Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2946 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   08 Aralık 2016 - 15:43

Halepteki insanlık dramına dünya dur demelidir

Büyüt
Küçült
Halepteki insanlık dramına dünya dur
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Halepte yaşanan insanlık dramına ilişkin, Halepteki insanlık dramına dünya dur demelidir dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Halepteki katliamlara, Rusya ile olan ilişkilere, doların durumuna, Yeni Anayasa çalışmalarına ve Arakan konusuna değinen Kalın, Avrupa ve Almanyaya da tepki gösterdi.

İbrahim Kalının konuşmasından satırbaşları;

Türk lirasına sahip çıkan herkese teşekkür ediyoruz. Bu konuda kararlı duruşumuz devam edecektir. Türkiye ekonomi güçlü bir şekilde etkinliğini sürdürmektedir. Sayın Başbakanımızın EKK sonuçlarını açıklamasıyla bu konuda süreklilik sağlanacaktır. Hassasiyet gösteren bütün vatandaşlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum.

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ

AK Parti ile MHP arasında yürüyen bir müzakere süreci var. Şu ana kadar olumlu bir süreç izliyor. Temel konularda mutabık kalındığını ifade etmek isterim. Türkiyede daha etkin bir yönetim modeline geçmek, kuvvetler ayrılığının daha etkin olacağı bir dönemden geçiyoruz. Bu anayasa değişikliği Meclise gelecek, 330a ulaşması halinde bir referandum süreci yaşayacağız.

SURİYEDE YAŞANANLAR

Halepte yaşanan hadiseler hepimizi çok ciddi şekilde kaygılandırmaktadır. Rejim, Halepte açıkça bir insanlık suçu ve savaş suçu işlemeye devam etmektedir. Nitekim rejimin başındaki kişinin bugün basına yansıyan açıklamalarından da gördüğümüz kadarıyla rejim hiçbir ateşkese, hiçbir formüle açık değildir. Bu da aslında Halepte ve diğer bölgelerde rejimin asıl niyetinin ne olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur.

Bu insanlık dramına dur denilmesi için herkesin harekete geçmesi gerekiyor. Halepteki insanlık dramına dünya dur demelidir. Saldırılar durdurulmalı ve insani yardımlar ulaştırılmalı. Rusya Federasyonu ile yürüttüğümüz bir diploması trafiği var. Biz insani yardım konusunda üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam ediyoruz.

IRAKTAKİ GELİŞMELER

Musulda operasyon planlandığı gibi devam ediyor. Sivil kayıpların önlenmesi büyük önem arz ediyor.

Telaferle ilgili olarak Haşdi Şabinin buraya girmesi konusunda hassasiyetlerimizi dile getirmiştik. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın uyarıları dikkate alınmıştır. 

Irakın bu konuda adım attığını görüyoruz. Cumhurbaşkanımız dün Iraktan gelen bir heyeti kabul etti. Dünkü toplantıdan son derece umut veren duygularla ayrıldık. Tabii ki bizim Türkmenlerle özel bir ilişkimiz vardır. Irakın toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetimiz son derece açık ve nettir. Sincarın ikinci bir Kandil olmasına asla izin vermeyeceğiz.

FIRAT KALKANI

Planlandığı şekilde devam etmektedir. Rakka ve Münbiç noktasında PYD/YPGnin buradan çekilmesi konusunda kararlılığımız sürüyor. YPG unsurlarının tamamının çekilmesi gerekirdi. Münbiçin DAEŞten temizlenmesi sevindirici bir hadisedir. Şu an itibarıyla takriben bin 800 kilometrekarelik bir bölge, Cerablustan Azeze ve Azezin güneyine, El Bab bölgesine kadar, terörden tamamen temizlenmiş durumdadır.

DAEŞi YPG ile bertaraf etmemiz veya ortadan kaldırmamız mümkün değildir. Rakka ile de bakış açımız aynıdır. Rakka DAEŞin Suriyedeki en önemli üssüdür. Bu operasyonun hassasiyetle yürütülmesi önem arz etmektedir. 

AB SÜRECİ

AB ile daha önce belirlenen takvimin uygulanması elbette üzüntü vericidir. Bildiğiniz gibi Türk vatandaşları Schengen vize sistemine dahil olacaktı. AB mültecilerle ilgili verdiği nakdi yardım sözünüde yerine getirmemiştir. Avrupada yükselen aşırı sağ akımı da elbette endişe vericidir.

Üç tane önemli husus var. 

İlki, Schengen meselesidir. 

