Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2264 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   08 Nisan 2015 - 06:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir araya gelerek kanı durduralım

Büyüt
Küçült
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir araya gelerek
Politika Haberleri › Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir araya gelerek kanı durduralım haberi

Tahran ziyaretinde, Irak Suriye ve Yemende dökülen kana dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan Kana, ölüme son verelim, birbirleriyle vuruşan tarafları bir araya getirelim dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kritik önem taşıyan İran ziyaretini dün gerçekleştirdi. Erdoğanı, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani askeri törenle karşıladı. Makam aracından inen Erdoğan, Ruhani ile sarıldı. İki liderin bir süre el ele yürümesi dikkat çekti. Türkiyeden cumhurbaşkanı düzeyinde dört yıl aradan sonra gerçekleşen ziyarette Erdoğan ve Ruhani başbaşa görüşmelerin ardından Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin ikinci toplantısına başkanlık etti. İmza töreninin ardından iki cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi. Sadabad Sarayında Ruhani ile düzenlenen toplantıda konuşan Erdoğan, sözlerine besmeleyle başladı. Erdoğan şu mesajları verdi:

Kan ağladığımız bir yer

Bu arada bölge adeta bir ateşten çember. Bunları aramızda konuşma imkanımız oldu. Terörle mücadele konusu değerlendirme fırsatımız oldu. Tabi siyasi noktada uluslararası alanda ne gibi adımları müşterek atabiliriz, bunları aramızda konuştuk. Şimdi yeni dönemde çok daha farklı adımları dayanışma içerisinde birlikte atmak istiyoruz. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmemizde bölgesel sorunları da ele aldık. Bunların arasında Iraktaki sorunlar da yer aldı. Irak bizim için hakikaten aslında kan ağladığımız bir yer. Türkiyenin Irak ile 300-350 kilometre sınırı bulunuyor.

Tarih adeta katledildi

Şu ana kadar orada yüz binlerce insan maalesef öldü. Tarih adeta katledildi, kültür katledildi. Hala katledilmeye devam ediyor. Aynı şekilde Suriyede şu ana kadar 300 bin insan öldü. Ölen kim? Müslüman ve insan. Kim kimi öldürüyor diye baktığımız zaman ben burada mezhebe bakmıyorum. Beni ne Şia ne Sünni ilgilendirir. Beni burada Müslüman ilgilendiriyor. Ben insan odaklı olarak bakmak durumundayım. Çünkü bizi yaratan Allah, eşrefi mahlukat derken orada bu Müslümandır, Hristiyandır diye bir tasnif yapmıyor. Yaradılmışların en şereflisi insan diye, böyle bir orada tanımlama yapıyor. İnsan yaradılmışların en şereflisi. Ama yine insan çok acımasız ve bu kadar insan öldürülüyor. Bunu kabullenmek mümkün değil.

Birlikte son vermeliyiz

Öyleyse bizim bir araya gelerek, oturarak, konuşarak bu işin müzakeresini, müşaveresini yaparak artık bu kana, ölüme hep birlikte bir son vermemiz lazım. Bu, birbiriyle vuruşanları bir araya getirelim ve bu arada bizler de bu işte, ne kadar bu işi kolaylaştırabiliyoruz, ne kadar arabuluculuk yapabiliyoruz, bunların üzerinde duralım ve buradan Rabbimizin de yardımıyla bir netice alalım diye düşünüyorum. Kardeşim Ruhaniye gösterdikleri misafirperverlikten dolayı da teşekkür ediyorum.

 

TÜRKİYEYE NÜKLEER TEŞEKKÜRÜ

Ülkesinin yürüttüğü nükleer müzakereler konusunda Türkiyenin her zaman kendilerine destek verdiğini ifade eden İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bu destekten ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğana teşekkür etti. Ruhani, nükleer sorunun çözülmesi ve akabinde yaptırımların kaldırılması ile İran ile Türkiye arasında ekonomik alanda önemli sonuçları olacağını, karşılıklı yatırımların kolaylaşacağına inandığını söyledi. Basın toplantısından sonra iki ülke arasında “diplomasi akademisi, sağlık ve tıp, çevre, sanayi, fikri mülkiyet, kadın-aile çalışmaları, Türkiye ile İran arasında taşıt ve eşyanın uluslararası dolaşımına dair elektronik veri değişimi” konularını kapsayan 8 anlaşma ile bir “niyet beyanı” imzalandı.

MUTABAKAT İÇERİĞİ AÇIKLANACAK

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan ve Ruhani arasındaki görüşmede, Yemendeki gelişmeler de ele alındı. Görüşmede, Yemende barış ve istikrarın sağlanması için iki ülke arasında ortak çalışma yapılması konusunda mutabık kalındı. İçeriği ve mekanizması gelecek günlerde ele alınacak olan Yemen konusundaki çalışmanın önemli adımlarından birini, çatışmasızlık (bir tür ateşkes) ortamının sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması. Bir çağrı özelliğini de taşıyan çalışmayla ilgili Yemen, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerle de görüşülecek. Görüşmelerin ardından bir mekanizma üzerinde netlik sağlanmasıyla çalışmalarda mutabık kalınan konular hayata geçirilecek. Türkiyenin müzakerede kolaylaştırıcı rol oynamaya devam edeceği öğrenildi. Türkiyenin, Yemen konusunda gerilimi, tansiyonu düşürmek için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini işaret ederek, İran, Arabistan, Sünni veya Şii gözetmeden insanı bir felsefeyi dile getirdiği kaydedildi.

ALTI BAKANLA TAHRAN ÇIKARMASI

Erdoğana Tahranda sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan eşlik etti. Toplantılara İran tarafından da Cevad Zarif, Ali Tayyip Niya, Bicen Zengene, Muhammed Rıza Nimetzade ile Ali Cenneti katıldı.

 

YEMENDE SAVAŞIN BİTMESİ NOKTASINDA HEMFİKİRİZ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, görüşmelerde Yemen konusunun da ele alındığını belirterek, “Bugün son derece hassas olan bölgesel konuları ele aldık. Maalesef tüm bölgede istikrarsızlık ve güvensizlikle karşı karşıyayız. İki tarafın da bu konuda hemfikir olduğu nokta, tüm bölgede istikrar ve emniyetin yeniden inşa edilmesi. İran ve Türkiye Yemende en kısa zamanda savaşın bitmesi ve dökülen kanların durdurulması konusunda hemfikir. Yemen konusunda ayrıntılı görüşmemiz oldu, açıklıkla görüşlerimizi ortaya koyduk. Ortak noktalara ulaştık, Her iki ülke de Yemende olabildiğince hızlı şeklide savaşın ve dökülen kanın durmasını talep ediyor. İran tam bir ateşkese ulaşılması konusunda üçüncü ülkelerin düzenlediği saldırıların durdurulmasını istiyor. Böylece bu bölgede ateşkesle istikrar, barış ve huzurun geri gelmesini, insani yardımların ulaştırılmasını istiyoruz. İki ülke olarak diğer bölge ülkelerinin de desteğiyle Yemende yaşanan sorunları aşmayı hedefliyoruz. İnşallah Yemende barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasının ardından tüm Yemenlilerin katılımıyla kapsayıcı bir hükümetin kurulmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024