Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2149 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   17 Nisan 2015 - 15:39

Kocakarı gerdanı marka oluyor

Büyüt
Küçült
Kocakarı gerdanı marka

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, halk arasında kıvratma olarak da bilinen kocakarı gerdanı tatlısının yörelerinde daha çok bayram ve özel günlerde yapıldığını anlattı.

Bu tatlıyı marka haline getirmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Togar, yaklaşık 150-200 yıldır ilçedeki evlerde yapılan kocakarı gerdanı için patent başvurusunda bulunacaklarını vurguladı.

Bu konuda girişimlere başlandığını dile getiren Togar, Başvuru için gereken evrak ve prosedür üzerinde çalışıyoruz. O süreci yürütüyoruz.

Gereken evrakların tamamlanmasının ardından patent başvurusunda bulunacağız.

En eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Deliklikayada, restore edilen tarihi mekanlar, restoran kafeterya gibi yerlerde ilçeye has bu yiyecekleri gelen yerli ve yabancı turistlere ikram edeceğiz ifadesini kullandı. 

Togar, kocakarı gerdanının yörede sevilerek tüketilen tatlıların başında geldiğini belirterek, Bu tatlıyı, hem ulusal hem uluslar arası anlamda patentini de alarak Tekkeköye özgü yöresel bir yemek haline, bir marka haline getirmek istiyoruz dedi.

Tatlının uzun süre bozulmadan saklanabildiğini anlatan Togar, Kocakarı gerdanı sevilerek tüketilmesinin yanında uzun süre bozulmadan kalabilmesiyle de biliniyor. Yapımı sürecinde şerbetlenmeyen tatlı, uzun süre bozulmadan kalabildiği için paketlenerek istenilen her yere gönderilebilir diye konuştu.

Tatlının yapımı

İlçe sakinlerinden 73 yaşındaki Fatma Bocacı, yöresel tatlının yapımını babaannesinden öğrendiğini kaydederek, tatlının yapımı için yumurta, yoğurt, çok az margarin, tereyağ, zeytinyağ, ceviz, sirke, kabartma tozu, un, ılık su ve şeker gerektiğini ifade etti.

Tatlının yapımının kolay olduğunu, malzemelerin tamamlanmasının ardından yoğurulan hamurun yaklaşık 1,5 saate yakın dinlenmeye bırakıldığını anlatan Bocacı, daha sonra özenle açılan hamuru kesme işlemine geçildiğini söyledi.

Öğütülen şeker ve cevizin karıştırılarak açılan hamur yaprağının içine koyulduğunu dile getiren Bocacı, daha sonra hamur yaprağının sarıldığını ve oklavanın içinden çıkararak büzüştürüldüğünü belirtti.

Bocacı, tatlının adını, hamurun büzüştürülme işlemden aldığını ifade ederek, bu aşamanın hazırlanan sininin doldurulmasına kadar sürdüğünü dile getirdi.

Bocacı, Siniye dizildikten sonra üstüne kızdırılmış tereyağı ve zeytinyağı dökülüp fırına sürüyoruz. Fırında 20-25 dakika pişiriliyor. Püf noktası hem hamurun hem de açılan nişastanın içine kabartma tozu katmak. Bu özellik sayesinde tatlı daha lezzetli ve kıtır oluyor ifadesini kullandı.

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024