Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1681 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Haziran 2015 - 17:06

Şapkayı bıraktı gitti

Büyüt
Küçült
Şapkayı bıraktı
Politika Haberleri › Şapkayı bıraktı gitti haberi 1924te, Isparta İslamköyde dünyaya gelen Demirel, dün gece 02.05te hayata veda etti. Şapkasıyla hatırlanan Demirel, Türk siyasetinin yarım asrına damgasını vurmuştu.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yarım asırlık siyasetçisi Süleyman Demirel bir süredir tedavi gördüğü hastanede dün gece yarısı saat 02.05 sularında hayatını kaybetti. Başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere pek çok siyasetçi Demirelin Çankaya Güniz sokaktaki evine taziye ziyaretinde bulundu.

Mezar yerini kazdırmış

Meşhur fötr şapkasıyla tanınan siyasetçi Süleyman Demirel Ankarada tedavi gördüğü hastanede 91 yaşında vefat etti. Demirelin, dün saat 02.05te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Demirel, devlet töreninin ardından 2013 yılında hayatını kaybeden 65 yıllık hayat arkadaşı Nazmiye Demirelin yanına defnedilmek üzere memleketi Isparta İslamköye getirilecek. Süleyman Demirelin İslamköyde defnedileceği alan önceden belirlenmişti. Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesinin de bulunduğu İslamköyü yukarıdan gören Çalca Tepede, Demirel için yaklaşık 10 metrekarelik ve 3 metre derinlikte anıt mezar yeri geçen yıllarda hazırlanmıştı. Demirel için doğduğu İslamköyde yapılan anıt mezarın inşası devam ediyor. 2000 yılında kardeşi Şevket Demirel tarafından Çalca Tepeye 58 bin metrekare alan üzerine yapılan, Anıtkabirden sonra kurulduğu alan bakımından Türkiyenin ikinci en büyük anıt mezarı.

Hizmetleri ile hatırlanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demirelin vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Türk siyasi tarihinde derin izler bırakan, ülkemizin kalkınma sürecinde katkıları bulunan Süleyman Demirel, devlet ve siyaset adamı olarak siyasi tarihimizin önemli isimleri arasında yer almaktadır. Süleyman Demirel, üstlendiği görevler, gerçekleştirdiği hizmetler ve siyasetteki rolü ile aziz milletimiz tarafından gelecekte de yad edilecektir” dedi.

Çobanlıktan zirveye tırmandı

Süleyman Demirel, yani tam adıyla Sami Süleyman Gündoğdu Demirel, 1924te Ispartada çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Küçükken çekilen yırtık süveterli fotoğrafı Demirelin siyasi hayatı boyunca en çok kullanacağı “Çoban Süleymandan Cumhurbaşkanı Süleymana” söyleminin de başrolü oldu. Adalet Partisinden 1962de parti yönetiminde siyasete girdi. 1965 genel seçimi sonunda ise yüzde 52.8 ile daha sonra 7 kez daha geleceği Başbakanlık koltuğuna ilk defa oturdu. 1965 ile 1971 yılları inşaat mühendisi Başbakan Demirel 12 Mart 1971deki muhtıra ile düşürüldü. O yıllarda Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnanın idamlarında da Demirel TBMMdeki oylamada büyük rol oynadı. Demirel, 1974te 1. Milliyetçi Cephe Hükümeti diye bilinen AP, MSP, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyetçi Güven Partisinden (CGP) oluşan koalisyon hükümetinin başbakanı oldu. 1977de AP, MHP, MSPli  2. Milliyetçi Cephe Hükümetnin başbakanı olarak koltuğa yine oturdu. Kasım 1979da MHP ve MSPnin dışarıdan desteğiyle kurulan  6. Demirel Hükümeti de zaten 12 Eylül 1980 Darbesine kadar devam etti. 1991 seçimlerinde bu kez 7. defa Başbakan oldu. Özalın ölümüyle 9. Cumhurbaşkanı oldu.

3 GÜNLÜK YAS

Başbakan Ahmet Davutoğlu Demirelin Güniz Sokaktaki evine ziyarette bulunarak yakınlarına taziyelerini iletti. Davutoğlu, 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini de açıkladı. Güniz Sokağa TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan da geldi.

AKILDA KALANLAR

Demirel denince akla ilk gelen ‘Binaenaleyh sözüdür. İşte Demirelin akıllara kazınan sözleri;

-”Yürümekle sokaklar eskimez”

-”Memlekette benzin vardı da biz mi içtik”

-”Bana sağcılar adam öldürüyor dedirtemezsiniz”

-”Açım diyene geber diyemezsiniz”

-”GAPı gaptırmam”

-”Ege bir Yunan gölü değildir, Ege bir Türk gölü de değildir, binanaleyh Ege bir göl değildir”

-”Dün dündür, bugün bugündür”

-”Verdimse ben verdim” (İlksan skandalında usulsüzlüğe konu olan para için)

-”Dünkü güneşle bugünkü çamaşır kurutulmaz”

-”Kırk günde kabak yetişmez”

-”Bize plan değil, pilav lazım” (CHPnin planlı kalkınma önerisine verdiği yanıt)

-”Benim şapkam tatilde de çalışır”

-”Bu fötr şapkayla 6 defa gittim, 7 kere geldim”

-“Başörtüyle okumak isteyenler Arabistana gitsin”

-“Ajan provokatör” (Merve Kavakçı için)





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024