Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1701 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Haziran 2015 - 08:17

Vekiller yarın yemin edecek

Büyüt
Küçült
Vekiller yarın yemin
Politika Haberleri › Vekiller yarın yemin edecek haberi

TBMMnin 25nci dönemi yarın milletvekili yemin töreniyle başlıyor. Meclis Başkanlığı için adaylık başvuruları da yarın başlayacak ve süreç 2 Temmuzda bitecek.

Neşe Sarıdoğan

TBMMnin 25nci dönemi yarın milletvekili yemin töreniyle başlıyor. 550 milletvekili Meclis kürsüsünden yaklaşık 10 saat boyunca milletvekili yemini edecek. Yarın ayrıca Meclis Başkanlığı adaylık süreci başlayacak. 5 gün içinde adaylar başvurularını yapacak, 28 Haziranda ilk oylamaya geçilmesi ve son tura kalınması halinde seçimin 2 Temmuzda sonuçlanması hesaplanıyor. Hükümet kurma çalışmalarının o tarihten sonra başlaması bekleniyor. 

Meclisin yeni dönemi yarın resmen başlıyor. En yaşlı milletvekili sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplanacak olan Meclis Genel Kurulunda en genç milletvekilleri de katip üye olarak görev yapacak. 550 milletvekilinin yemin töreninin en az 10 saat sürmesi bekleniyor.

Başkanlık başvuruları yarın

Yarın ayrıca Meclis Başkanlığı seçimi için de süreç başlayacak. Milletvekilleri içinden bu göreve aday olmak isteyenler 5 gün içinde başvuruda bulunacak. Takvime göre 28 Haziranda ilk tur oylamaları yapılacak. Bu turda seçilebilmek için 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. İkinci turda da yine 367 oy aranıyor. Üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 276 oy yeterli. Ancak Meclis aritmetiğine bakılınca 258 milletvekili bulunan Ak Parti, 132 milletvekili bulunan CHP ve 80er milletvekili bulunan MHP ve HDPnin sandalye sayıları ilk üç turda sonuç almalarına yetmiyor.   

Dördüncü tur hesapları

İlk üç turda en çok oyu alan iki aday dördüncü turda yarışacak. Bu turda en çok oyu alan aday yeni Meclis Başkanı seçilecek. Ancak bu tur üzerinde çeşitli hesaplar yapılıyor. Her partinin kendi içinden çıkan adayı desteklemesi halinde dördüncü turda Ak Parti ve CHPnin desteklediği iki aday yarışacak. En çok vekilliğe sahip Ak Partinin destek verdiği adayın bu durumda seçilmesi mümkün olacak. CHPnin son tura kadar adayını taşımaya çalışacağı belirtilirken, MHP ve HDPnin desteği halinde CHPli adayın seçilmesi mümkün olabilecek. Ancak MHP ile yaşanan koalisyon anlaşmazlığının bu sürece yansıması halinde MHPnin destek vermeyeceği, HDPnin desteğinin ise yeterli olmayacağı belirtiliyor. Ak Partinin ise dördüncü turda desteklediği adayın seçilmesi için dışarıdan desteği ihtiyacı bulunmuyor.

Adaylık için adı geçenler

Siyasi partiler resmen aday gösteremiyor ancak Meclis Başkanlığı için kulislerde, Ak Partiden Ayşenur Bahçekapılı, Nabi Avcı, Mustafa Şentop, CHPden Deniz Baykal, Şafak Pavey, Haluk Koç, Engin Altay, MHPden Ekmeleddin İhsanoğlu, Ruhsar Demirel, Murat Başesgioğlu, HDPden ise Leyla Zana, Sırrı Süreya Önder, Hüda Kayanın ismi geçiyor. 

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024