Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2131 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   08 AÄŸustos 2015 - 17:11

Tuncel: Öcalanın özgür ortamda müzakere yürütmesini istiyoruz

Büyüt
Küçült
Tuncel: Öcalanın özgür ortamda müzakere yürütmesini

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, son siyasal gelişmelere ilişkin basın açıklaması yaptı. Çözüm süreci için Dolmabahçe mutabakatına dönülmesi gerektiğini söyleyen HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, Abdullah Öcalanın çözüm sürecinde başmüzakereci olduğunu belirterek, Mesele Kürt sorununun çözümü konusunda sayın Öcalanın nasıl daha etkin bu sürece dahil olacağıdır. O yüzden biz HDP heyetinin İmralıya gitmesini değil, Kürt halk önderi sayın Öcalanın gelip müzakereleri özgür bir ortamda yürütmesini istiyoruz dedi.

HDKnın Beyoğlu İstiklal Caddesinde bulunan bürosunda bir basın açıklaması yapan HDK Eş Sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, başta çözüm sürecini bozulması ve çatışmaların artması olmak üzere son yaşanan siyasal gelişmeleri değerlendirdiler. Basın açıklamasında ilk sözü eski milletvekili ve HDK Eş sözcüsü Sebahat Tuncel aldı.

Uzun süredir Türkiyede bir kaos, gerilim süreci yaşandığını öne süren Tuncel, Aslında bugün yaşanan temel sorunun, bu ülkeyi demokratik bir şekilde yönetmek durumunda olan ancak bu sorumluluğunu kötüye kullanan Cumhurbaşkanının siyasete müdahalesi ile alakalı olduğunun tespitini yaptığımızı ifade etmek istiyorum dedi.

ŞİMDİ BUNUN SORUMLUSU KİM

7 Hazirandan sonra hükümet kurulması beklenirken Türkiyenin ciddi bir çatışmaya girdiğini belirten Tuncel, Asker, gerilla, sivil cenazeleri gelmeye başladı. Şimdi Türkiyenin her yerinde bir savaş yaşanıyor. Şimdi bunun sorumlusu kim. Halkların Demokratik Kongresi olarak şöyle tespit yapıyoruz; bu süreci bozanın kendisi bizzat Tayyip Erdoğan ve Tayyip Erdoğanın yanında yer alan AKPdir ifadesini kullandı. Tuncel , Musa Çitil, hala yargılanıyor. En son Çorumdaki davada beraat etti. Kendisi terfi ettirilerek Diyarbakırdaki bölge jandarmasına getirildi. Musa Çitil, Derikte 13 köylünün katledilmesinden sorumlu yargılanan kişidir. 90lı yıllara dönmedik mi dedi.

DOLMABAHÇE MUTABAKATINA DÖNÜLMELİ

Sebahat Tuncel, Dün Silopide yaşananlar bir katliam girişimidir. Silopide bir mahalleye siz zırhlı araçlarla gideceksiniz, keskin nişancılarla gideceksiniz, oradaki insanları gözaltına almaya çalışacaksınız. Halk da direnmiş buna karşı. Hastaneye yaralılar taşınırken hastaneye giden insanı tarayıp yaşamını yitirmesine neden olacaksınız. Şimdi bu yaşananların sorumlusu kim.

Bu ölümlerin tek sorumlusu bu ara rejim hükümeti ve Tayyip Erdoğanın kendisidir. Biz HDK olarak uyarıyoruz; bu savaş hepimizi yakar. Sadece Kürdistanı, Kürtleri değil, bütün Türkiye halklarını içine çeken bu savaşa dur demek hepimizin sorumluluğudur diye konuştu. Tuncel, Çözüm önerilerimiz konusunda biz şunu çok net ifade ediyoruz; derhal 28 Şubatta kurulan Dolmabahçe mutabakatına dönülmeli, müzakere süreci başlatılmalıdır. Önemli olan yıkılan, bitirilmek istenen, engellenen sürecin yeniden nasıl kurabiliriz sorusuna cevap vermektir diye konuştu.

ÖCALANIN GELİP ÖZGÜR BİR ORTAMDA MÜZAKERE YÜRÜTMESİNİ İSTİYORUZ

Sayın Öcalanın Kürt sorununun çözümü konusunda baş müzakereci olduğunu ve bu sürecin temel yürüteni olduğunu herkes biliyor ve hükümet de bunu kabul ediyor diyen Tuncel, Ama şu an ağır tecrit uygulanıyor. Yalçın Akdoğan diyor ki HDP heyetini İmralıya göndermeyeceğiz. Mesele HDP heyetinin İmralıya gidip gitmemesi değil ki. Mesele Kürt sorununun çözümü konusunda sayın Öcalanın nasıl daha etkin bu sürece dahil olacağıdır. O yüzden biz HDP heyetinin İmralıya gitmesini değil, Kürt halk önderi sayın Öcalanın gelip özgür bir ortamda müzakere yürütmesini istiyoruz. Yani HDP heyetinin gitmesini değil, sayın Öcalanın gelip bu süreçte, barışın inşasında daha etkin bir rol almasını istiyoruz şeklinde konuştu.

IŞİD HEDEFLERİNİ PAS GEÇİP KANDİL DAĞINA YÖNELDİLER

Ertuğrul Kürkçü ise Türkiyenin silahlı kuvvetleri, hava kuvvetleri, bütün özel savaş birlikleriyle giriştiği bu saldırıların meşruiyetinin sorgulanması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Türkiye IŞİDe yönelik operasyonlar için uluslar arası camianın yanında olduğunu söyledi ve uluslar arası camiayı da kendi yanına çağırdı. Türkiye, Amerikan savaş uçaklarına İncirliki açacağını ve kendisinin de IŞİDe karşı harekete geçeceğini ilan etti. Fakat ne gördük. Türk Silahlı Kuvvetlerinin havalanan uçakları Suriye sınırını, IŞİD hedeflerini pas geçip Kandil dağına yöneldiler ve PKKye karşı bir büyük sefer başlattıklarını ilan ettiler.

Türkiyenin uluslar arası alandan devÅŸirdiÄŸi meÅŸruiyet, IŞİDle savaÅŸmak içindir. Nitekim IŞİDle deÄŸil, Kürtlerle savaÅŸmayı seçen Ankara, tüm NATO müttefiklerinin de uluslar arası gözlemcilerin de ağır altında. Türkiyeyi bir kere daha uluslar arası alandaki taahhütlerine sadık kalmaya ve IŞİDle mücadeleyi merkeze almaya davet ediyorum ifadelerini kullandı. 

Yüksel KOÇ / DHA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024