Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2439 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   26 Nisan 2015 - 06:27

Doğuya 21 milyarlık yatırım

Büyüt
Küçült
Doğuya 21 milyarlık
Ekonomi Haberleri › Doğuya 21 milyarlık yatırım haberi

Doğu Anadolu Bölgesinde ekonomik büyümeye, istihdam artışına, sosyal gelişmeye ve vatandaşların refahının artışını sağlayacak DAP Eylem Planını açıklayan Kalkınma Bakanı Yılmaz, 2014-2018i kapsayan plan döneminde 21 milyar dolarlık kamu yatırımı yapılacağını söyledi.

Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan Doğu Anadolu Projesi (DAP) Eylem Planı (2014-2018) kapsamında bölgeye 21 milyar 16 milyon lira yatırım yapılması planlanıyor. DAP Eylem Planını, Erzurumda Bakan Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker açıkladı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Eylem Planının, tarım, turizm, ulaştırma, lojistik ve ticaret alanlarında önemli potansiyele sahip olan bölgede ekonomik büyümeye, istihdam artışına, sosyal gelişmeye ve vatandaşların refahına vesile olacağını bildirdi. Eylem planının 5 gelişme ekseni altında toplam 126 eylemden oluştuğunu ifade eden Yılmaz, bunların 52 sorumlu kuruluş tarafından gerçekleştirileceğini, bu doğrultuda 99 kuruluşla da işbirliği yapılacağını söyledi.  

Gençlere güvenli gelecek

DAP Eylem Planı döneminde Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan illerde yatırım programları vasıtasıyla 21 milyar TL kamu yatırımı yapacaklarını söyleyen Bakan Yılmaz “Plan dönemi sonunda DAP bölgesinde yer alan illerimizin yaşam standardını ülke ortalamasına yakınlaştıracak, fiziki ve sosyal dezavantajlarını önemli ölçüde bertaraf etmiş olacağız. Gençlerimize güvenli bir gelecek, çocuklarımıza umutlu bir yarın bırakabilmek, kalkınmış bir Doğu Anadolu inşa edebilmek amacıyla hazırlamış olduğumuz DAP Eylem Planının öncelikle DAP bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere tüm halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Eylem planının hayata geçirilmesi ile bölgenin sosyal ve ekonomik göstergelerinde önemli ilerlemeler kaydedileceğini kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

İşsizlik yüzde 5.7ye düşecek

“Birkaç örnek vermek gerekirse;  2013te yüzde 7.7 olan işsizlik oranını 2018de yüzde 5.7 seviyesine çekeceğiz. İstihdam oranını yüzde 45.5ten yüzde 49.9a çıkaracağız. İşgücüne katılım oranını ise yüzde 49.2den yüzde 53e yükselteceğiz. 2013te 1.3 milyar dolar civarında olan bölge ihracatının ise 2018de asgari 2.8 milyar dolar seviyesine yükselteceğiz.”

Eğitimden, turizme sağlıktan, sanayiye bölgeye büyük destek

- KAMU YATIRIMLARI: Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan DAP Eylem Planı (2014-2018) ile bölgenin mevcut sorunlarının çözülmesi, illerde altyapı sorunlarının giderilerek daha modern ve yaşanabilir kentler oluşturulması ve bölgede ekonomik kalkınmanın, sosyal gelişmenin hızlandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, 2008 yılında 863 milyon lira olan DAP Bölgesi kamu yatırımları 2014te 4 kat artışla 3.2 milyar liraya yükseltildi. Bölgeye 2014-2018 döneminde yapılması planlanan yatırımların tutarı da 21 milyar 16 milyon lira olarak öngörüldü.

- ARAZİLER TOPLULAŞTIRILACAK: DAP Eylem Planı kapsamında gıda ve tarım sektörlerinde verimlilik ve katma değerin artırılması başlıca hedefler arasında yer alırken, bu doğrultuda sulanan tarım arazisi varlığının artırılması için altyapı yatırımlarının hızlandırılması ve modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması planlandı. Eylem Planı dönemi sonuna kadar, bölgede yaklaşık 1 milyon hektar arazide toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmaları tamamlanacak. DSİ tarafından yapımı devam eden projelerin tamamlanmasıyla 2018 yılı sonunda yaklaşık 165 bin hektar alan sulamaya açılacak.

