Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1772 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   28 Nisan 2015 - 13:53

Zühtü Arslan: Aklını vicdanını kiralayandan hakim olmaz

Büyüt
Küçült
Zühtü Arslan: Aklını vicdanını kiralayandan hakim
Politika Haberleri › Zühtü Arslan: Aklını vicdanını kiralayandan hakim olmaz haberi

53. kuruluş yıl dönümünde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan: Unutmayalım ki fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olamaz.

Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun  53. yıl dönümü dolayısıyla, tören düzenlendi. AYM Başkanı Zühtü Arslan törendeki konuşmasında, “Unutmayalım ki fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olamaz. Hukuk devletinde uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez” sözleriyle, Pensilvanyadan aldıkları emirle hukuksuz tahliyelere imza atan hakimlere gönderme yaptı.

Vesayet büyük tehlike

Adaletin yalnızca kanunlardan ibaret olmadığını aynı zamanda, sözkonusu kanunların yorumlanması ve uygulanmasının da önemli olduğunu belirten Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiyede yargı belki de tarihinin en önemli ve hassas dönemlerinden birini yaşıyor. Adaletin tesisi gibi son derece ağır bir yükü taşıyan yargının bu yükünün altından hakkıyla kalkabilmesinin yolu ‘vesayet kavramıyla yüzleşmesinden geçmektedir. Bu konuda, siyasal ve hukuksal sistemin tüm unsurlarının da bir muhasebe yapması gerekmektedir. Vesayet sadece siyasi alanda değil, yargı alanında da aklın ve vicdanın serbestçe kullanılmasının karşısındaki en büyük tehlikedir. Bu nedenle yargı bağımsızlığı, hukuk devletinin olmazsa olmaz unsurudur.”

Hakimler çifte suç işledi

53. yıl dönümü töreni sonrası konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AYMnin normalleşmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek: “Paralel hakimler hem disiplin suçu, hem de ceza hukuku açısından suç işlediler” dedi.

 

UZAKTAN KUMANDALI YARGIÇ DÜŞÜNÜLEMEZ

“Yargının siyasallaşması hukuk devletinin sonu olur” diyen Arslan, “hukuk devletinde uzaktan kumandalı yargı da, yargıç da düşünülemez. Esasen yargı ve vesayet arasındaki patolojik ilişkinin bizatihi bir vesayet organına dönüşme ve vesayete tabi kılınma şeklinde tecelli eden iki boyutu vardır. Her iki durum da demokratik hukuk devleti açısından büyük bir tehlikedir. Birincisi yargı, toplum ve siyaset mühendisliğine soyunan bir vesayet kurumu olarak işlev göremez, görmemelidir. Kendisini sistemin sahibi ve nihai koruyucusu olarak gören ve bu nedenle kendisi dışındaki herkese ve her şeye ayar veren bir yargı anlayışı kabul edilemez. İkincisi, yargı kendisi üzerinde kurulacak her türlü vesayete de kararlılıkla karşı durmalıdır ” uyarısında bulundu.

Yeni Anayasa kaçınılmaz

Türkiyenin ulaşmış olduğu ekonomik ve siyasal gelişmişlik düzeyinde, yeni anayasanın kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıktığını kaydeden Arslan, “yeni anayasa için elverişli iklimi hazırlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Yeni Anayasa mümkün olduğu ölçüde tüm kesimlerinin katılımıyla hazırlanmalı. Kopyala-yapıştır yöntemiyle yeni anayasa yapılamaz” dedi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024