Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4046 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Haziran 2018 - 10:28

Şevket Hüner:Orucun en önemli özelliği bir şeylerin yapılması değil, terk edilmesidir!

Büyüt
Küçült
Şevket Hüner:Orucun en önemli özelliği bir şeylerin yapılması değil, terk
Düşünce Mektebi - Ramazan Sohbetleri 4.Bölümün konuğu yazar Şevket Hüner oldu. Kendisine Ramazanın ihtiva ettiği manadan imsak tartışmalarına kadar pek çok soruyu yönelttik ve şahsına münhasır üslubuyla cevaplar aldık.

Hazırlayan: Mehmed Mazlum Çelik

Evvela orucun kendisini bir eylem olarak açıklamamız gerekirse nasıl bir tarif yapmamız gerekir ve Müslümanlar açısından hangi manasıyla kollektif bir bilinç oluşturur?

Ä°slam inancı, haramı iÅŸlemememe iradesine bir amel olarak deÄŸer verir ve cennet vaat eder. Bu anlamda doÄŸru bir eylemin ödüllendirilmesinin yanı sıra yanlış bir eylemden kaçınmanın da mükâfat olarak bir karşılığı vardır. Buna göre bazen eylemsizlik de bir deÄŸer taşır.

Bilinçli bir tercihle ortaya çıkan eylemsizlik hâlinin ödüllendirilmesi vaadinin üzerinde düşünmemiz gerekir. Mesela oruç tutmak, bir ÅŸeyi yapmaktan daha ziyade yapmamak ÅŸeklinde tarif edilebilir. Oruç, hiç bir ÅŸey yememek, içmemek yani normal hayatta helal olan ÅŸeylerden uzak durmaktır. Bu, bir ÅŸeylerden uzak durma iradesi göstermenin, bir ÅŸeyleri yapmak mesabesinde bir amel olarak kabul görmesidir.

Ramazanda Oruç, hep birlikte bir ÅŸey yapmama eylemidir. Müslümanlar, Ramazan ayında toplu hâlde bir ÅŸeyleri yapmamayı öğrenirler. Bu berberce bir ÅŸeyler yapmaktan daha kolaydır. Böylece eylemsizlik kararı Müslümanları ortak bir anlam dünyasında birleÅŸtirir.

Ramazan çeÅŸitli vesilelerle bir festival havasıyla kutlanıyor(!) oysa bu, ‘manada bir zedelenmeye sebep olurken Müminin idrakinde mesajın akim kalmasına sebep oluyor. O halde Ramazanı nasıl anlatıp ve yaÅŸayacağız?

Ramazan ayı, öyle bir aydır ki, o ayda, insanlar için hidayet rehberi, doğru yolun, hak ile batılı birbirinden ayıran apaçık delillerin bulunduğu Kuran indirilmiştir.(Bakara / 185)

Bu ayete göre orucu hidayet rehberi Kuranın indiği Ramazan ayında tutuğumuzun farkında olmalıyız. Sahabe her Ramazan, hayatlarını adil, özgür, eşit ve kardeşçe yaşamaları için indirilmiş Kuranın kıymetini bilerek geçirirlerdi. O zaman Resulullah, Kuranın indiği Ramazanda Sahura kalkınca ne yaparmış diye Kurana sorarsak ne cevap alırız?

 Ey örtüsüne bürünen Resul! Gecenin yarısında, istersen biraz öncesinde istersen biraz sonrasında bir ara kalk ve Kuranı ağır ağır, sindire sindire oku! DoÄŸrusu biz sana (sorumluluÄŸu) ağır bir söz vahyedeceÄŸiz. Şüphesiz gece kalkışı hem daha etkilidir hem de okuduÄŸunu anlama bakımından daha elveriÅŸlidir. Zira gündüz vakti, seni uzun bir meÅŸguliyet bekliyor.(Müzemmil / 1-7)

Orucunmüminin yaşam disiplinindeki tesiri nedir, Allah bu ayda bize hangi eğitimi vermektedir?

Ramazanda hep birlikte aç ve susuz kalmamızı emreden Allah, bizi korkutup boyun eğdirmeyi değil, oruç vesilesiyle tüm mümin kardeşlerimizle sonuna kadar sabır ve dayanışma konusunda eğitmektedir.

Oruçtaki nefis terbiyesi, ulaşabildiklerinden uzak durma iradesi gösterirken bunlara ulaşamayanlarla paylaşmayı ihmal etmemektir.Mesela orucu tutamayan fidye verir. Yani aç ve susuz kalamamanın kefareti, mümin kardeşini doyurmaktır. Orucu sahurdaki zengin kahvaltı ile başlayıp geğirilmeden kalkılmayan iftar sofrasına ulaşana kadar aç ve susuz kalmak olduğunu zannedenler lale devrinin çocuklarıdır.

