Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 997 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Kasım 2023 - 07:06

MB den 500 baz puan faiz artıtımı

Büyüt
Küçült
MB den 500 baz puan faiz
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı.

Toplantıda politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde yüzde 35'e yükseltildi.

Faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda şunlar kaydedildi;

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 35'ten yüzde 40 düzeyine yükseltilmesine karar vermiÅŸtir.

Ekim ayında bir miktar gerileyen manÅŸet enflasyon son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyretmektedir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme iliÅŸkin göstergeler, parasal sıkılaÅŸtırmanın finansal koÅŸullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin baÅŸladığına iÅŸaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileÅŸmenin baÅŸladığını da deÄŸerlendirmektedir. Dış finansman koÅŸullarındaki iyileÅŸme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari iÅŸlemler hesabına desteÄŸi ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliÄŸine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eÄŸiliminde düÅŸüÅŸ gözlenmektedir.

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını deÄŸerlendirmiÅŸtir. Bu çerçevede, parasal sıkılaÅŸtırma hızı yavaÅŸlatılacak ve sıkılaÅŸtırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiÄŸi müddetçe sürdürüleceÄŸi deÄŸerlendirilmiÅŸtir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının iÅŸlevselliÄŸini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek ÅŸekilde sadeleÅŸtirmektedir. Kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduÄŸu deÄŸerlendirilirken, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin ve parasal sıkılaÅŸmanın, aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileÅŸtirmeye devam edeceÄŸi öngörülmektedir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaÅŸtırma sürecini destekleyecek miktarsal sıkılaÅŸtırma kararları almayı sürdürecektir.

Kurul politika kararlarını, parasal sıkılaÅŸtırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eÄŸilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaÅŸtıracak parasal ve finansal koÅŸulları saÄŸlayacak ÅŸekilde belirlemeye devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eÄŸilimine iliÅŸkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doÄŸrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Merkez Bankası ,Politika Faizi





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024