Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu yazı 918 kez okundu.
Yazının Tarihi :   20 Ekim 2014 - 05:38:45

OKULLARI AÇTIK AÇMASINA, AMA..

Büyüt
Küçült
OKULLARI AÇTIK AÇMASINA,

Sabri YALIN

Bursa İnegöl’de doğdu. Bursa Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler böl. ve Anadolu Ün. Tarih böl. mezunu. İlk, Orta ve Yüksek öğretimde Öğretmen, Milli Eğitim Şube Müdürü, Ankara BŞ Belediyesi İtfaiye Müd, Çevre Düzenleme, İşletmeler, Basın Yayın Daire Başkanı, Başbakanlık SHÇEK Gn. Müd. Yard. ve Bursa İl Müdürü, İstanbul BŞ Belediyesi İtfaiye Daire Başk. olarak görev yaptı. Bursa BŞ Belediyesi Gn. Sekr Yard. iken emekli oldu. TİB (Tüm İtf. Bir.), BFSF (Balkan İtf. Spor Fed.) ve TAYEV (Türkiye Acil Yardım & Yangın Vakfı) gibi cemiyetlerde başkanlık yaptı. Yıllarca çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Halen Gazetenizde haftalık köşe yazıları yazmaktadır.
                OKULLARI AÇTIK AÇMASINA, AMA.. 

   Okullar 15 Eylülde açıldı. Ama eğitim ve öğretimin en iyi ortamlarda yapılabilmesi için öğrenci kayıtları ve nakilleri, öğretmen atamaları ile nakilleri, yeni okul ve dersliklerin yapımı gibi alt yapı çalışmaları tamamlanabildi mi? SBS (Seviye Belirleme Sınavı) yerine uygulamasına başlanan TEOG (Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş) sistemi sınıfını geçebildi mi? İşte bunlara yanıtlar arayalım.
             İLK OKUL HEYECANI VE SORUNLAR İÇ İÇE
   Türkiyede İlk ve Orta dereceli Okullar, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcının Ankarada bir okulda ders zili çalmasıyla açılmıştı. İlk Okul sıralarına yeni gelen miniklerin bir kısmı sevinirken diğer bölümü ise “Anneciğim, beni bırakma.” gibi sözlerle korkularını dile getirmeye çalışıyordu. Dile kolay, ama  16 milyon 400 bin öğrenci yani ülkemiz nüfusunun beşte bir kadarı okul sıralarına gidiyordu.. Ne var ki okullarda sıkıntılar da diz boyu idi.. Haberlere göre 100 kadar branş için 40 bin öğretmen ataması yapılmış olmakla birlikte, 105 bin öğretmen açığı halen devam ediyordu. Mevcut 23 bin Okul Müdüründen 7 bini, 75 puan altında kaldığı için görevden alınmıştı. Yeni Okul Müdürlerin birlikte çalışacakları Müdür Yardımcılarını değiştirmeleri sürecinde  eğitimin yavaşlaması da söz konusuydu. Dere geçilirken at değiştirmektense bu işlemler daha önce yapılamaz mıydı? Buna bir de en çok 40 olması gereken kalabalık dersliklerin bazı yerlerde 60ı buluyor olması, eğitim için ciddi bir sıkıntı değil miydi.. Bu okullarda bir tuvaleti yüzden fazla öğrenci kullanmak zorunda kalıyorsa, bu durum yakışık alıyor muydu?
            TEOG SİSTEMİ SINIFINI GEÇEBİLDİ Mİ?
  Bu yıl ilk kez uygulanan ve çok kişinin adını dahi yeni duyduğu TEOG sisteminin avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardı. Bakan Avcı, yeni sistemle “öğrencilerin hayatlarında daha az sınav, test ve gerginlik, daha çok spor, edebiyat, resim ve müzikle ilgilenecek vakitleri olsun” diyordu.  Daha önceki sistem sınavlarında matematik, Türkçe, fen, sosyal Bilgiler ve İngilizceyi ölçerken şimdi bunlara ilaveten din kültürü ve ahlak bilgisi eklenmişti. Bütün bunları kabul edelim. Ancak ne var ki 39 bin boş kontenjan için yer değiştirmek isteyen binlerce öğrenci, sırasının gelmesi için günlerce evinde bekliyordu. Bunlardan başka SBS (Seviye Belirleme sınavı) sisteminde sıralamaların herkes tarafından biliniyor olmasına rağmen bu seneki belirsizlik, kaygıları artırıyordu..
               DEĞERLENDİRME
  Eleştirilerde amaç, bağcı dövmek değil üzüm yemektir. Bendeniz İlk okuldan Üniversiteye kadar her kademede öğretmenlik ve idarecilik yapmama, binlerce diplomaya imza atmış olmama rağmen torunum Melin Nazın bu yıl okula başlamasıyla tüm anne – baba ve velileri gibi çok heyecanlanmış ve bu durumdaki insanları anlama olanağını bulmuştum. Herkes, yavrularının iyi bir geleceğe kavuşmasını istiyordu. Bunun için her türlü fedakarlığa hazırdı.. Ancak işin asıl mutfağındaki Milli Eğitim Bakanlığı da buna hazırlıklı mıydı? Bütün bu sorgulanan hususlar iyi yanıtlanmalı ve gereken çalışmalar tamamlanmalıydı. Sözlerimizi İlk Okul çağı çocuğunun saf ve temiz yüreğinin sevinç çığlıklarını dile getirmek için Fethi Bolayırın kaleme aldığı “Okulumuz”  şiiriyle sona erdirelim.
Hazırlandı çantamız, Kalemle defterimiz,
Artık öğrenci olduk, Açıldı okulumuz.
Neşe dolu içimiz, Sevinçliyiz hepimiz,
Çıktık aydınlık yola, Açıldı okulumuz.


   İyi haftalar..  



 






 




E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Fikriye Çiçek
 
TÜRKİYE'NİN EĞİTİM SORUNLARINI HALLETMESİ İÇİN DAHA BİR FIRIN EKMEK LAZIM. ÖNCE DEMOKRASİ OLMASI LAZIM. SONRA LİYAKATLİ VE PARANIN ESİRİ OLMAYACAK YÖNETİCİLER..
Nefise İstanbullu
 
Eski bir öğretmen gözüyle Türkiyedeki eğitim hakkında yapmış olduğunuz analiz son derece objektif olmuş. Yararlandım. Tebrik ve teşekkür ederim.
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024