Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1998 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   31 Mart 2015 - 21:44

Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi yapıldı

Büyüt
Küçült
Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi
Ekonomi Haberleri › Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi yapıldı haberi

Taner Yıldız: Türkiye enerji piyasasının 13 yılda yakaladığı liberalleşme ve istikrar, ülkemizin yatırımcıları açısından güvenilir bir liman olduğunu gösteriyor. dedi.

AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye enerji piyasasının 13 yılda yakaladığı liberalleşme ve istikrar, ülkemizin yatırımcıları açısından güvenilir bir liman olduğunu gösteriyor. Türkiyede rüzgar enerjisine yabancı yatırımcıların çok daha ilgi duyacağını biliyoruz dedi.

Yıldız, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği in organize ettiği Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi e video konferans aracılığıyla katılarak, organizasyonun sektör açısından hayırlı olmasını ve gerek Türkiye gerekse katılımcı ülkeler açısından verimli geçmesini diledi.

Enerji arzının sürekliliğini sağlamanın, enerjiyi en etkin ve verimli şekilde kullanma temeline dayanan sürdürülebilir, uygulanabilir ve uzun vadede doğru enerji politikalarının oluşturulabilmesiyle mümkün olduğunu aktaran Yıldız, Türkiye in yenilenebilir enerjiden maksimum seviyede yararlanabilmesinde rüzgar enerjisinin önemini vurguladı.

Yıldız, bu anlamda rüzgar enerjisinin Türkiye için güvenilir ve sürdürülebilirliği olan bir enerji çeşidi olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

Rüzgar enerjisi kurulu gücümüz, 13 yıl önceki 19 megavattan bugün 4 bin megavatlara ulaşan bir seyir izliyor. Ülkemizde rüzgar enerjisine 15 milyar lira yatırım yapıldı. 2014 yılı en fazla rüzgar kurulum gücünün devreye girdiği yıl oldu. Sadece geçtiğimiz yıl içinde kurulu gücümüze 800 megavattan fazla rüzgar santrali ekledik. 2014 yılında rüzgar enerjisi yatırımlarında ülkemiz Avrupada 5. dünyada 10. sırada yer aldı. Devreye giren rüzgar santralleriyle geçtiğimiz yıl 850 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yapıldı.

Kurulu güç içinde rüzgarın payının ilk defa yüzde 5i geçtiğini aktaran Yıldız, bazı günlerde elektrik tüketiminin yüzde 10unu rüzgardan karşılar hale geldiklerini anlattı.

Taner Yıldız, yaklaşık 4 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacının rüzgar santrallerinden karşılandığını dile getirerek, rüzgar enerjisinin gerek verimlilik açısından gerek çevreci bir kaynak olması sebebiyle özel bir önemi hak ettiğini söyledi.

Rüzgar santrali çiftliklerinin, tükettikleri enerjinin 17 ila 39 kat fazlasını ürettiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

1 megavat elektriğin fosil yakıtlar yerine rüzgar türbinleriyle elde edilmesi dünyayı bir yıl içinde 1.500 ton karbondioksit, 6,5 ton sülfür dioksit ve 3,2 ton nitrojen oksitten kurtarıyor. 2023 hedefimiz 20 bin megavat kurulu güce ulaşmaktır. Bunu özel sektörler, yatırımcılarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Türkiye in yakaladığı siyasi ve ekonomik istikrar, beraberinde enerji sektörüne olan yatırımcının ilgisini de artırmıştır. Biz kamu olarak sektöre gereken desteği vermeye devam edeceğiz. Kamunun himayesinde özel sektörün yatırımları gerçekleştirilmesi gerekiyor. Türkiye enerji piyasasının 13 yılda yakaladığı liberalleşme ve istikrar, ülkemizin yatırımcıları açısından güvenilir bir liman olduğunu gösteriyor. Türkiyede rüzgar enerjisine yabancı yatırımcıların çok daha ilgi duyacağını biliyoruz.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024