Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2079 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   09 Mayıs 2015 - 14:07

Davutoğlu: Kemal Derviş çiftçiye desteğin kalkmasını planlıyordu

Büyüt
Küçült
Davutoğlu: Kemal Derviş çiftçiye desteğin kalkmasını

Davutoğlunun sözlerinden bazı satırbaşları şunlar:

Dedem çok iyi bir çiftçiydi. İlk çevre bilincini ondan aldım Toroslarda€¦ Dedemin bahçedeki her bir gülü tek tek nasıl okşadığını hala hatırlarım. Bahçemizde bir yılan vardı, ona bile dokundurtmazdı. Biz modern topluma geçerken toprağı ihmal ettik. Her sektörde ihmal zamanla telafi edilebilir ama tarım ve hayvancılıkta ihmal telafi edilemez.

Anne dedem yazın yaylalara çıktığında kalırdım sürülerle birlikte. Onların her bir hayvana nasıl baktığını hatırlarım. Sanki evlerinde aile fertlerine bakarcasına. Hepsinin ayrı ayrı ismi vardı. Toprağa hürmet gösteren çiftçiye hürmet göstermeyen bir idarenin yaşaması mümkün değildir. Çiftçilerimizden gelecek her görüşü en ince detayına kadar ele alacağımız görüşünü ifade etmek istiyorum.

3 SEKTÖR ÇOK ÖNEMLİ

3 sektör çok önemli: Tarım, gıda, enerji ve bilgi Ana muhalefet partisi başkanı olarak alanlarda o da bizde konuşacağız. Burada hepimizin tarım sektörü bağlamında istişarelerimizde siyasi kaygılardan, polemikten uzak geleceğimizi planlamamız lazım 90lı yıllarda dünya ekonomisi genişliyordu. 1991de 200 milyar dolar civarındaydı milli gelirimiz. Bizim dönemde 230 milyardan 800 milyar dolara milli geliri çıkardık.

Biz iktidarı devraldığımızda tarım sektörü düşüş trendiydi. Sayın Genel Başkan sık sık Hollanda büyüklüğünde Konyadan bahsediyor. Konyalı olarak gurur duyuyorum. Türkiye tarım hasılasında Avrupa birincisidir. Türkiyenin iç tüketim pazarı çok büyüktür. Karşılaştırma milli hasıla üzerinden yapılır. Aslında Türkiyede tarım mucizesi yaşanıyor. Bunu herkesin görmesi lazım. Çitçilerin terli alınlarından öpüyorum.

Dün gece miting dönüşünde imzaladım. Ispartada afet sebebiyle zarar görenlere ödenmek üzere 30 milyon Türk lirası acilen Ispartaya gönderilmiştir dün gece. Biz iktidara geldiğimizde tarıma verilen desteklerin tümü kaldırılmıştı.

KILIÇDAROĞLU CEVAP VERDİ

Başbakan salondan ayrıldıktan sonra kürsüye çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ise şunları söyledi:

Az önce Başbakanı dinledik. Sayın başbakana göre sorunumuz yok. Çiftçilerin durumu da iyi. Ama ben alanda öyle görmüyorum, sorun var.

Ben gençliğimden de hatırlıyorum. Çiftçiler hayatından memnundu. Bana şu edebiyatı kimse yapmasın: Eskiden destek yoktu, biz geldik destekleri başlattık. Hükümetin hazırladığı programdan örnek veriyorum: Zeytinyağına ABde destek: 1.35 Euro (400 kuruş), Türkiyede 70 kuruş. Hollanda Konyadan küçük doğru. Konyadan küçük bir devlet 112 milyar dolar ihraç yapıyorsa devasa Türkiye neden 14 milyarda kalıyor? Hollandanın ekonomik büyüklüğüne bakalım. Dünyadaki ilk 20 ülke arasında 18. Sırada. Türkiye 19. Sırada. Neden? Bir Allahın kulunun çıkıp anlatması lazım. Bağımsız bir kuruluş anket yapmış 26 ilde.

