya devam edebilirsiniz. Bizim Avrupa Yakasında ki barajlarımız hali hazırda yüzde 10'un altında seyir ediyor. Ama biz Terkos'tan ve Sazlıdere barajından su almaya devam ediyoruz. Büyükçekmece barajımızın seviyesi çok düÅŸtü, ÅŸimdi onu biraz bekletmeye aldık. Su kalitesini kontrol ederek biz barajlardan su almaya devam ediyoruz" dedi.

Günlük su tüketiminin yüksek olduÄŸunu ve tasarrufun yapılmasının gerektiÄŸini söyleyen Aydın, "Bizim Ä°stanbul'da ki kaynaklarımızın yüzde 100 oranında doluluk oranında ki rakamı 868 Milyon metreküp gibi bir deÄŸeri ifade ediyor. Bugün de yüzde 20'nin karşılık geldiÄŸi deÄŸer 170 Milyon metreküpün biraz üzerinde bir deÄŸer. Åžuan da günlük 3 Milyon metreküp üzerinde bir tüketimimiz var" dedi.

Ä°STANBUL BARAJLARINDA SON DURUM

ÖMERLÄ°                                                                            yüzde 42.61

DARLIK                                                                              yüzde 31.18

ELMALI                                                                              yüzde 15.98

TERKOS                                                                              yüzde 9.43

ALÄ°BEYKÖY                                                                        yüzde  21.73

BÜYÜKÇEKMECE                                                              yüzde 3.97

SAZLIDERE                                                                         yüzde 4.94

ISTRANCALAR                                                                   yüzde 22.52

KAZANDERE                                                                      yüzde 6.32

PAPUÇDERE                                                                      yüzde 3.25





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024