Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1945 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   08 Haziran 2015 - 06:30

İstifadan çark etti

Büyüt
Küçült
İstifadan çark
Politika Haberleri › İstifadan çark etti haberi

CHP oyu düşen tek muhalefet partisi oldu. Yüzde 26lık hedefe ulaşamazsam bedel öderim diyen Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 25.1lik hezimeti zafer gibi gösterip, Memnunum, istifayı gerektiren bir sonuç da değil dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi, 7 Haziran seçiminde yüzde 25.1lik oy oranıyla hedeflediği oy oranının altında kaldı. CHP, 2011 yılındaki seçimlerde yüzde 25.98   oranında oy alarak 135 milletvekili çıkarmıştı.  Muhalefette olmasına ve seçim öncesinde bol vaatlerde bulunması rağmen yüzde 35lik hedefini gerçekleştiremeyen CHPde gözler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğluna çevrildi.  Seçimden evvel önce yüzde 35 hedef koyan, ardından bunu yüzde 26ya düşürerek, “bunun altında kalırsam bedel öderim” diyen Kılıçdaroğlu, istifa etmek bir yana aldığı düşük sonucu zafer olarak lanse etti.  İstifa edecek mi diye beklenen Kılıçdaroğlu ise seçimin hemen ardından yaptığı açıklamada yenilgiyi, zafermiş gibi göstererek, “genel hatlarıyla bir değerlendirmeyi ilerleyen günlerde yapacağım. Ancak bizim açımızdan bir sorun yok. Memnunum; istifayı gerektiren bir sonuç da değil. Şimdilik değerlendirmem bu kadar” dedi.

CHPde, HDP sevinci

7 Haziran öncesindeki hemen hemen tüm seçimlerde “Hüznün ve hayal kırıklığının partisi” görünümüne bürünen CHP Genel Merkezinde “AK Partinin tek başına iktidar olamaması ve HDPnin barajı geçmesinin sevinci” yaşandı. Bu tablo kendini, HDPli Sırrı Süreyya Önderin, yaptığı, “Bizim aldığımız oyda, bize emanet edilen oylar olduğu gerçeğini çok iyi biliyoruz ve hiç aklımızdan çıkarmayacağız” açıklamasının alkışlanmasıyla gösterdi.

Oyunu Ankarada kullandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankarada Çukurambar Arjantin İlköğretim Okulunda 4134 nolu sandıkta oy kullandı. Eşiyle birlikte oy kullanmaya gelen Kılıçdaroğlu; “eşitsiz koşullarda bir seçim gerçekleştirdik. Her şeye rağmen güzeldi. Tüm yurttaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Onlar demokrasinin bekçisi. Umarım bu seçimler refahın hakça tabana yayılması için bir vesile olur. Birinci sınıf demokrasiyi bu ülkeye getirmek için oyumuzu kullanıyoruz. Eşitsiz koşullarda bir seçim oldu. Bunu da zaten tüm Türkiye, dünya biliyor. Biz sorumluluğumuzun bilincinde olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz Seçim herkese hayırlı uğurlu olsun diyoruz. Şu ana kadar seçimlerin iyi bir ortamda devam ettiğini biliyorum. Seçim genelinde sağduyu egemen oldu. En büyük güvencem halkın sağduyusudur.

Sarıgül seçilemedi

CHP İstanbul 2. bölge 9 sıradaki Mustafa Sarıgül, seçilmedi. CHPden 2. bölgeden Balyoz Davası sanıklarından Dursun Çiçek, gazeteci Enis Berberoğlu ise Meclise girdi.

2. SEÇİMİNDE DE BAŞARAMADI

3 Kasım 2002 yılında 22. dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden İstanbul milletvekili seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, 22 Temmuz 2007 yılında gerçekleştirilen Milletvekili Genel Seçimlerinde de İstanbuldan 23. dönem milletvekili adayı seçildi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykalın kaset skandalının ardından, 11 Mayıs 2010 tarihinde görevinden istifa etmesi üzerine, 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. Olağan CHP Kurultayında Genel Başkan seçilen Kılıçdaroğlu, 2011 yılında yapılan Genel Seçimlerinde yüzde 25.98 oranında oy aldı. Deniz Baykalın Genel Başkan olduğu 2007 Genel Seçimlerinde CHP, yüzde 20.88 oranında oy almıştı. 2011 yılındaki genel seçilerde AK Parti karşısında seçimi kaybeden, Kılıçdaroğlu, Baykal ile kıyaslandığında 2007 genel seçimine göre, 2011 yılında partisinin oyunu arttırdı. Ancak 2015 yılına kadar geçen süreçte partisini iktidara taşıyamadı.

66 CHPLİ TARİH OLDU

CHP, 7 Haziran genel seçimlerinde Kılıçdaroğlu dahil 59 milletvekili yeniden aday gösterdi. Mevcut milletvekillerinin 66sı Meclise veda etti. CHPde liste dışı kalarak tarih olan isimler arasında; Faruk Loğoğlu, Sinan Aygün, Sebahat Akkiraz, Aydın Ayaydın, Oktay Ekşi, Umut Oran, Nur Serter, Güldal Mumcu, Hurşit Güneş, Atilla Kart, İsa Gök, İhsan Kalkavan, Mehmet Haberal, Hüseyin Aygün ve  Kamer Genç gibi isimler var.

YENİ YÜZLER

Bu seçimlerde yeni isimlere de yer veren CHPnin listesinde; İstanbul 1. Bölgede Gamze İlgezdi, Onursal Adıgüzel ve Süleyman Bayraktutan, 2. Bölgede Yavuz Gökalp, Didem Engin, Gül Yüksel ve Hikmet Yıldız. 3. Bölgede ise, Adem Çeken, Erhan Bozan ve Recep Karakoç dikkat çekti.

CHP 38 İLDE MİLLETVEKİLİ ÇIKARAMADI

Oyları düştüğü halde zafer ilan eden CHP, yüzde 25 oy aldığı genel seçimlerde 38 ilde milletvekili çıkaramadı. CHP, Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, K. Maraş, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Yozgat, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzcede ‘0 çekti.

28 KADIN SEÇİMDE YARIŞTI

CHP, 7 Haziran seçimlerine 28 kişilik kadın kontenjanıyla girdi. Üç büyük şehirdeki 7 seçim bölgesinin birinci sırasına kadın adaylar yarıştı. Kadın adaylar Adana, Afyonkarahisar, Ankara birinci ve ikinci bölgeler, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İstanbul 1-2-3, İzmir 1-2 ve Kocaelinde ilk sıralarda yer aldı. CHPde 3 engelli, 10 genç, 103 kadın aday gösterildi. CHPnin seçime giren 354 adayı üniversite, 83ü lise, 45i yüksek lisans, 15i ortaokul, 18i ilkokul mezunuydu.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024