Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
İki gün süren NATO Zirvesinde Ukrayna ve Afganistan ile ilgili yeni kararlar ve güçlü mesajlar çıkarken, DEAŞ ile mücadele konusunda ortaya atılan sözlere karşı, tek bir karar dahi çıkmadı.
Zeynep TuÄŸrul ÖzelNATO DışiÅŸleri Bakanları toplantısı, Belekte iki gün boyunca süren görüşmelerin ardından dün sona erdi. NATO DışiÅŸleri Bakanları, yeni tehditlere karşı strateji üretmek amacıyla Antalyada iki gündür toplanmasına karşın, DEAÅž ile mücadele konusunda ortaya atılan sözlere karşın, tek bir karar dahi çıkaramadı. Buna karşın Türkiye, NATOnun, yeni tehditlere karşı oluÅŸturacağı Acil Hazırlıklı Ortak Görev Gücünün komutasını üstelencek ülkelerden biri olarak açıklandı. Zirvenin kapanış konuÅŸmalarını, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ev sahibi DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, birer basın toplantısı düzenleyerek yaptı. NATOnun, DoÄŸu ve Güney bölgelerindeki tehditlere karşı yeni bir yapılanmaya gitmesine karşın, DEAÅž gibi ittifakı tehdit eden terör örgütüne sessiz kalmasını eleÅŸtiren ÇavuÅŸoÄŸlu, “Gerçek ÅŸu ki DEAÅž ile mücadelede sonuç alıcı bir strateji yok. DEAŞı yok etmek için kurulan koalisyon, DAEÅži durdurmaya bile yetmedi. DEAŞın kökeni olan Suriye rejimi konusunda adım atılması ÅŸart” eleÅŸtirisini yaptı.
Türkiye, yeniden komutan
DEAÅž ile mücadelenin, Esad rejiminin iktidardan indirilmesi ile çözülebileceÄŸi ve kara operasyonu gerektiÄŸi konularına da iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, “DAEÅže sebep olan esas rejimi de dahil, diÄŸer unsurları gözardı etmemek gerekiyor. DAEÅž ile mücadelede yetersizlik, Suriyede siyasi bir dönüşüm ve Iraktaki ÅŸu anki kapsayıcı hükümetin daha da güçlenmesi, askeri güçler, savunma güçleri dahil, aramızda bir konsessüs var; burada konuÅŸtuÄŸumuz herkes bu konuda hem fikir. Ama ÅŸu da bir gerçek ki, DAEÅž ile mücadelede sonuç alıcı bir stratejinin olmadığını da üzülerek söylemek durumundayım” dedi.
Stoltenberg ise, Türkiyenin NATOnun yeni askeri ihtiyaçlara hızlı bir şekilde yanıt verebilmek üzere Acil Müdahale Gücü içinde kurulan Yüksek Hazırlıklı Ortak Görev Gücünün komutasını üstlenecek ülkelerden birisi olacağını açıkladı. Edinilen bilgiye göre, Yüksek Hazırlıklı Ortak Görev Gücüne Türkiyenin yanısıra, sırasıyla, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya ve İngiltere de komuta edecek. Yaklaşık 5 bin askerden oluşan bu güç, 2016 ya da 2017de operasyonel olacak. NATO - Ukrayna Komisyonu sonuç bildirgesinde ayrıca, Rusya, Ukraynadaki faaliyetleri ve Kırım Tatarlarına yönelik politikaları nedeniyle kınandı ve Rusyanın, Kırımı ilhakının tanınmadığı ve tanımayacağı belirtildi.
ZİRVENİN SONUNDA KOL KOLA BARIŞ MESAJI
NATO DışiÅŸleri Bakanları toplantısının ilk günü Ukrayna, terör ve Afganistan konuları nedeniyle ne kadar yoÄŸun ve sert konularla geçtiyse, gecesi de o kadar eÄŸlenceli ve barış dolu oldu. Toplantının sosyal yemeÄŸinde Enbe orkestrası sahne aldı. Finalde DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, teÅŸekkür etmek için sahneye çıktığında, orkestra “O zaman son bir ÅŸarkı daha söyleyelim, o da barışın ÅŸarkısı olsun” caÄŸrısı yaptı; ve bir anda tüm salonda, “We are the world”ün naÄŸmeleri inledi. Sahneye koÅŸarcasına ilk olarak Yunan Bakan Kotzias geldi. Hemen ardından NATO genel sekreteri ve AB DışiÅŸleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Mogherini sahneye çıktı. Onları diÄŸer bakanlar izleyince, NATOlu Bakanların gecedeki son mesajları, barış oldu.