Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2100 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   09 Nisan 2015 - 06:13

Martin Schulz: Başkanlığı halk isterse kimse birşey diyemez

Büyüt
Küçült
Martin Schulz: Başkanlığı halk isterse kimse birşey
Politika Haberleri › Martin Schulz: Başkanlığı halk isterse kimse birşey diyemez haberi Seçmenler anayasada başkanlık sistemine yönelik bir değişim istiyorlarsa oylarını bu yönde kullanacaklardır. Karar sadece Türk halkına aittir. Halk karar verirse yorum yapmak kimseye düşmez.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Türkiyede Başkanlık sisteminin diktatörlüğe yol açacağını iddia edenlere, “Devlet baskanının rölünü halk secerse buna kimse birşey diyemez” diye seslendi. Schulz, DHKP-Cnin şehit ettiği Savcı Mehmet SZelim Kirazın fotoğraflarının yayınlanması konusunda ise “İnsanların, kurbanların onuru, ifade özgürlüğü gibi çok önemlidir” dedi. AP Başkanı Schulz, STARın sorularına şu yanıtı verdi:

MHP-HDP koalisyonu

-MHP ile yaptığınız görüşmenin ardından yayılan, HDP ile koalisyon olasılığı konusunda görüştüğünüz iddiaları doğru olabilir mi?

Elbette ki, Türkiye ve çevresinde çalkantılı zamanlar yaşanıyor. Bu nedenle benim sohbetlerim ve toplantılarım bölgedeki güvenlik meselelerinden de etkileniyor.  MHPli kaynaklarınızın sözleri ile ilgili olarak şunu söyleyeyim; eğer MHP ve ben kapalı kapılar ardındaki görüsmelerimizin yayınlanması niyetinde olsaydık o zaman bir basın toplantısı düzenlerdik. Böyle bir görüşün konuşulup konuşulmadığı konusunda kapalı bir toplantı olduğu icin yorum yapmayacagim.

Başkanlık kararı halkın

-Türkiye de son zamanlarda hararetle tartışılan Başkanlık sistemi, sizce Türkiye için uygun mu?

Bu konuda yorum yapmak benim için zor çünkü Türkiye şimdiye kadar parlamenter sistemle yönetildi. Eğer seçmenler anayasada başkanlık sistemine yönelik bir değişim istiyorlarsa oylarını bu yönde kullanacaklardır. Eğer konuya olumlu bakmıyorlarsa farklı partilere oy verirler. Sistemin calışıp çalışmayacağını tahmin etmem mümkün değil. Buna ancak Turkiyede uygulanacak sistemin tanıtılmasından sonra yanıt verebilirim.

Bu bir egemenlik hakkı

- Peki Başkanlık sistemini Türkiyeyi diktatörlüğe sürükleyeceği iddialarına ne diyorsunuz?

Hayır. Örneğin, bir referandum sonucu başkan secilirse o zaman başkan doğrudan seçilmiş olacak. O zaman başkan, benim yeni rolüm parlamento seçimiyle değil anayasada bu yönde bir değişiklik isteyen halkın seçimiyle belirlendi diyebilir.  Böyle bir durumda da yorum yapmak ne Avrupa Parlamentosu Başkanına ne de gazetecilere düşer. Bu konuda söz hakkı yalnızca Türk halkına aittir. Bu nedenle Türk seçmeninin böylesi bir egemenlik kararıyla ilgili ben yorumda bulunamam.

ÇÖZÜM SÜRECİ OLUMLU, HERKES DESTEKLEMELİ

- Çözüm süreci ile ile ilgili mesajınız nedir?

Şiddete son veren şey her ne olursa olsun terörizmin şiddetinden acı çeken insanları rahatlatacak şey her ne olursa olsun çok olumlu karşılanmalıdır. Eğer böyle bir diyalog ülkede daha az çatışma ve daha çok istikrar getiriyorsa herkesin bunu desteklemesi gerekir. Bunun yapıcı yönde bir adım olup olmadığını ve sonuca ulaşıp ulaşmayacağını göreceğiz.

- Umutlu musunuz?

 Çok uzun zamandir siyasi hayatın icinde olduğumdan umut olmadan hiç bir sorunun çözülemeyeceğini biliyorum.

İNSAN ONURU KORUNMALI

- Savcı Mehmet Selim Kirazın terör saldırısı anındaki fotoğraflarının basında yayınlanmasını ifade özgürlüğü ile açıklanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İfade özgürlüğü temel bir değer ve temel haktır. Ancak onur ve kurbanların onurunun korunması da çok önemlidir. Bu nedenle her durum için ayrı bir karar vermeniz gerekir ancak bir kurbanın onurunu sosyal medyayı engellemeden de koruyabilirsiniz.

AB PEŞİNDE KOŞMAKTAN KİLO TUTAMADIK

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, DHKP-C ve PKKnın terör örgütü olduğunu belirterek, AP Başkanı Martin Schulzdan, Avrupanın birçok ülkesinde üyesi bulunan bu örgütlere karşı daha yakın işbirliği istedi. Ankarada resmi temaslarda bulunan  Schulz ile Mecliste bir araya gelen Çiçek, “DHKP-C ve PKK terör örgütüdür. Yakın işbirliğine ihtiyaç var” dedi.  Türkiyenin ABye tam üye olmak istediğini dile getiren Çiçek, “Bu, stratejik tercihimiz ama 52 yıldır bu hedef için koşuşturuyoruz. Kısa süre önce AB üyesi bir ülkenin cumhurbaşkanı buradaydı. ‘Türk yemekleri çok zengin ama masadaki kimsenin kilosu yok. Neden? dedi. Ben de ‘52 yıldır AB peşinde koşmaktan kilo tutamadık dedim. Daha ne kadar koşacağız bunu bilmek istiyoruz” diye konuştu.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024