Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Yeni YÖK” olarak yükseköğretim sistemimizde eÄŸitim-öğretim süreçlerimizin niteliÄŸinin arttırılmasına yönelik konuyla ilgili paydaÅŸlarımızın da görüşlerini alarak bir dizi düzenlemegerçekleÅŸtirmekteyiz.
Bu kapsamda özellikle meslek icrasına yönelik programlarda “baÅŸarı sırasına göresınırlama” uygulaması baÅŸlatılmıştır. BilindiÄŸi üzere bu kapsamda ilk olarak tıpta 40 bin, hukukta ise 150 bin baÅŸarı sırası sınırıbelirlenmiÅŸ ve 2015 ÖSYSde uygulanmıştır. Bu uygulamamız toplumun ilgili her kesiminde kabulgörmüştür.
Aynı amaca yönelik olarak mühendislik alanındaki programlar içinde bu alanın en önemli paydaşıolan Mühendislik Dekanları ile toplantılar gerçekleştirilmiş ve kendilerinden gelen görüşler, tıp ve hukukalanları için yapılan düzenlemenin mühendislik alanı için de uygulanması yönünde olmuştur.
Bukapsamda Mühendislik alanında 240 bin başarı sırası sınırı belirlenmiş ve Mimarlıkprogramı içindeçalışma yapıldığı yakın zamanda tarafımızca kamuoyuna duyurulmuştur.
Mimarlık programı kontenjanlarına yerleşen öğrenci sayılarına ilişkin yapılan çalışmada, adıgeçen programa yerleşen ve aynı programda eğitim alan öğrenciler arasındaki puan farkının yıllargeçtikçe açıldığı gözlemlenmiştir.Başarı sıralamasında aralarındaki fark yüz binleri bulan öğrencilerin aynı sınıfta, aynı öğretimüyesinden, aynı müfredatı takip etmesinin eğitim bilimi açısından doğru olmadığı değerlendirilmektedir.Tıp, hukuk ve mühendislikten sonra mimarlık için de başarı sıralaması sınırı paydaşlarca vemimarlık alanının uzmanlarınca talep edilmiştir.
Yükseköğretim Kurumlarındaki Mimarlık programına son yıllarda yerleÅŸen öğrencilerin baÅŸarısıraları da dikkate alınarak yapılan çalışma sonucunda 2016 ÖSYSde; 1. Türkiye ve KKTCdeki yükseköğretim kurumlarına yerleÅŸtirme iÅŸlemlerinde mimarlıkprogramına baÅŸarı sırası en düşük İkiyüz bininci (200.000) sırada olan adayların yerleÅŸtirme iÅŸleminealınarak kontenjan dâhilinde yerleÅŸtirilmesine,2. Vakıf yükseköğretim kurumlarının senato kararı ile söz konusu baÅŸarı sıralarına iliÅŸkin dahaüstte baÅŸarı sırası belirleyebilmesine,karar verilmiÅŸtir.
Bu rakamları belirlerken talepleri dikkate almakla birlikte diğer taraftan sınırlamanın yıkıcıolmaması da gözetilmiştir.YÖK olarak, tıp, hukuk, mühendislik ve son olarak eklenen mimarlık programlarına ilişkin başarısıralaması sınırının tek başına bu alanlara kaliteyi getirmeyeceğini, yükseköğretimde özellikle çıktıyı ve mezuniyet yetkinliğini dikkate alan başkaca kararların alınmasının da gerektiğini bilmekteyiz.
Bu baÄŸlamda yakın zamanda kuruluÅŸunu tamamladığımız Kalite Kurulu ve süreçleri daha daönem kazanmaktadır. Mezuniyet sonrasında meslek icrası için sadece YÖKün deÄŸil diÄŸer ilgili paydaÅŸların da katkısaÄŸlayacağı bir “mesleki yeterlilik sınavının” olması gerektiÄŸini düşünmekteyiz. Bu konuya iliÅŸkin biryasa taslağı üzerinde çalışılmaktadır.Kamuoyuna önemle duyurulur.
Kaynak : AA