Ramazanda ülkemizde günden güne geliÅŸerek devam eden birçok aktivite artık olmaz olmazlar arasındadır. Ä°slamın haram saydığı iÅŸi yapan birçok iÅŸyeri bir ay boyunca kapanmaktadır. Marketlerde fakirlere dağıtılmak üzere kumanya poÅŸetleri ve kampanyaları yaygınlaÅŸmaktadır. Bilinen lüks otel ve restoranlarda iftarlar düzenlenmekte. Birçok iÅŸyerinde iÅŸ görenlerin mesai saatleri iftara göre ayarlanmakta. Modern hayat ile terk edilen akrabalar ile verilen iftarlar neticesinde tekrar sıcak iliÅŸkiler kurulabilmekte. Yanından dikkat etmeden geçtiÄŸimiz birçok ihtiyaç sahibi ile kumanya, zekât ve fitre ile paylaşım normalleÅŸmekte. Belediye çadırlarında binlerce kiÅŸiye iftarla bir araya gelmekte. TVlerde Kuranın Arapçası ve mealini, düzenli olarak her gece yayınlamaktadırlar. Emniyet genel müdürlüğünün de açıkladığı verilere göre suç iÅŸleme istatistikleri Ramazan boyunca en alt düzeyde seyretmekte.

Orucu diğer ibadetlerden ayıran özelliği nedir?

Orucu, namazdan, hacdan, zekâttan ayıran en önemli özelliÄŸi bir ÅŸeylerin yapılması deÄŸil terk edilmesidir. Oruç tutarken yemek, içmek veya eÅŸinizle beraber olmaktan uzak durduÄŸunuzu kimse bilemez. Ä°sterseniz gözlerden ırak bir tenhada yiyip içebilirsiniz. Ve bir ÅŸahidiniz olmadığı sürece oruç tutuyor zannedilirsiniz. Kuran, münafıkların namazlarından “üşene üşene kalkarlar” diye söz eder. Fakat münafıkların oruçlarından bahsetmez. Zira onlar zahiren oruçlu görünürler.

Yine Ramazan ayı boyunca her mümin aynı sözleşmenin altına imza atarak oluşan beraberlikler Allah tarafından denetlendiğinden şeffaf ve hesabı verilebilir niteliktedir. Ve bu dayanışmalar oruç tutmanın doğası gereği merhamet, paylaşma, adalet, doğruluk, kanaat ve şükrü beraberinde getirir. Böylece birlikteliklerimiz ıslah olmuş olur.

Rasulullahın (sav) “Ramazanda bir gün orucunu yiyen bütün yıl bunun yerine oruç tutsa da aynı ecri alamaz.”sözünün hikmetlerden biri de Ramazanın toplumu oluÅŸturan bütün beraberlikleri ihsana ulaÅŸtırmasındaki bereketi olmalıdır.

Yaklaşık bir ay aç kalıp oruç tuttuktan sonra bir de “fitre” veririz, buradaki hikmet nedir?

“Ramazanda oruç nedeniyle aç ve susuz kalmam yoksulun halinden anlamamı saÄŸladı” iddiasının test edileceÄŸi amelin adı “fitre”dir. Yani bir günlük yiyip içmemizden pay biçerek oruçluyken hâlini anladığınızı iddia ettiÄŸiniz yoksula, bu bedel ödenir. Ayrıca bu bir günlük bedelinin yoksula incitmeden ikram edilmesi iddiamızdaki samimiyeti gösterir...

Keza, “Fitreyi hangi bedel üzerinden vermeliyim?” sualine oruçluyken cevap vermenin de daha gerçekçi olduÄŸu kanaatindeyim. Bana göre bu sene Diyanet fitreyi, kuru üzüm, buÄŸday, arpa cinsinden deÄŸil de bir bardak soÄŸuk su cinsinden ilan etmeli. Ama bir bardak soÄŸuk suyun kıymetini herkes kendi kazancına göre hesaplamalı. Sahi oruçluyken aÄŸzının damağına yapıştığı bir anda bir bardak soÄŸuk su sizce kaç para eder?

Ä°nsan bir bardak soÄŸuk su üzerinden belirlediÄŸi fitreyi vermeyi hangi nedenle son güne erteler ki? Oysa fitre, toplumsal dayanışmanın adıdır. Sahip olduklarımızı paylaÅŸmaya alışmaktır. Allahın âlemlerin Rabbi olarak kabul edildiÄŸi bir yerde baÅŸka zengin aranmaz, yoktur da. Müslümanlar zengin olduklarını söylemekten hicap ederler. Bunun yerine sahip olduklarını ihtiyaç sahipleriyle paylaÅŸtıkça Allahın rızasına eriÅŸmeyi önemseyenlere Ä°slam ahlakında zengin denilmez. Ä°nfak edenler, Allah yolunda paylaÅŸmayı bilenler denilir.

Ramazanın sonundaki bayramın adı Åžeker veya Ramazan deÄŸil hadislere göre “Fitre bayramı”dır. Yani bir ay boyunca sahip olduklarını paylaÅŸmış Müslümanların bayramı…

Ramazan boyunca varlıklarımızı paylaÅŸmanın kalbimize sükûnet ve hayatımıza dinginlik verdiÄŸini her sene idrak etmemize raÄŸmen neden tecrübe edip sonuç aldığımız paylaşımın güzelliÄŸini bırakıp üst üste yığmanın çirkinliÄŸine geri dönüyoruz?

