Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2184 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   15 Nisan 2015 - 06:15

Kazakistan ve Türkiye: Kardeşlikten Stratejik Partnerliğe

Büyüt
Küçült
Kazakistan ve Türkiye:  Kardeşlikten Stratejik
Politika Haberleri › Kazakistan ve Türkiye: Kardeşlikten Stratejik Partnerliğe haberi

 

Canseyit Tüymebayev

Bir yandan Ahmet Yesevinin, İslam dininin başka etnisiteye sahip insanlar ile başka dine mensup kişilere yönelik engin hoşgörüsünü öğreten tarihi kültür mirası, öte yandan halklar arası barışı ve işbirliğini öne çıkaran yaklaşımından iyi uygulamalar Kazakistan yönetiminin ilkelerine dönüşmüş ve Anayasal düzeninin temelini oluşturmuştur.

Kazakistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin ivmeli gelişimi, halklarımızın tarihi ve kültürel ortaklığı, iki devlet arasındaki ortaklık ilişkisinin derinleştirilmesine yol açmıştır. Günümüzde Kazakistan ile Türkiyenin stratejik ortaklığından gurur duyuyoruz.

Ülkelerimiz birçok uluslararası kuruluşlarda ve teşkilatlarda birbirlerini desteklemektedir. Türkiye, Astananın EXPO-2017 Dünya Fuarına adaylığını ve Kazakistanın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine adaylığını desteklemektedir.

16-17 Nisan 2015 tarihlerindeki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğanın Kazakistana resmi ziyareti iki ülke arasındaki dostluğunu, stratejik işbirliğini pekiştirecek içeriğe sahiptir.

Ziyaret esnasında taraflar işbirliğinin bugünü ile geleceğini etraflıca gözden geçirmeye, işbirliğine yeni vakur ivme vermeye ve elverişli ekonomik ilişkileri canlandırmaya yönelik görüşmeler gerçekleşecektir.

Ticaret 3,6 milyar doları aşmalı

Siyasi bakımdan anlaşmazlıkların olmaması, ticari-ekonomik işbirliğimizi daha da geliştirebilmemiz için bize bütün imkânları vermektedir. Ancak, günümüzde iki devlet arasındaki ticaret hacmi 3,6 milyar ABD Doları civarındadır. Dolayısıyla iki ülke arasındaki ticaret hacminin ve yatırımların düzeyini kardeş iki ülkenin potansiyeline uygun olarak yükseltmek gerekir.

Bu bağlamda, karşılıklı faaliyetin ekonomik unsurlarının daha da genişletilmesine hareket vermek amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğanın Kazakistan ziyareti kapsamında iki ülke Cumhurbaşkanının eş-başkanlığında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin ikinci toplantısı yapılacak; burada ülkelerimiz arasındaki tüm işbirliği konuları değerlendirilecek, cari meseleler gündeme getirilecek, yeni amaçlar belirlenecektir.

Son 24 yıl içinde genel olarak alındığında yaklaşık olarak 2 milyar dolar tutarında Türk yatırımı Kazakistan ekonomisine, yaklaşık olarak  1 milyar dolar tutarında yatırım ise Kazakistandan Türkiyeye yapıldı.

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkileri bütün alanlarda ilerletmek için olağanüstü potansiyel var. İki devletin de ilişkiler ile işbirliğini ilerletmek ve çeşitlendirmek için gerekli siyasi iradeye sahip olması sevindirici bir durumdur.

Bu doğrultuda Türk kardeşlerimizle birlikte birleşerek, işbirliğimizi bunda da parlak bir geleceğe taşıyacağımıza inanıyoruz.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024