İkinci olarak mültecilerle ilgili yük paylaşımı konusunda ABnin üzerine düşeni yapmasıdır. Biz Türkiye olarak açık kapı uygulamasına devam edeceğiz. Fakat bu sorumluluğun paylaşılması diğer ülkeleri için de geçerlidir. Söz verilen yardımların tamamı gelmemiştir. Bu para Türkiyenin kasasına değil mülteciler için harcanacaktır. Türkiyeye bir lütuf olarak bu olaya bakılmaması gerekiyor. 

Üçüncüsü, yükselen aşırı sağ akımına karşı Avrupanın daha sorumlu hareket etmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızı sürekli hedef göstererek Avrupa siyasetinin bir yere gelmesi mümkün değildir. Türkiye karşıtlığı üzerinden siyaset yapılmaması önem arz etmektedir. Bunlar gerçekleştiği takdirde Türkiye - AB ilişkilerinde yeniden pozitif hava yakalanacağını düşünüyorum.

ARAKANDA YAŞANANLAR

Son dönemde meydana gelen hadiseler sonrasında hak ihlallerinin yaşamasını tasvip etmiyoruz. Buna sessiz kalınması mümkün değil. Uluslararası toplumun da harekete geçmesini bekliyoruz. İnsani yardımlar konusunda biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. TİKA, AFAD gibi kurumlarımız üzerinde gerekli insani yardımları ulaştırma imkanına kavuşuruz. 

SORU-CEVAP

BAHÇEKAPILININ YAŞADIKLARI

Almanyada yaşanan hadiseyi biz de kınıyoruz. Bu asla kabul edilemez. Dün Alman Büyükelçisi Dışişlerine çağrıldı. Alman makamlarından tatminkar bir açıklama bekliyoruz. Gerekli adımları atmalarını bekliyoruz. 

BAŞİKA KAMPI

Müzekereler devam ediyor. Kampımız görevini sürdürüyor. İlgili arkadaşlarımız Irak makamlarıyla çalışmaları yürütüyor. Genel olarak bir memnuniyet olduğu, DAEŞle mücadeleye katkı verdiği konusunda mutabakat var. 

KIBRIS KONUSU

2016 Kıbrıs sorunun çözümü ve adanın birleştirilmesi konusunda kritik bir yıl. Bizim beklentimiz artık bunun bir sonuca bağlanmasıydı, 2017ye sarktı. Müzakereleri neticelendirmeye çalışacaklar. Biz baştan beri hep bir adım olduk. Türk tarafı son derece yapıcı bir tutum içindedir. 

HALEPTEKİ ÇATIŞMALAR

Son dönemde Halepteki çatışmaların durdurulması ve insani yardımların ulaştırılması konusunda en önemli çalışmaları Sayın Cumhurbaşkanımız yürüttü. Bu diplomatik çalışmalara devam edeceğiz. Biz bütün taraflara çağrımızı yeniliyoruz. Halepte yaşanan hadise Suriyede 5 yıldır yaşananların son safhasını teşkil ediyor.

EL BAB OPERASYONU

El Bab operasyonu planlandığı gibi devam ediyor. El Babın içindeki DAEŞin yığınak yapmasından dolayı bunun bir müddet devam edeceği ifade edilmişti. Uluslararası koalisyonla işbirliği içinde yürüttüğümüz bir koalisyon bu. Genelkurmay Başkanımız, ABD Genelkurmay Başkanı ile bir görüşme yaptılar. Hedef noktasında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Askerlerimiz konusunda gelişmeleri takip ediyoruz. Bu konuda resmi açıklamaları takip etmenizi istiyorum. Askerlerin ülkemize getirilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor.

YUNANİSTANDAKİ DARBECİ ASKERLER

Yunanistanda devam eden bir hukuki süreç var. Bizim beklentimiz bu darbeci askerlerin en kısa sürede Türkiyeye iade edilmesidir. Bu hem hukukun gereğidir, hem de Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin gerektirdiği bir durumdur. Yunan makamlarının da bu adımları ivedikle atacağını düşünüyorum. 

SİLAH AMBARGOSU İDDİASI

Bir kere bu çok kabul edilebilir tarafı hiçbir şekilde olmayan düşüncelerdir. Türkiyenin terörle mücadelesini zaafa uğratma düşüncesi varsa, bilsinler ki, Türkiye mücadelesini devam ettirecektir.

ERDOĞANIN MAL BEYANI

Cumhurbaşkanımız bu çağrıyı yaptığı gün itibariyle hesabındaki tüm dövizleri Türk lirasına çevirmiştir. Bunun dışındaki düşünceler abesle iştigaldir. Bu kampayanda Cumhurbaşkanımız da Türk lirasına sahip çıkmıştır. 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024