- HAYVANCILIĞA DESTEK: Havza Bazlı Meyvecilik Master Planı ve DAP Bölgesi Hayvancılık Yatırım Havzaları Master Planı hayata geçirilecek. Belli sayıda büyükbaş anaç hayvana sahip olan işletmelere damızlık boğa ve damızlık koç/teke dağıtımı için yüzde 80, ahır ve ağılların onarım veya yeniden yapımı için yüzde 50 hibe desteği sağlanacak.

- SANAYİLEŞME ÖNCELİKLİ: Bölgedeki sanayi ve hizmetler sektörlerinin güçlendirilmesi de öncelikler arasında yer alacak. Bu kapsamda, bölgede yapımı devam eden OSBler biran önce tamamlanacak. Girişimciliği teşvik etmek amacıyla yeni işletme geliştirme merkezleri oluşturulacak. Sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikte ara eleman yetiştirmek üzere, sürekli eğitim merkezlerinin kurulması desteklenecek. Ayrıca, bölgede arama ve sondaj faaliyetleri hızlandırılacak, bölgesel düzeyde maden haritaları güncellenecek, ekonomik potansiyeli yüksek madenler belirlenerek yatırımcıya sunulacak.

- SINIR KAPILARI: Esendere, Dilucu, Kapıköy sınır kapıları modernize edilecek, Irak ticaret potansiyelinin ekonomiye daha fazla katkıda bulunması amacıyla Üzümlü ve Derecik sınır kapılarının fiili olarak faaliyete geçirilebilmesi için fiziki altyapıları tesis edilecek. Başta İran olmak üzere komşu ülkelerle ticari ilişkiler geliştirilecek. Serbest bölge kurulmasının ekonomiye katkısının araştırılacağı fizibilite çalışmaları yapılacak.

- 10 BİN İŞLETMEYE DESTEK: Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümü noktasında bölgede yaklaşık 10 bin işletmeye destek sağlanacak. Özel sektör yatırımları açısından bölgenin daha cazip kılınmasına ilişkin çalışmalar yapılacak. Bölgenin kış turizm potansiyelinden azami ölçüde faydalanabilmek amacıyla “Kış Turizmi Strateji Belgesi” hazırlanacak. Bölgenin karayolu, demiryolu ve havayolu ulaştırma ağları güçlendirilecek. 

- ÜCRETSİZ İNTERNET: İnternet kullanım oranlarının düşük olduğu bölgede yerel yönetimlerin belirleyeceği yoğunluğun yüksek olduğu meydan, park, kültür merkezi, müze ve diğer noktalarda ücretsiz kablosuz internet erişim noktaları (Wi-Fi) kurulacak, yatırım ve işletme maliyetleri yerel yönetimlerce karşılanacak. Teknoloji geliştirme bölgeleri ve OSBler için yüksek hız ve kalitede internet erişim imkanı sunan fiber teknoloji altyapısı yaygınlaştırılacak.

- 18.863 DERSLİK YAPILACAK: Okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısının azaltılması amacıyla 2014-2018 döneminde bölgede 18 bin 863 derslik yapılacak. Ayrıca devam eden 17 bin 352 kapasitelik pansiyon inşaatları tamamlanacak. 16 bin 850 kişilik yurt kapasitesi oluşturulacak. Öğretmenlerin bölgede çalışmalarının özendirilmesi ve mevcut öğretmenlerin en az 4 yıl olmak üzere uzun süre kalmalarının sağlanması amacıyla konut imkanlarının sınırlı olduğu yerlerde eğitim ikamet merkezleri artırılacak.

- KIRSAL KESİME SAĞLIK: Kırsal kesimin sağlık hizmetlerine erişimi artırılacak. Kar motosikleti, T-15 tipi tıbbi donanımlı ambulans ve T-16 tipi arazi hizmetleri için ambulans temin edilerek acil sağlık hizmetlerinin sunumuna yönelik sağlık altyapısı iyileştirilecek. Madde bağımlılığıyla mücadele altyapısı güçlendirilmesi kapsamında 3 Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi kurulacak.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024