Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1971 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   10 Haziran 2015 - 06:04

İstanbulu Bağımsızlar yaktı

Büyüt
Küçült
İstanbulu Bağımsızlar
Politika Haberleri › İstanbulu Bağımsızlar yaktı haberi

7 Haziran seçimlerinde sandığa giden seçmen tüm uyarılara rağmen, parti tercihi yaptığı halde, bağımsız adaylara da mühür vurdu.

Şerife Güzel

Sadece Ä°stanbulda aynı anda bağımsız adaylara ‘evet mührü basılması nedeniyle 537 bin 400 oy geçersiz sayıldı. Bu seçimlerde 1 milyon 326 bin 434 oy geçersiz sayıldı. Geçersiz oy rekorunu ise Ä°stanbul kırdı. Ä°stanbulda sandık başına giden 8 Milyon 832 bin 24 seçmenden 537 bin 400 geçersiz oy çıktı. Ä°stanbulda geçersiz oy patlaması yaÅŸanmasında en büyük etkeni ise, bağımsız adayların, oy pusulasında partilerin altına yazılması oluÅŸturdu. Ä°stanbul 1. bölgede 15, 2. bölgede 18 ve 3. bölgede de 16 bağımsız aday yarıştı. Bu bağımsız adayların isimleri, pusulada parti sütunlarının altında aynı hizada sıralandı. Seçmenin ‘mühür hatasında,  büyük oranda pusulada bağımsız adayların yazdığı bölüm ile partilerin arasına bir ayrım konulmaması etkili oldu. ÖrneÄŸin AK Partiye ‘evet mührünü basan seçmen, AK Parti sütununun hemen altına gelen ‘bağımsız adaya da mühür vurması gerektiÄŸini düşünerek ikinci mührü de ‘bağımsız adayın üzerine bastı. Böylelikle oyu çöpe gitti. Bu arada Osman PamukoÄŸlunun da aralarında bulunduÄŸu 4 bağımsız milletvekili adayı, Ä°stanbul seçimlerinin iptal edilmesi istemiyle Ä°l Seçim Kuruluna baÅŸvurdu. Adayların ortak iddiası, oy pusulasındaki usüle aykırılık...

Mühür sistemi de sorunlu

Seçmenin en fazla zorlandığı ikinci noktayı da, ‘mekanizmalı mühürler oluÅŸturdu. Siyasi partilerden, YSKnın bu konuda bir deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesi yönünde görüşler dile getirildi. Partiler, kafaları karıştıran mührün yerine daha anlaşılabilir ve hatayı azaltacak bir düzenlemeye gidilmesi yönünde YSKdan talepte bulunmaya hazırlanıyorlar. 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024