Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1816 kez okundu. | Yasam Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Ekim 2015 - 09:07

Karadelik yıldızı böyle yuttu

Büyüt
Küçült
Karadelik yıldızı böyle

NASA, PGC 043234 adı verilen galaksinin merkezindeki karadeliğin, kütlesi Güneşten birkaç milyon kat daha fazla olan bir yıldızı nasıl parçaladığını gözlemledi. Karadeliğin olağanüstü çekim gücüne karşı koyamayarak parçalanan ve karadelik tarafından yutulan yıldız, uzaya X-ray ışınları saçmaya başladı.

Kozmik olayın ardından uzay boşluğun saçılan ışınlar, Chandra X-Ray Gözlemevi, Swift Gamma-ray Burst Explorer ve XMM-Newton teleskopları tarafından tespit edildi. ASAS-SN adı verilen ve Kasım 2014te yapılan çalışma, son 10 yılda bir yıldızın karadelik tarafından parçalandığı en yakın mesafeli gözlem olarak açıklandı.
 

Haberin Videosu   Karadelik, yakınından geçen yıldızı böyle yuttu startFlvPlayer_PostaV2(divFlvPlayer37934,37934,201510,37934-378614.jpg,1, 0,Karadelik yakınından geçen yıldızı parçaladı);


Araştırmada yer alan Michigan Üniversitesinden Jon Miller, karadeliğe yaklaşan bir yıldıza ne olduğuna dair en iyi gözlemlerden birini yaptıklarını söyledi. Yıldız yok olduktan sonra karadeliğin içine çektiği kalıntılar milyonlarca dereceye ısınıyor ve büyük miktarda X-ray ışını oluşturuyor. Karadeliğin ışığın bile kaçamadığı olay ufkuna düşen materyalin artmasıyla, yayılan ışık miktarı azalıyor.

Elde edilen yeni bilgiler, karadeliğin çok yüksek kütleli yıldızı sindirmekte çok hızlı davranamadığını ve yıldız materyalinin bir kısmını dışarı çıkardığını gösterdi. Işık saçan yıldız materyalinin karadeliğin var olabilecek tek sabit yörüngesi içindeki veya yakınında yer aldığı düşünülüyor.

Bilgiler aynı zamanda karadelikten uzaklaşan bir rüzgarın oluştuğunu ancak karadeliğin çekim gücünden kaçamadığını gösterdi. Bunun bir açıklaması olarak, yutulan yıldızdan saçılan gazların karadeliğin etrafında eliptik bir yörünge izlediği ve bulunabildiği en uzak mesafede en yavaş hızda hareket ettiği ifade edildi.

Gökbilimciler, ASASSN-14li olarak adlandırılan kozmik olay sayesinde karadeliklerin çevrelerini nasıl etkilediği hakkında yeni modeller çıkarabileceklerini belirtti.

Al Jazeera





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024