Ramazanda nafile ibadetlerde kayda değer bir istikrar ve artış görüyoruz, oysa aynı tavır farz ibadetlerde özellikle Ramazan sonrasında terkediliyor? Burada bir çarpıklık yok mu?

Nafile dediğimiz ibadetler farz ibadetlerden doğan disiplinin getirdiği bir iştah ile farzlara ilave edilenlerdir. Yani farzlar esastır nafileler ise cabasıdır.

Umumiyetle nafileleri sünnet diye biliriz. Fakat buradaki yanlış yönelimler Fıkıh ilminin sünnet tarifi ile Hadis ilminin sünnet tarifinin farklı olduÄŸunu bilmemekten kaynaklanır. Hadis ilmine göre sünnet, Resulullahın söyledikleri, yaptıkları ve sesiz kalarak koydukları tepkilerin tamamıdır. Fıkha göre ise, Resulullahın (sav) farzlara ilaveten yaptıkları nafilelere sünnet denmiÅŸtir. Yani Hadis ilmine göre öğlenin farzı Resulullahın (sav) sünnetidir. Fakat farza ilaveten yaptıklarını sünnet diye adlandıran insanların, beÅŸ vakit farzı eda etmeyip sadece özel gün ve gecelerde çokça nafile yapma çabası Resulullah (sav)ın sünnetine aykırı bir davranıştır. Yani Nafile bir eylemdir…

Hadisleri büyük bir dikkat ile okuyanlar hemen fark edecekler ki nafile ibadetlere de Resulullah (sav) tarafından bir üst sınır getirilmiÅŸtir. Bu sınırı aÅŸmak isteyen sahabe Resulullah (sav) tarafından uyarılmışlardır. Bu konuda günümüzde yapılan aşırılıkların nedeni bunun bilinmemesinden kaynaklanır.  Esas olan ise “Hayırlı olan, az dahi olsa devamlı olandır” ilkesi ile hiçbir ibadeti diÄŸerine tercih etmeden hayatın her alnında Kuranın bize emrettiÄŸi ibadetleri ihlâs ve iÅŸtah ile yerine getirdikten sonrasında nafilelere yönelmektir. Zira hayatta nafilelerle abartılan her ibadet diÄŸer önemli baÅŸka bir ibadetin önemsenmemesine yol açacaktır.

Kuranı bir ay boyunca hatmedenler eğer bunun yanında mealini okurlarsa aşağıda ki ayetin onlarca tekrarına şahit olacaklardır.

“Onlar ki, namazlarında devamlı ve kararlıdırlar; kendilerine rızık olarak verdiÄŸimiz rızıklardan baÅŸkalarının yararına harcarlar.”(Enfal / 3)

Ramazan ayında çokça tartışılan meselelerden biri de imsak konusunda uzlaşma olmaması, siz bu meselenin bu kadar gündeme taşınmasına nasıl yaklaşıyorsunuz?

Ä°msak üzerinden tartışmalar Ramazan ayı sonrası anlamını yitirecek. Mübarek 11 aylarda ancak nafile veya kaza orucu tutanların merakının ötesinde  sadece takvimlerde bildirilen bir vaktin ötesine geçemeyecek. Her ÅŸeyi açlığa baÅŸlangıç ve açlığın bitiÅŸi olarak gören ürkek kent insanı için bu da diÄŸer mecburi mesailer kıvamda sonrasına bir etkisi olmayacak. Aynı  kameri ayı baÅŸlatan hilalin en ince halinin gözlenmesinin anlamsızlaÅŸması gibi.

Diyanet de bu yıl Ramazan ayında sosyal medya konusunda uyardı, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, Müslümanın sosyal medyada bu ay nasıl bir sorumluluğu var?

Ramazan ayı hepimizin Allah tarafından görüldüğünü kabul ettiğimiz tek aydır. Bir ay boyunca Allahın göremediği hiç bir yer olmadığı bilinciyle hareket eder, yasaklara riayet eder paylaşımlarımızı arttırmakta yarışırız. Ama sanal şeytan bu ayda dahi beslenmek istemektedir. İftar menüleri, yedirilen ve giydirilen yetimlerin fotoğrafları, dağıtılan kumanyaların hangi coğrafyadaki açların imdadına yetiştiğinin görüntülerini paylaşmak Ramazanın hikmetine zıttır. Zira sadece Allahı razı etmek için Ona kendimizi göstermeliyiz. Üstelik oruç günlerinde sanal şeytanların zincirlerini çözmek ve bunun bir Truva atı olduğunu fark edememek tam anlamıyla aymazlıktır. Ramazanla başlayan, kendine sadece Allahı şahit tutan Salih amelleri, mübarek on bir aylarda da sürdürme kararlılığına erişilmeli. Ancak o zaman Allahı razı edecek gösterişten uzak eylemler nedeniyle hem kalp mutmain olur hem de iki cihanda itibar görebilme nimetine nail olunabilir.

Kaynak:http://dusuncemektebi.com/d/170265/aidati-odenmedi-diye-kemikleri-kimsesizler-mezarliginda-bir-cukura-atilan-osmanli-sehzadesi/





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024