Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1937 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   21 Şubat 2018 - 16:13

Seçim ittifakı teklifi Meclis te

Büyüt
Küçült
Seçim ittifakı teklifi Meclis
AK Parti ile MHP arasında yürütülen seçim ittifakı görüşmeleri tamamlandı. İttifak teklifi TBMMye sunuldu. İçeriği resmen açıklanmasa da düzenlemeye ilişkin önemli ipuçları kulislere yansımaya başladı.

İŞTE AYRINTILAR

Teklif, AK Parti Grup Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli in imzasını da taşıyor.

Buna göre yüzde 10luk seçim barajı korunacak. Partilerin milletvekili genel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifak yapması yasal hale getirilecek. İttifakın oy oranı yüzde 10u geçtiğinde katılan partiler barajı geçmiş sayılacak.

SEÇİLME YAŞI 18E İNDİRİLECEK

Milletvekilliğinde olduğu gibi belediye başkanı, belediye meclis üyelikleri ve muhtar seçilme yaşı 18e indirilecek.

Cumhurbaşkanı adaylığı için 100 bin imza noter kanalıyla değil Yüksek Seçim Kurulu üzerinden toplanacak.

Yasa teklifinde ittifak için sayı sınırlaması olmayacağı, bir partinin aynı anda bir başka partiyle ayrı, bir diğeriyle ortak liste üzerinden ittifak yapabileceği belirtiliyor.

ORTAK LOGO VE AD

Oy pusulasına ilişkin düzenlemeler de var. İsteyen partilerin ortak logo ve adla blok olarak ittifak oluşturabileceği, isteyenin ayrı sütunlarda yer alabileceği de söyleniyor. Partiler, ittifak modeli ya da protokolünü Yüksek Seçim Kurulu a bildirecek.

Sızan bilgilere göre, ittifak partilerinden sadece birine ya da ikisine birden vurulan mühür geçerli olacak, oy ittifaka verilmiş sayılacak. Çift mühürlü oyların paylaşımı, partilerin aldıkları oy oranlarına göre yapılacak. Partiler, ayrı listelerde seçime girebileceği gibi ortak liste de yapabilecek.

Sandık güvenliğini tehdit eden durumlarda vatandaşlara da polis çağırma yetkisi verileceği belirtiliyor. Sandık kurulu başkanları kamu görevlileri arasından seçilebilecek.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024