Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2076 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Mart 2015 - 08:41

Şimdi sıra Kandilde

Büyüt
Küçült
Şimdi sıra
Politika Haberleri › Şimdi sıra Kandilde haberi

Öcalanın, 40 yıldır sürdürülen silahlı mücadeleyi sonlandırması için PKKdan kongre yapmasını istemesi çözüm sürecinde umutları daha da artırdı. Sivil toplum örgütü temsilcileri, Sıra artık Kandilde, provokasyonlara karşı dikkatli olunmalı, insanların gözlerinin içi gülüyor, mesaj bayram havası estirdi diyor.

Şeyhmus Çakan

PKK lideri Abdullah Öcalan Diyarbakır Nevruzuna gönderdiÄŸi mesajında “Dolmabahçe Sarayında, hepimizce resmen ilan edilen on maddelik deklarasyon temelinde yeni bir süreci baÅŸlatma görevi ile karşı karşıyayız. Deklarasyon gereÄŸi ilkelerde mutabakat oluÅŸmasıyla birlikte PKKnın Türkiye Cumhuriyetine karşı yaklaşık 40 yıldır yürüttüğü silahlı olan mücadeleyi sonlandırmak ve yeni dönemin ruhuna uygun siyasal ve toplumsal strateji ve taktiklerini belirlemek için bir kongre yapmalarını gerekli ve tarihi görmekteyim” sözleri bölgede olumlu hava estirdi. Bölgedeki  Sivil toplu örgütleri ve akademisyenler Öcalanın çaÄŸrısını deÄŸerlendirdi.

- Åžahismail BedirhanoÄŸlu (GüneydoÄŸu Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi BaÅŸkanı): “Çağırıyı olumlu buluyorum. Beklentilere cevap oldu diyebilirim. Bundan sonra tarafların yapması gerekenleri, zaman kaybetmeden yapması gerekiyor.  Bölge artık silahlı bir ortamdan uzaklaÅŸmak istiyor. PKKnın artık Türkiyeye yönelik bir eylem içerisinde olmamasını çok olumlu buluyorum. Mektupla insanların kafasındaki soru iÅŸaretleri giderilmiÅŸ oldu.”

- Hakan Akbal (GüneydoÄŸu Genç Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi BaÅŸkanı): “Öcalanın çaÄŸrısı bölge ekonomisi açısından da önemli. Kandilde bu anlamda bir çaÄŸrısını bekliyoruz. Yıllardır barışa hasret kalan bölge insanının ÅŸu an yüzündeki tebessüm tamamen barışa duyulan özlemdir.”

- Ä°smail ÖzÅŸanlı (MÃœSÄ°AD Diyarbakır Åžube BaÅŸkanı): “Artık halk da ÅŸiddet istemiyor. 6-7 Ekim Kobani olaylarından sonra bizi bir korku sardı. Sonrası için olumlu geliÅŸmeler bizi mutlu etti. GeçmiÅŸin bir daha yaÅŸanmaması için çaÄŸrıyı çok olumlu buluyorum.”

- Vahdettin Ä°nce (Yazar): “Türkiyede son iki yılda bölgenin çehresi deÄŸiÅŸti. Ä°nsanların göz bebeklerinin içi gülüyor. Türkiyenin geliÅŸmesi hız kazanacak. Büyük bir rahatlama olacak. Yeni bir bahar havası var. Kürtler ile Türkler ne zaman el ele verdiyse bereket olmuÅŸtur. Tarafların bu beklentiyi boÅŸa çıkarmayacağına inanıyorum.”

- Asya Abdullah (PYD EÅŸ BaÅŸkanı): “Kürt halkının geleceÄŸi açısından çaÄŸrı önemli. Åžu an bölgedeki sorun özgürlük sorunu. OrtadoÄŸuda Kürt halkının ortaya koyduÄŸu proje siyasal bir proje. Siyasal çözüme dayalı ısrar bu mesajla o iradeyi daha da güçlendirdi.”

Ä°STANBULDA DA OKUNDU

PKK lideri Abdullah Öcalanın Diyarbakırda okunan maktubu Ä°stanbul KazlıçeÅŸmede düzenlenen Nevruz kutlama programında da okundu. Türkçe ve Kürtçe türküler söyleyen Grup Munzurun ardından Abdullah Öcalanın Diyarbakır Nevruzunda okunan mektubu Diyarbakırda olduÄŸu gibi hem Kürtçe hem de Türkçe okundu. 

Yüzler gülüyor umutlar baharla yeşerdi

- Doç. Dr. Vahap ÇoÅŸkun (Akademisyen): “Bu sorun çözülecekse Demokratik siyasetle çözülecek. Ve bunun zemini var.  Artık geriye dönmek yok. 28 Åžubatta yapılan ortak toplantı çatışma halinin tamamen ortadan kalkmasına yönelik. Bu mesajı da önemli buluyorum.”

- Seydi Fırat (Nevruz Komitesi BaÅŸkanı): “Bu nevruz barış nevruzudur. Bu nevruzla herkes daha rahat bir nefes aldı.Milyonların buraya gelmesi, barışa olan özlemdir. Ä°nsanlar burada önemli bir duruÅŸ ortaya koyuyor.”

- Mehmet Kaya (Dikam BaÅŸkanı): “Bundan sonra toplanacak olan kongrenin alacağı kararlar önemli. Ama beklentilere cevap oldu.”

- Necdet Ä°pekyüz (Siyasal AraÅŸtırmalar Merkezi BaÅŸkanı): “Artık silahlı mücadelenin bu topraklarla son bulması bölgenin geliÅŸimi açısından önemli.”

- Burç Baysal (Diyarbakır Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi BaÅŸkanı): “Saha tamamen siyasete bırakılmalı. Mesaj bunu içeriyordu. Yüzler gülüyor bundan sonra daha gülecek.”

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024