Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4032 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Ocak 2015 - 13:23

Tarihi Kayaköye otel projesine tepki!

Büyüt
Küçült
Tarihi Kayaköye otel projesine

1923 yılındaki mübadeleyle Rumların Yunanistana göç etmesinin ardından boşalan Fethiyeye bağlı Kayaköy Mahallesindeki tarihi taş evlerin bulunduğu Levissi bölgesi, 92 yıldır hayalet kent görünümünde duruyor.

Rumların göç etmesinden sonra tarihi evlerin bulunduğu alanın dışında yeni yerleşim alanları oluşurken, Levissi bölgesi ise yaklaşık 10 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizme açıldı. Yılda yaklaşık 70 bin turistin ziyaret ettiği tarihi taş evler, doğa olaylarının etkisiyle her yıl biraz daha yıpranırken, evlerde bugüne kadar herhangi bir restorasyon yapılmadı.

Yapılan girişimler sonucu geçen yıl tarihi evlerin restore edilmesi gündeme geldi, ancak ortaya çıkan proje mahalle sakinleri ve çevrecilerin tepkisini çekti.

300 YATAKLI OTEL PROJESİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında 2013 yılında imzalanan protokol sonucu ortaya çıkan projeye göre, Doğal ve Arkeolojik SİT Alanı niteliğindeki tarihi taş evlerin restore edilerek, 3te birlik kısmının otel olarak kullanılması gündeme geldi.

20 yıldan uzun süredir imar sorunu yaşanan tarihi evlerin dışındaki bölgeye de kısmi inşaat serbestliği getiren projeye göre, geçen yıl Ekim ayında yapılan ihaleyi kazanan firma, tarihi köydeki evlerin restorasyonunu gerçekleştirecek ve 3te birlik kısmını da 300 yataklı otel olarak kullanılacak şekilde düzenleyecek.

İPTAL DAVASI AÇILDI

İhaleyi hangi firmanın kazandığı henüz açıklanmazken, mahalle sakinleri ve çevreciler Kayaköy Savunması adı altında toplanarak projenin durdurulması için harekete geçti.

Gönüllü avukatlar geçen yıl Ekim ayı sonunda tahsisin iptali için Muğla İdare Mahkemesine dava açtı. Mahkeme sürerken, Kayaköy Savunması üyeleri ise dava kaybedilse bile tarihi evlerin otele dönüştürülmemesi için başlattıkları mücadeleye devam edeceklerini söylüyor. İmar yasağı nedeniyle yıllardır evlerine çivi dahi çakamayan, yeni ev yapılamadığı için gençlerini evlendirilemediklerinden yakınan mahalleliler ise tarihi evlerin otele dönüştürülecek olmasını şaşkınlıkla karşılıyor.

FAKİR YAŞAYALIM ANCAK BURASI BÖYLE KALSIN

Kayaköy sakinlerinden 44 yaşındaki Kamil Tekin, çocuk yaşlardan itibaren bölgedeki imar yasaklarıyla mücadele ettiklerini söyledi. Yıllarca bölgeye ev yapamadıklarını kaydeden Tekin, bölgenin bir anda imara açılmasının arkasında başka nedenler olduğunu kaydetti. Kayaköyün son yıllardaki gelişimiyle ranta açık hale geldiğini anlatan Tekin, Yıllarca imar yasağı nedeniyle ev yapamadık, cezalar yedik. Birden ne kültür kaldı, ne de tarih. Ömrümüzü imar yasağıyla mücadele ederek geçirdik. Ancak şimdi ortaya büyük bir rant çıktı. 300 yataklı otel projesine karşıyım. Birileri zengin olacak diye böyle bir işe girişilmesi yanlış. Biz burada yine fakir yaşayalım, ancak burası böyle kalsın dedi.

TUHAF GELİYOR

Turistlerin binlerce kilometre öteden buradaki tarihi dokuyu görmeye geldiğini anlatan Fatma Burgaz, kimsenin bölgede otel görmek istemeyeceğini kaydetti.

Bölgede ev yaptırdığı için ceza yediğini belirten Burgaz, Biz yıllarca bu sorunlarla mücadele etmişken tarihi evlerin bulunduğu bölgenin bir anda imara açılması bize tuhaf geliyor. Kayaköye otel yapılacaksa bu halde kalmasından yanayız diye konuştu.

İHTİYAÇ DUYULAN RESTORASYONDUR

Kayaköy Savunması ile birlikte hareket eden gazeteci- yazar Işık Taban ise Kayaköyün otele dönüştürülmesine karşı çıktıklarını vurguladı. Levissi adıyla anılan Rum yerleşim bölgesinin geleceğine ilişkin kararları yakından takip ettiklerine işaret eden Taban, Tarihi dokunun yıllardır yaşadığı şekilde korunmasından yanayız. Kitle turizmiyle heba edilmeyecek kadar önemli bir yer Kayaköy. İhale sürecinde karşımıza çıkan proje kitle turizmine yönelik 300 yataklı otel projesi. Ancak burada ihtiyaç duyulan şey restorasyondur. Kitle turizmine yönelik bir işletmenin ne Kayaköy yaşayanına ne de uluslararası kültürel bir değerin yaşatılmasına hiçbir katkısı olmayacağına, aksine Kayaköyü sıradanlaştıracağına inanıyoruz diye konuştu.

Kayaköy Savunmasının gönüllü avukatlarından Bora Sarıca da geçen yıl Ekim ayında projenin ihaleye çıkarıldığını, ancak ihaleyi alan şirketin milletvekillerinden dahi sır gibi saklandığını öne sürdü. Tahsisin iptaline yönelik dava açtıklarını hatırlatan Sarıca, Muğla İdare Mahkemesindeki davanın devam ettiğini kaydetti.
Muğla Valisi Amir Çiçek ise 2 gün önce Fethiyeli gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda Kayaköye ilişkin görüşlerini açıkladı. Vali Çiçek, Kayaköyün koruma amaçlı turizme açıldığını belirterek, Kayaköyde otelciliğin binaların tarihi yapısı bozulmadan yapılacağını kaydetti. Vali Çiçek, Yasak, kimse girmesin zihniyetiyle hareket edildiği takdirde Fethiye ve Muğlaya kötülük yapmış olacaklarını savundu.

DHA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024