Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 536 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   06 Kasım 2023 - 03:03

CHP Kurultay sonucu ne anlama geliyor

Büyüt
Küçült
CHP Kurultay sonucu ne anlama
CHP’nin "İkinci Yüzyılda Birlik ve Demokrasi” sloganıyla düzenlenen 38. Olağan Kurultayı’nda, “değişimciler”in adayı Özgür Özel, ikinci turda 812 oyla, partinin yeni genel başkanı seçildi.

CHP’de genel başkanlık seçimi ilk kez ikinci tura kaldı. İlk turda Özgür Özel 682, Kemal Kılıçdaroğlu 664 oy aldı. 18 oy geçersiz, 2 oy ise boş çıktı. Hiçbir aday genel başkan seçilmek için gerekli olan 1366 delegenin salt çoğunluğunun oyunu alamadığı için seçim ikinci tura kaldı. Özel ikinci tura, hem moral hem de sayısal destek üstünlüğüyle girdi.

Kılıçdaroğlu’nun yarışı geride tamamlaması, ikinci turda Özel’in oylarını önemli oranda artırdı. Özel ikinci turda oylarını 130 artırarak 812 oyla CHP'nin yeni genel başkanı oldu. Kılıçdaroğlu’nun oyları ise 536’ya geriledi. Bu sonuç, ilk turda Kılıçdaroğlu’na oy veren 130'ya yakın delegenin, ikinci turda Özel’e oy verdiğini ortaya koydu.

Özel: Yarından itibaren yerel seçimler için seferberlik ilan ediyorum

CHP Genel Başkanı seçilen Özgür Özel, teşekkür konuşması için kürsüye geldi.

1366 delegenin hepsinin oyunu kendine vermiş kabul ettiğini belirten Özel, “Bu salondan dışarıya hiçbir kırgınlık çıkarmayacağıma kendi adıma söz veriyorum” dedi.

“Hayatımın en büyük onurunu, en büyük gururunu yaşıyorum” diyen Özel, Kılıçdaroğlu’na teşekkür ederken, “Sırtıma yüklediğiniz sorumluluğun farkındayım” diye konuştu.

“Örgüte verdiğim bütün sözleri tutacağım” diyen Özel, ön seçimin esas alınacağı tüzük değişikliğini de hayata geçireceğini söyledi.

Özel, sabah saat 09.30’da PM adaylarını belirlemek için 81 il başkanını toplantıya davet etti.

CHP'nin yeni lideri, ilk ziyaretini 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır etkilenen Hatay’a, ikinci ziyaretini de “ikinci memleketim” dediği Osmaniye’ye yapacağını söyledi.

Özel sözlerini, “CHP'de genel başkanın demokratik seçimlerle değişebileceğini hep birlikte gösterdik. Bugün burada zafer CHP'den bir adayın, ekibin değil. Bugünkü zaferin galibi bütün CHP'lilerdir. Yolumuz, yolunuz açık olsun” diyerek tamamladı.

Kılıçdaroğlu, Özel'i sosyal medya mesajıyla kutladı

Kılıçdaroğlu, sonucun netleşmesinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Özel’i kutladı.

Kurultay'dan çıkan sonuç ne anlama geliyor?

CHP’de Mayıs seçimlerinde alınan yenilgi büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu nedenle, her ne kadar 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerin dinamiği farklı olsa da, hayal kırıklığına uğrayan parti seçmeninin “sandığa gitmekte istekli olmayacağı” yorumları yapılıyordu.

Kurultay sonucuyla “CHP’de hiçbir şey değişmiyor” algısı kırıldı. Delege, değişimin “ertelenemez” olduğunu da ortaya koydu.

Kılıçdaroğlu ile seçim kazanma umudunu yitiren CHP tabanının da yerel seçimlerde sandığa daha istekli gideceği birçok yorumcu tarafından dile getiriliyor. Sonuçlar, “Kurultaylarda genel başkan değişmez” görüşünü artık CHP için geçersiz kıldı. “İstanbul’u alan kurultayı da alır” görüşünü savunan "değişimcileri" de haklı çıkardı.

Özgür Özel’in genel başkanlığı, CHP yönetiminde ve siyasetinde de değişim ve yeni rol paylaşımları anlamına geliyor. Kurultay'da sandıktan çıkan sonuç, Özel’e destek veren, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığında karar kılan Ekrem İmamoğlu açısından da önemli. Kulislerde, Özel’in genel başkanlığı kazanması halinde, İmamoğlu’nun da 2028 seçimlerinde cumhurbaşkanı adaylığı yolunun açılacağı konuşuluyordu.

Özel, kendisine destek verseler de CHP'de “yıpranmış” olarak nitelendirilen isimlere PM listesinde yer vermeyeceğini, genç ve yeni isimlerden oluşan bir kadro kuracağını açıkladı. Genel başkanlık seçiminin sonucunun, PM’ye de yansıması bekleniyor. Bu durum, Özel ve ekibinin yerel seçimlerde belediye başkan adaylarını da belirleyeceği anlamına geliyor.

Seçim yarışını kaybeden Kılıçdaroğlu’nun, tüm hesaplarını “yeniden genel başkanlık” üzerine yaptığı biliniyor. Bu durum, milletvekili de olmayan Kılıçdaroğlu’nun siyasi kariyerinin sona ermesi anlamına da geliyor.

Buna karşın halen resmi olarak “Grup Başkanı” olan Özel, bu kez aynı görevi “Genel Başkan” sıfatıyla sürdürmüş olacak.

CHP’deki değişim, partinin “seçim iş birliği ve ittifak girişimleri” açısından da elini rahatlatabilir.

Kılıçdaroğlu’nu partiyi “sağa çekmekle” eleştiren “değişimcilerin”, ittifak tercihlerine “sol”dan başlaması da sürpriz olmayacak.

Ajanslar ,Bbc 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024