Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2081 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   19 Haziran 2015 - 02:10

Darbe ile başladı istikrar yaşatmadı

Büyüt
Küçült
Darbe ile başladı istikrar
Politika Haberleri › Darbe ile başladı istikrar yaşatmadı haberi

1960 darbecileri DPnin tek parti iktidarına son vermekle kalmadı 2000li yıllara kadar sürecek koalisyonlu yılların da kapısını araladı. Kurulan koalisyonların ömrü ise 3 ay ile 3,5 yıl arasında değişti.

Haber Merkezi

 Türkiye, 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi ile Adnan Menderesin asıldığı Demokrat Partinin kapatıldığı süreç sonucunda koalisyon hükümetleriyle tanıştı. Koalisyonların en kısası 3 ay, en uzunu ise 3.5 yıl sürdü. Koalisyon hükümetlerinde İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit en çok başbakanlık yapan isimler oldu. Koalisyon hükümetlerinin ilki 1960 Darbesi sonrasındaki ilk seçimde hiçbir parti tek başına iktidar sahibi olamayınca CHP ile Adalet Partisi koalisyon hükümeti kuruldu. Türkiyenin ilk koalisyonunun ömrü 7 ay sürdü.

CHP Bağımsızlar koalisyonu

1963te 14 ay süren İnönü başbakanlığındaki 3. koalisyon sonrası sahneye dün vefat eden Süleyman Demirel çıktı. 8 ay sürecek kendisinin ilk Türkiyenin 4. koalisyon hükümetini AP, Yeni Türkiye Partisi CKMP ve Millet Partisi arasında kurdu. Bu seneden sonra kurulan koalisyonlarda CHPde İnönüyü devirip koltuğuna oturan Bülent Ecevit, MSP-MNP-RP geleneğinin kurucu genel başkanı Necmettin Erbakanın imzaları vardı hep.

Son koalisyon: DSP-MHP-ANAP

1990lı yıllarda eski isimlere Özalın ardından ANAPın başına geçen Mesut Yılmaz Köşke çıkan Demirelin bıraktığı DYP liderliğine seçilen Tansu Çiller eklendi. Yılmaz ve Çillerin 1995te kurduğu ve 3 ay süren ANAP-DYP hükümeti en kısa ömürlü koalisyon olurken, Ecevit Başbakanlığında 1995te kurulan 15.ve son koalisyon 3.5 yıl devam ederek en uzun soluklu koalisyon hükümeti olmayı başardı. 

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024