Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2349 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   01 Nisan 2015 - 00:22

Cemil Bayık: Silah bırakma değil silahlı mücadeleyi bırakma

Büyüt
Küçült
Cemil Bayık: Silah bırakma değil silahlı mücadeleyi

Uydu üzerinde Türkçe- Kürtçe yayın yapan Denge Tvye Kandilde konuşan KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, çözüm sürcindeki son durum ve IŞİD ile mücadele konuları başta olmak üzere bir çok konuda açıklamalar yaptı.

Bayık, artık Kürt sorununu silahlı mücadele yöntemiyle değil, siyasi yöntemle çözmek ve bunun için müzakereler yapmak istediklerini kaydederek şöyle konuştu:

Bunun için 10 demokratik madde ileri sürüldü. Bu 10 madde, sadece Kürt sorununun demokratik siyasal çözümünü içermiyor. Bir bütün Türkiyenin demokratikleşmesini içeriyor. Türkiye toplumunun demokrasi ve özgürlük sorunlarının çözümünü içeriyor. Bu oldukça da Türkiye toplumunda benimsendi. Ve bunun doğru bir çözüm anlayışı olduğu dile getirilmeye başlandı. Yine bu 10 madde müzakereler de ele alınırken izleme kurulunun oluşturulması gerektiği, parlamentoda yine bir parlamento komitesinin oluşturulması gerektiği, bu iki komiteden de bir hakikatleri araştırma komisyonunun oluşturulması gerektiğini Abdullah Öcalan söyledi.

BUGÜN BİLE SİLAHLI MÜCADELEYİ BIRAKMAYA HAZIRIZ

Bayık, İzleme Kurulu ve Parlamentoda bir komitenin oluşturulması ve iki komiteden Hakikatleri Araştırma Komisyonunun kurulması halinde kongreyi toplayıp silahlı mücadeleye son verdiklerine dair açıklamayı yapabileceklerini söyledi. Cemil Bayık şöyle devam etti:

Biz hareket olarak, yine halk olarak, bütün demokrasi güçleri Abdullah Öcalanın geliştirdiği bu sürecin arkasında olduğumuzu, desteklediğimizi çok açıkça ortaya koyduk. Eğer Türkiye gerçekten kendi cephesinden adımlar atarsa, biz bugün bile silahlı mücadeleyi sonlandırmaya hazırız. Bunu defalarca da söyledik. Biz sadece bugün bunu söylemiyoruz. Biz çok açık diyoruz ki artık Kürt sorunu silahla değil, siyasetle çözülmeli. Bunun mekanizmaları geliştirilmeli. Eğer bu mekanizmalar geliştirilirse, biz silahlı mücadeleyi sonlandırmaya hazırız diyoruz. Ama bu mekanizmalar bir türlü geliştirilmiyor. Bu mekanizmalar geliştirilmeden nasıl Kürt sorunu çözülecek? Nasıl silahlı mücadele son bulacak?

SİLAH BIRAKMA DEĞİL SİLAHLI MÜCADELEYİ BIRAKMA

Ortadoğuda böyle büyük bir savaş yaşanırken ve Kürtlere dönük büyük saldırılar olurken Kürtlerden silah bırakmalarını istemenin, Kürtlerin ölüme yatmasını istemek anlamına geldiğini söyleyen Cemil Bayık şu değerlendirmelerde bulundu:
Kürtlerin bunu kabul etmeyeceği çok açıktır. Kürtlerden bunun istenmesi haksız bir istemdir. Adeletsiz bir istemdir. Hiçbir siyasi, ahlaki gerekçeye de sığmayacak bir istemdir. Kürtler nasıl bu savaş yaşanırken, yine katliamlar altında yaşarlarken silah bırakacaklar? Bu kesinlikle doğru değil. Sorun silah sorunu falan değil. Silah bırakmak ayrı şeydir, silahlı mücadeleyi sonlandırmak ayrı şeydir. Eğer bugün PKK silahlanmışsa, silahlı mücadele yürütmüşse, bu PKKnın veya Kürtlerin çokça silah kullanma isteminden veya savaş isteminden kaynaklanan bir durum değil. Çünkü, Kürtlere kendilerini ifade etme şansı, yolu, zeminini hiçbir şekilde bırakmadıkları için Kürtler varlıklarını koruyabilmek için zorunlu olarak silahlı mücadeleye başvurdu. Ve artık silahlı mücadeleyi de yürütmek istemiyor. Sorunları artık demokratik siyaset yoluyla istiyor, bunu defalarca ortaya koyduk. Eğer bunun mekanizmalarını Türk devleti geliştirirse, hemen silahlı mücadeleyi bırakacağını da söyledi. Bu mekanizmaları geliştirmesi gereken Türk hükümeti ve devletidir.

DHA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024