Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3326 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   05 Eylül 2015 - 15:04

HDP Meclis e üçüncü parti oldu

Büyüt
Küçült
HDP Meclis	e üçüncü parti
MHP in Tuğrul Türkeşi partiden ihraç etmesiyle beraber HDP milletvekili sayısı ile Meclis e resmen MHP in önüne geçerek 3. parti oldu.

7 Haziran Genel seçimlerinde en çok merak edilen HDP in barajı geçip geçemeyeceğiydi.

HDP, sadece yüzde 10luk seçim barajını aşmadı; Türkiyedeki mevcut seçim sistemi çerçevesinde, kendisinden yaklaşık  yüzde 3 fazla oy alan MHPyle aynı sayıda milletvekilini TBMMye sokmayı başardı.

Seçimlerde MHP, yurtiçi, yurtdışı ve gümrük kapılarında sandık başına giden seçmenin oyuyla yüzde 16,29luk dilimle Meclise 3. sırada giren siyasi parti olmuş, 80 vekil çıkarmıştı.

Seçimlere ilk kez parti olarak katılan HDP ise 6 milyon 58 bin 150 seçmenin oyu ile yüzde 10lu barajı aşarak, 13,12lik orana ulaştı. HDP de 80 vekil çıkardı.

TÜRKEŞ İHRAÇ EDİLDİ, MHP 79A DÜŞTÜ

Seçim hükümetini kurmakla görevlendirilen AK Parti Lideri AHMET DAVUTOĞLU un hükümete katılma davetini, partisinin muhalif duruşuna rağmen kabul eden Tuğrul Türkeşin bugün MHP Yüksek Disiplin Kurulu un yaptığı toplantıda, MHP ile ilişiği kesildi. Bu durum, MHP in TBMMdeki sandalye sayısına da yansıdı.

Türkeş, MHP in aldığı kesin ihraç kararıyla Ankara bağımsız milletvekili haline gelirken, MHP in 80 olan milletvekili sayısı da 79a indi.

Bu durum, 7 haziran seçimleri sonrasında TBMMde eşit üyeyle temsil edilen MHP ve HDP dengesini, HDP lehinde bozdu. HDP, resmen TBMM in 3. büyük partisi haline geldi.

NORMAL ŞARTLARDA, OTURMA DÜZENİ DE DEĞİŞİR AMA...

Bu durum, TBMMde kullanılan toplantı salonlarından, Meclis Genel Kurulu daki oturma düzenine kadar pekçok unsuru değiştirecek nitelikte. Mevcut sistemde,TBMMdeki partiler Genel Kurulda, Başkanlık kürsüsü karşıya alındığında, temsil oranlarına göre sağdan sola doğru oturuyorlar.

En sağdaki bölüme, hükümet partisi yerleşiyor. Ancak bir koalisyon hükümeti söz konusu ise, koalisyonun küçük ortağı da hükümet bölümünde yer alıyor.

Muhalefet partileri de, temsil oranlarına göre, sağdan sola doğru, sırayla Genel kuruldaki koltukları paylaşıyorlar. 

7 Haziran sonrası sistemde, en çok oyu alan AK Parti en sağa otururken, AK Partili vekilleri, CHP, MHP ve HDP izlemişti. Bu sıralama, aynı vekil sayısına sahip olmalarına rağmen, MHP 7 Haziranda HDPden daha fazla oy aldığı için oluşmuştu.

Ancak şimdi, HDP in vekil sayısı MHPden bir fazla olduğu için, HDP de resmen TBMMde temsil edilen 3.parti haline geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın aldığı seçim kararı çerçevesinde, Türkiye 1 Kasımda seçime gidecek. Olağanüstü bir durum olmazsa, TBMM in de 1

Kasım seçimlerine kadar sadece bir kez, 1 Ekimde Yeni yasama yılının başlangıcı vesilesiyle toplanması bekleniyor.

Sadece bir oturum için, TBMMde vekillerin oturma düzeninin değişip değişmeyeceğine ise, TBMMde karar verilecek.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024