Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2033 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   24 Haziran 2015 - 06:40

En genç en renkli

Büyüt
Küçült
En genç en
Politika Haberleri › En genç en renkli haberi

TBMM 25. dönem, dün milletvekillerinin yemin etmesiyle görevine başladı. Yaş ortalaması 45 olan yeni Mecliste Türkiyedeki neredeyse tüm azınlıkların temsilcileri yer aldı. Geçici Meclis Başkanı Baykalın konuşmasında Paralel Yapı iması dikkat çekti.

Nevin Bilgin-Neşe Sarıdoğan-Burhan Eliş

Meclis Genel Kurulu dün  25. Dönem için milletvekili yemin töreni için saat 15.00te açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin töreni öncesinde Genel Kurula gelerek töreni izledi. Erdoğanı Genel Kurul Salonuna girişi  sırasında Ak Parti grubu ve locada oturan milletvekili yakınları ayağa kalkarak alkışlarken, muhalefet grubunun alkışlamaması ve ayağa kalkmaması ise eleştirildi. Öte yandan yemin törenine askerlerin gelmemesi dikkat çekti. En yaşlı üye sıfatıyla geçici Meclis  Başkanlığı yapan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, ilk oturumu açtı. Baykal açılış konuşmasında birlik ve beraberlik çağrısı yaparak , “Demokrasi kudret sahiplerinin lütfü değil mecburiyetidir. TBMM yeni bir demokrasi inşa etmenin çoğulcu alt yapı şartlarına sahiptir. Bu meclis yapısı birbirimizi anlamanın, birbirimize saygı göstermenin, işbirliği yaparak katılımcı bir demokrasiyi hayata geçirmenin bir fırsatı olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Baykaldan Paralel Yapı iması

Baykal konuşmasında paralel yapı imasında da bulundu. Baykal, “Din ve inanç özgürlüğü demokratik bir toplumda doğal olarak din ve inanç örgütlenmelerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Ama bu durum din ve inanç örgütlerinin sıcak siyaset ve bürokrasi alanlarında mevzilenmeleri sonucunu doğurmamalıdır” diye konuştu.

Oturma düzeni değişti

Meclis Genel Kurulunda oturma düzeni de değişti. HDP ve MHPnin artması nedeniyle önceki dönemde Ak Partinin oturduğu sıraya CHPli miletvekilleri kaydı. HDPli milletvekillerinin İstiklal Marşı sırasında ayağa kalkmaları ancak okumamaları dikkat çekti. HDPliler anayasaya uygun olarak yemin ettiler bunlardan birisi de yıllar önce Kürtçe yemini nedeniyle krize neden olan HDPli Leyla Zana oldu. Zana yemininde ‘Türk halkı yerine ‘Türkiye halkları ifadesini kullandı.  Öcalanın yeğeni Dilek Öcalanın en arka sırada yeralması dikkat çekti.

TBMMye ilk giren Ak Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu ve beraberindeki milletvekilleri oldu. Daha sonra Genel Kurula ilk gelen MHP lideri Devlet Bahçeli gelirken, ikinci olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu aynı anda geldiler. Her partinin lideri kendi grubu tarafından alkışlandı.

Kulislerde düzen değişmedi

Mecliste sandalye dağılımı değişmesine karşın  AK Partililer iktidar, diğer partiler muhalefet kulisinde oturdu. 

 

ERDOĞANI GÜLDÜREN DİL SÜRÇMESİ

Baykal ilk yemini etmeden önce dili sürçerek “geçici genel başkan” olarak dedi ve yanlış yaptığını anlayınca “geçici meclis başkanı” olarak düzeltti. Baykalın dil sürçmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve milletvekillerinin gülümsemelerine neden oldu.

 

Başörtülü ilk yemin

1999 yılında RP milletvekili olarak seçilen ve başörtüsü ile TBMMde yemin etmesi engellenen Merve Kavakçıdan tam 16 yıl sonra AK Parti ve HDPden seçilen 16 başörtülü kadın milletvekili kürsüden yemin ederek siyasi tarihe geçti. Ravza Kavakçının yemin töreninde ablasının 16 yıl önce kullandığı başörtüsünün aynısı ile katılması dikkat çekti.

Her azınlığın temsilcisi var

Azınlıklar da 25. Dönemde temsil imkânı bulabildi. 55 yıl sonra Ermeni cemaatinden 3 isim,  Markar Esayan AK Partiden, Selina Özuzun Doğan CHPden, Garo Paylan da HDPden seçilerek Meclise girdi. Ayrıca Ezidi cemaatinden Feleknas Uca ve Ali Atalan ile, Süryani cemaatinden  Erol Dora da yeni Meclistek yerini aldı.  Romanların temsilcisi Özcan Purçu da CHPden İzmir Milletvekili seçildi. 

35 yaşında Meclise girdi, 77de Başkan

77 yaşındaki Deniz Baykal, en yaşlı üye olarak geçici TBMM Başkanlığı görevini yürttü. Baykal 1973 yılında TBMMye  ilk girdiğinde de   35 yaşındaydı ve en genç vekil olarak seçilmişti. 

TBMMnin yaş ortalaması düştü

TBMM tarihinin yaş ortalaması en genç dönemini de yaşıyor. 

Partilerin yaş ortalaması geçmiş dönemlere göre daha düşük.

Meclisin en genç partisi HDP. HDPli milletvekillerinin yaş ortalaması 45. Meclisin ikinci genç partisi CHPnin yaş ortalaması ise 49.

 

Besmele ile başladı

Tekerlekli sandalye kullanan engelli AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun besmele çekerek ilk yemini etti. Karuburun için kürsüye rampa yapıldı.

 

MECLİSİN GENÇLERİ

25. dönem milletvekillerinden bazıları 20li yaşlarını süren isimler. Bu milletvekilleri Mecliste AK Parti ve HDPyi temsil edecek.

Dilek Öcalan (25 yaşında)HDP Şanlıurfa Milletvekili

Tuğba Hezer (26 yaşında)HDP Van Milletvekili

Enise Güneyli (29 yaşında)HDP Mardin Milletvekili

Fatma Gaye Güler (26 yaşında)AK Parti Tokat Milletvekili

Abdurrahim Boynukalın (28 yaşında)AK Parti İstanbul Milletvekili

Sena Nur Çelik (29 yaşında)AK Parti Antalya Milletvekili

Ahmet Kılıç (29 yaşında)AK Parti Bursa Milletvekili

Mehmet Algan (27 yaşında)AK Parti Hatay Milletvekili

GENEL KURULDAN NOTLAR

-Türkçeyi iyi bilmeyen HDP Milletvekili Feleknas Uca yemin töreninde telaffuzda zorlandı. Leyla Zana ise Türk Milleti yerine Türkiye Milleti ifadesini kullandı.

-CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu ise yemin ederken kürsüdeki bir bardak suyu  döktü.

-AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, oruçlu olduğunu unutarak su içmeye kalkıştı.

-Abdullah Öcalanın yeğeni HDP Van Milletvekili Dilek Öcalan en genç vekillerden olduğu için katip üye görevi yaptı. AK Parti Ankara Milletvekili Sema Nur Çelik ise ilk başörtülü katip üye oldu.

-Deniz Baykal, Eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Efkan Alaya eksik okuduğu gerekçesiyle yemini ikinci kez okuttu.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024