Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1948 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Mayıs 2015 - 06:31

Otomotivde iş bırakmalar Türkiyeye zarar veriyor

Büyüt
Küçült
Otomotivde iş bırakmalar Türkiyeye zarar
Ekonomi Haberleri › Otomotivde iş bırakmalar Türkiyeye zarar veriyor haberi

Seçim arifesinde otomotivdeki iş bırakmalar, orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisi için tehdit oluşturmaya başladı. İstihdam ve ihracat kaybına yol açan eylemler nedeniyle yabancı otomotiv devleri yeni yatırımlarını gözden geçirebileceklerini açıkladı.

Kaan Zenginli

Otomotiv sektöründe bir tarafta tüm dünyada otomobil tutkunlarının gözlerini çevirdiği İstanbul Autoshowla şenlik yaşanırken, diğer taraftan iş bırakma eylemlerinin yarattığı algı Türkiyeye zarar veriyor. Üretim, ihracat kaybının yanı sıra uzun vadede istihdam kaybına da neden olabilecek iş bırakmalarla ilgili sivil toplum örgütleri, sağduyu çağrısı yaparken, dün kapılarını açan Autoshowa katılan otomotiv devi firmalarının temsilcilerinden gelen ‘yatırımları gözden geçirebiliriz açıklamaları da dikkat çekti.

Dezavantaj oluşturuyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacanın da önceki gün yaptığı açıklamada ‘zamanlaması manidar diye değerlendirdiği iş bırakma eylemleriyle ilgili “Bu konular durup durup da seçime az bir süre gündeme geldiğinde ister istemez bizde bazı şüpheler oluşturuyor” demişti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da dün yaptığı açıklamada, yaşananların Türkiyenin üretimine ve ihracatına ciddi olumsuz bir durum oluşturduğunu vurguladı. Işık “Türkiyede hiç beklenmeyen bir üretim duruşu oldu. Eğer yarın bir büyük firma ‘Türkiyede böyle şeyler olacaksa ben falanca fabrikanın yanına bir de Hindistandan bir fabrika ekleyeyim, malımın yarısını da oradan alayım derse, bu Türkiyede üretimin azalmasına, işçilerin çıkarılmasına, istihdam kaybına, ihracat kaybına hem de ülkenin otomotiv sektöründe dezavantajlı konuma düşmesine sebep olabilir. O açıdan ben bir an önce üretimin başlaması ama işçi kardeşlerimizin de taleplerinin işverenle birlikte değerlendirmeye devam etmesini arzu ediyorum” dedi.

Fordda işbaşı yapan işçilerin önünü kesip tehdit ettiler

Kocaeli fabrikalarında üretime yeniden başlandığını belirten Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, ancak istenmeyen olaylar yaşandığını söyledi. Yenigün “Nereden ve kim olduğunu bilmediğimiz bir grup fabrikaya gelmekte olan çalışanları taşıyan otobüsleri zorla durdurup, şoförleri tehdit edip, otobüsleri yoldan çevirme gibi bir şeye girmişler. Bu noktada kolluk kuvvetlerine haber verdik, onlar gereken önlemi alıyorlar. İnsanlar tedirgin oldu” dedi. Bursadaki olaylar nedeniyle imalatçılardan parça gelmediğini ve Kocaeli fabrikalarında üretimi durduklarını anımsatan Yenigün “Bugün (dün) saat 16.00ya kadar üretimi durdurmuştuk ancak en önemli imalatçımız Coşkunöz firması çalışmaya başladı. Daha sonra işçilerimize ‘artık durmamıza gerek yok, saat 16.00da vardiyamızı açıyoruz diye bilgi verdik. Kocaeli fabrikalarında üretim başladı” diye konuştu.

RENAULT AVRASYA BAŞKANI KUGLER

Türkiye için tehdit, uzun vadeli yatırımlarımızı gözden geçirebiliriz

OTOMOTİV sektöründe yaşanan iş bırakma eylemleri hakkında İstanbul Autoshowda açıklamalarda bulunan Renault Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler, OYAK Renaultnun Bursa fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eyleminin Türkiye açısından bir tehdit olduğunu belirtti. Kugler “Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz” dedi. Bunun sadece Renaultnun meselesi olmadığını ifade eden Kugler, Türkiyeye bir tehdit olması açısından bu konunun önemli olduğunu dile getirdi.

Bu tehdit istikrar ortamını değiştiriyor

Bir ülkeye yatırım için olmazsa olmazların istikrar, sosyal barış ve yüksek potansiyel olduğuna işaret eden Kugler, şunları söyledi: “Türkiyeye çok fazla yatırımla ve taahhütle bağlanmış durumdayız ve hep uzun süreli bir operasyon düşünüyoruz. Ama bu mesele sadece Bursa tesisi için değil Türkiye için bir risk. Türkiyedeki tedarikçiler, yurt dışına tedarik edemezse burada bir risk ortaya çıkar.”

HYUNDAI ASSAN BAŞKANI KİBAR

İthalata bağımlılığı artıracak

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar,  iş bırakma eyleminin tamamen ithalatın lehine çalışacağını belirterek, bu durumda düzelme olmazsa Hyundai açısından da bu süreci uzun süre devam ettirebilmelerinin mümkün olmayacağını söyledi. İş bırakma eylemlerinin, çalışanların bağlı olduğu sendikaların birbiriyle mücadelesi noktasında başlayan talihsiz bir hadise olduğunu aktaran Kibar, “Ama eğer bu süreç müdahale edilmeyip uzarsa, iş barışı anlamında Türkiyenin imajı, potansiyel yeni yatırımların Türkiyeye çekilebilmesi ve birçok yeni yapılacak işler açısından sıkıntılar doğurabilecek nitelikte. Şu anda tedarikte sıkıntılarla üretim yapan iki ana fabrika var. Bunlar da potansiyel olarak sıkıntıya girebilir. Buralar gerek mavi yaka gerek beyaz yaka, çalışanıyla işvereniyle hepimizin ekmek kapısı. Dolayısıyla bu, insanların kendi ekmek kapılarına yapabileceği en büyük kötülüktür” dedi.

FIAT EMEA BAŞKANI ALTAVILLA

Harika otomobiller için işe dönmeliler

FIat Chrysler Automobiles (FCA) Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi Başkanı Alfredo Altavilla ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Türkiyeyi dünya klasmanında üretim seviyesine taşıyan işçilerimizin bir an önce bu yasal olmayan eylemden vazgeçip işlerinin başına dönmelerini istiyoruz. Bu harika fabrikada harika otomobilleri üretmek için işlerine geri dönmeleri bekliyoruz”  dedi.

TOFAŞ CEOSU EROLDU

Çalışanlarımızı iş başına çağırıyoruz  

TOFAŞ CEOsu Cengiz Eroldu, iş bırakma eylemleri ile ilgili sağduyu çağrısı yaptı. Eroldu, yılda 400 bin araç ka-pasitesi ve 6.500 çalışanıyla Tofaş olarak Türkiye otomotiv sektörünün en önemli oyuncularından biri olduklarını kaydederek “Otomotiv sanayinde üretimin durmasından üzüntü duyuyoruz. Tofaş olarak çalışanlarının sağduyusuna güveniyor, işlerinin başında olmaya çağırıyoruz” dedi.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024