Çiftçilere geçinebiliyor musun diye soruyorlar. Çiftçilerin yüzde 65i geçinemiyoruz diyor. Manisadaydım. Çiftçilerle konuştum. Üzüm üreticilerinin çektiği sıkıntıları biliyorum. Bir yıl önce 5 lira fiyat verdikleri üzüme bir yıl sonra 2.5 lira fiyat veriyorlar. Ben ülkede herkesin alın terinin karşılığını almasını istiyorum. Nokta. Çiftçi ne yapıyor? Ekmiyor. Zarar ediyorum diyor. Ermenekte bir kadının söylediğini asla unutmuyorum: Eskiden tarım vardı. Tarımı bitirdiler. Kocalarımız yeraltında madene mecbur kaldılar. Şimdi bizlere kim bakacak. Onlar öldü

ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI VERECEKSİN

Çiftçi köylünün efendisidir eyvallah. Birini efendi yapmak istiyorsan önce onun alın terinin karşılığını vereceksin. Birine muhtaç etmeyeceksin. İthalat oluyor. Sayın genel başkan ithalat istemiyoruz dediğinde salondan alkış koptu. İthal bir anlamda bizim çiftçimize karşı şantaj unsuru olarak kullanılıyor. 2003-14 devletin resmi rakamları Türkiyenin tarım ve gıda ithalatına ödediği para 350 milyar. 44 milyar lira sadece 2014de ithal ettiklerimiz. Bunun yarısını bizim çiftçilerimize ödeselerdi€¦ 103 ülkeden tarım ürünü ithal ediyoruz. Türkiye iyi yönetilseydi bu tablo tersine olurdu. Sanıyorlar ki biz gidip çiftçi ile konuşmuyoruz.

Biz sadece oturup ahkam kesiyoruz. Hayır arkadaşlar. Çiftçiye de ziraat odalarına da gidiyoruz. Don olunca önceden haber veriyormuşuz. Zaten yapmak zorundasın. Meteoroloji senin elinde. Haber verdin de ne oldu. Zarar olmadı mı? Oldu. Sen bana o zararı nasıl karşılayacaksın onları söyleyeceksin. Buğday üretilirken neden ithal ediyorsun? Samanı, arpayı, pamuğu anlamak mümkün mü?

Hayvancılık€¦ Gidelim bakalım Balıkesire, Trakyaya. Hayatından memnun mu? Urfaya da gittim. ORadaki canlı hayvan pazarına da gittim. Benim dışımdaki hiçbir genel başkanın oraya gitmediğini de biliyorum. Fransız tarımına yaptığı katkılar nedeniyle bizim bakanımıza şövalye nişanı verdiler. Sizin çiftçiniz batsın. Ne olacak? Fransızların derdinde mi?

Bu ülkede düzgün siyaset eksik. Siyasetçi cebini düşünürse zarar eden sizsiniz. Bizim istediğimiz Türkiye bu. Tohum konusunda doğru önemli adımlar atıldı. Karpuza, marul, ıspanaka kadar hepsinin tohumu ithal ediliyor. 556 milyon 2014de ödediğimiz para. Tohumcuların hangi tekeller tarafından yönetildiğini siz de biliyorsunuz ben de. Bu ülkenin insanı ekecek, kazanacak. Üretecek. Köylüler isyan ediyor elektrik fiyatlarından. Yol kapatıyorlar acaba birileri sesimizi duyar mı diye.

TARIMDA TEŞVİKTEN SÖZ ETTİLER

Tarımda teşvikten söz ettiler. Dünyanın hangi ülkesi olursa olsun tarım devlet tarafından özel korunur ve teşvik edilir. 2007de Meclise tarım kanunu geldi. 21. Maddede der ki: Milli gelirin en az yüzde 1i oranında her yıl tarıma teşvik verilir. 2014de 17 milyar olması lazımdı tarımda teşvikin. 9 milyar verildi. Sizin alacağınız var. 7 yılda çiftçinin bu hükümetten alacağı 44 milyardır. Genel başkanı neden dava açmıyorsunuz, 44 milyarınızı neden istemiyorsunuz diye eleştirmiştim. O da kendisine göre gerekçeler söyledi,. Herhangi bir çiftçi arkadaşımız dava açarsa kazanır. Kanun verilebilir demiyor, verilir diyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024