Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2049 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Haziran 2015 - 06:29

Koalisyon için kırmızı çizgiler

Büyüt
Küçült
Koalisyon için kırmızı
Politika Haberleri › Koalisyon için kırmızı çizgiler haberi Seçim sonuçlarının ardından partiler hem kendi içinde hem de gayr-i resmi olarak kurmayları aracığıyla yeni hükümet modellerini görüşmeye başladı. AK Parti ve MHP kırmızı çizgilerini açıklarken, CHP ve HDP istişareyi sürdürüyor. İşte partiler ve öne çıkan ortaklık kriterleri.

AK Parti: İhtimaller masada

AK Parti yaptığı istişare toplantılarında azınlık hükümeti, CHP ve MHPli hükümet modellerini de masaya yatırmaya başladı. AK Partide azınlık hükümeti modeline kalıcı olmayacağı gerekçesiyle soğuk bakılıyor. Azınlık hükümetinin ancak bir seçim hükümeti olasılığı olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çiziliyor. AK Partide MHPnin Cumhurbaşkanı Erdoğana ilişkin ortaya koyduğu şartlara da olumsuz bakılıyor. AK Parti cephesinde, CHPli hükümet modeli ise çözüm süreci, yeni anayasa yapımı, seçim barajının düşürülmesi ve siyasi partiler yasası gibi değişikliklerin yapılması, iş dünyasından ve dış dünyadan gelen destekler nedeniyle daha olumlu görünüyor. AK Partide MHPli hükümet modeli paralelle mücadele açısından daha olumlu karşılanıyor. 45 gün içinde kurulamaması halinde erken seçime de olumlu bakılıyor.

MHP : Bekle gör taktiği

MHP Lideri Devlet Bahçelinin diğer üç partiye hükümet kurma görevini üstlenmesi gerekirse erken seçime gidilmesi restine karşın partide AK Parti ile hükümetten yana bir kanat bulunuyor. MHP, HDPnin dışarıdan destekleyeceği modele de karşı. MHP ile CHP azınlık hükümeti olasılığı da masada.

CHP : Erken seçim istemiyor

CHPde ise mutlaka bir hükümet modelinin oluşturulması görüşü hakim. CHP olası bir erken seçime hem vatandaşta tepki uyandıracağı hem de oyların düşebileceği olasılığına karşı karşı çıkıyor. CHP içinde merkez sağdan gelen kanat AK Partili hükümet modelinin kurulması yönünde görüş bildiriyor. AK Parti ile hükümetin CHPnin oylarını düşüreceğini belirten CHP kurmayları ise MHP ile azınlık hükümeti kurulması bunun dışarıdan HDP desteğiyle yürütülmesi seçim kampanyaları boyunca verilen asgari ücretin arttırılması, taşeronların kadroya geçirilmesi, emeklilere iki maaş ikramiye gibi vaatlerin yerine getirilmesi, adalet ve eğitimde yapısal reformlara gidilerek seçime gidilmesinin iki partinin de oylarını arttıracağı bu süreçte Ak Partiyle ilgili dosyaların da açılabileceğini savunuyor.

HDP: Sadece CHP ile olur

Ak Partiden Kürt oylarını, büyükşehirlerde CHPden alarak yüzde 13.5 oy yakalayan HDPde sadece CHPli hükümete sıcak bakılıyor, erken seçime sıcak bakılmıyor.  Ancak CHP ile HDPnin oy oranı hükümet olmaya yetmiyor. MHP ve AK Parti, HDP destekli modellere de soğuk.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024