Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2153 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   15 Haziran 2015 - 16:22

YSK:EN ERKEN SEÇİM KASIM AYINDA OLABİLİR!!

Büyüt
Küçült
YSK:EN ERKEN SEÇİM  KASIM AYINDA
Yenilenmesine karar verilmesi halinde, milletvekili seçiminin Kasım ayı başında yapılması öngörülüyor. YSK, seçim sürelerini kısaltma yetkisi gereği, 2002 yılındaki seçimin hazırlığını da 89 günde tamamlamıştı. Bu süreler dikkate alındığında, olası erken seçim Kasım ayı başında yapılabilir. İşte takvim...

YEMİN TÖRENİ 23 YA DA 24 HAZİRANDA

25. Dönem milletvekili genel seçiminin ardından Yüksek Seçim Kurulu un (YSK) kesin sonuçları açıklaması bekleniyor.

TBMM Genel Kurulu, kesin sonuçların yayınlanmasını takip eden 5. gün, saat 15.00 e toplanacak ve bu ilk birleşimde milletvekilleri yemin edecek.

YSK ın, sonuçlara yapılan itirazlarla ilgili sürecin tamamlanmasının ardından seçim sonuçlarını, 18 veya 19 Haziranda ilan edeceği tahmin ediliyor. Buna göre, TBMM Genel Kurulu un, yemin töreni için 23 ya da 24 Haziran günü toplanması bekleniyor.

Anayasa ın 116. maddesi gereği, yeni seçilen TBMMde Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulu un kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı a danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Yenilenme kararı Resmi Gazetede yayımlanıyor ve seçime gidiliyor.

SEÇİMİN YENİLENMESİ KARARI

Anayasa ın 77. maddesine göre; TBMM seçimleri, 4 yılda bir yapılıyor. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar alabileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanı ca verilecek karara göre de seçimler yenilenebiliyor.

48 SAATLİK SÜREÇ

Milletvekili Seçimi Kanunu un 8. maddesine göre de seçim dönemi bitmeden önce, seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı ca karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan ediliyor.

width=640

90. GÜNÜ TAKİP EDEN İLK PAZAR GÜNÜ

Yenileme kararı TBMM tarafından verilmişse, Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanı ca verilmesi halinde, bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılıyor.

Milletvekili Seçimi Kanunu un 9. maddesine göre; seçimlerin yenilenmesine veya ara seçimi yapılmasına karar verildiği hallerde YSK, bu Kanun ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu un seçimlere ilişkin olarak tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.

2007DEKİ ERKEN SEÇİM KARARI

Türkiyede, 2007 yılı Kasım ayında yapılacak milletvekili seçimi, 22 Temmuzda yapılmıştı.

TBMM, YSK ile görüşerek seçim tarihini belirlemişti. YSK, yaptığı toplantıda, 22 Temmuz 2007den önce seçimlere gidilmesinin kendileri açısından fiilen ve hukuken imkansız olduğuna karar vermiş ve 22 Temmuzda seçim yapılabileceğine ilişkin görüşlerini, TBMM Anayasa Komisyonu a bildirmişti.

YSK ın hazırladığı seçim takvimi, seçim iş ve işlemlerinin yürütülmesi için belli süreler öngörüyor. Kurul, 2007 seçimlerinde takvimi 4 Mayıs 2007de açıklamıştı. Kurul, ilgili yasalarda seçime hazırlanması için tanınan süreyi kısaltarak, 80 gün sonra seçimi yapmıştı. YSK, seçim sürelerini kısaltma yetkisi gereği, 2002 yılındaki seçimin hazırlığını da 89 günde tamamlamıştı.

Bu süreler dikkate alındığında, yenilenmesine karar verilmesi halinde, milletvekili seçiminin Kasım ayı başında yapılması öngörülüyor.

Anadolu





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024