Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1956 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   04 Kasım 2015 - 15:39

Gülten Akın hayatını kaybetti

Büyüt
Küçült
Gülten Akın hayatını

Şair ve yazar Gülten Akın hayatını kaybetti. Şiirleri pek çok dile çevrilen ve 40tan falza şiiri bestelenen Gülten Akının cenazesi Cuma öğlen Ankara Kocatepeden kalkacak.

SON ŞİİR KİTABI 2013 YILINDA YAYINLANDI

Türk şiirinin yaşayan en önemli isimlerinden Gülten Akın, 2013 yılında yayımlanan Beni Sorarsan adlı şiir kitabından sonra hiç şiir yayımlamadı.

Şair, geçen ay, Kitap-lık dergisine kendi ifadesiyle karaladığı bazı sözleri iletmiş ve eklemiş: Şiir sayfalarına koymayın!

Şairin bu sözleri derginin mayıs-haziran sayısında yayımlandı.

Kitap-lıkın editör yazısında da söylendiği gibi, Bu sözler şiir değilse nedir? Bağımsız şiir parçaları, kendi başına bütün şiirler, oğul verecek dizeler... Usta bir şairin elinden çıkmış hiçbir söz yabana atılası değildir ki, tevazusu bir yana, Akının karalamaları birer has şiir.

GÜLTEN AKIN KİMDİR?

23 Ocak 1933 yılında Yozgatta doğdu. Ortaöğrenimini Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi nde tamamladı. 1955te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1956da Yaşar Cankoçakla evlendi. Beş çocuk büyüttü. 1958-1972 arasında kaymakam olan eşinin görevi nedeniyle Anadolunun çeşitli ilçelerinde yaşadı. Gevaş, Alucra, Gerze, Sarayilçelerinde ve Kahramanmaraşta yardımcı avukatlık, avukatlık ve öğretmenlik yaptı.

1972de Ankaraya yerleşerek Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolunda çalıştı. Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu.Demokratik kitle örgütlerinin yeniden kuruluşu çalışmalarına katıldı. İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak görev aldı. Son Haber gazetesinde ilk şiiri 1951de yayımlandı. Ardından Hisar, Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Mülkiye gibi dergilerde çıktı.

Başlarda şiirlerinin konusu doğa, aşk, ayrılık, özlem iken, daha sonraları ise toplumsal sorunlar ağır bastı. 1980 öncesinde halkın yaşadıkları, onun da hayatına ve şiirine yansıdı. Daha sonraki şiirlerinde toplumsal sorunlara yöneldi. Gezip gördüğü yerlerden aldığı esinle zenginleşen ve coşkulu bir insan sevgisiyle yoğrulan şiiri, toplumsal sorunları, yaşam-halk ilişkisini öne çıkardı. Şiirlerinde büyük ölçüdü folklor öğelerinden yararlandı.

BESTELENEN ŞİİRİ SEZEN AKSUNUN ALBÜMÜNÜN ADINA VERİLMİŞTİ

Şiir üzerine yazılarını bir araya getiren Şiiri Düzde Kuşatmak (1983) kitabında, halk kaynağına inme isteğini, Halkta var olan öz ve biçimi diyalektik olarak yükseltmek, şiiri yükseltirken halkın yaşamının ve yaşam biçimlerinin yükselmesine yardımcı olmak sözleriyle açıklar. Şiirleri pek çok dile çevrildi ve kırktan fazla şiiri bestelendi. Bestelenen şiirlerinden biri, Sezen Aksunun 1993 tarihli albümüne adını veren Deli Kızın Türküsüdür.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024