Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1939 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   09 Haziran 2015 - 05:50

Burhan Kuzu: Yüzde 40 alan parti hükümet kuramıyor

Büyüt
Küçült
Burhan Kuzu: Yüzde 40 alan parti hükümet
Politika Haberleri › Burhan Kuzu: Yüzde 40 alan parti hükümet kuramıyor haberi

AK Partinin seçimlerde yüzde 40 gibi yüksek bir oy almasına rağmen tek başına hükümet kuramayışı sistem tartışmalarını tekrar gündeme getirdi. Kuzu, Parlamenter sistem denen kokuşmuş sistem, dünyanın başına beladır. Türkiyede tek parti hükümetleri çalışmış, koalisyonlar tüketmiştir dedi.

Star - Ankara

Milletvekili genel seçimlerinde AK Parti yüzde 40 oy alarak birinci parti olmasına karşın hükümet kuracak milletvekili sayısına ulaşamadı. Öte yandan yüzde 13 oy alan HDP, yüzde 16 oy alan MHP kadar 80 milletvekili çıkardı. Son seçimler bir kez daha sistem tartışmalarına neden oldu. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, resmi olmayan sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bu tablodan hükümet çıkmaz. Koalisyon bile çıkmaz. Erken seçim kaçınılmaz görünüyor” dedi. AK Partinin yüzde 40 oy almasına, 75 ilde birinci parti olmasına rağmen hükümet kuramamasının sistemden kaynaklandığını ifade eden Kuzu, “Bu tabloyu hak etmedik. Millete hizmetten başka bir şey yapmadık. Ama milletin kararına saygılıyız” ifadelerini kullandı.

Koalisyonlar bizi tüketti

Türkiyenin uzun süre koalisyonlarla çalkalanacak bir sürece gireceğini ifade eden Kuzu, “Mevcut sonuçlar parlamenter sistemin zaaflarını gösterdi. Parlamenter sistem denen kokuşmuş sistem, bütün dünyanın başına beladır. Türkiyede de hep tek parti hükümetleri çalışmış, koalisyonlar tüketmiştir. Çözüm Başkanlık sistemine geçiş” dedi. 

İTALYA KURTULAMADI, YUNANİSTAN İFLAS ETTİ

Başkanlıkta hükümetin meclis dışından kurulduğunu hatırlatan Kuzu, “Halk doğrudan hükümeti seçiyor. Ama parlamenter modelde parlamento seçiyor. Seçime göre sistem değişiyor. Ötekinden aday oluyor, koalisyonda kimin hükümet olacağını bilemiyorsun. Ayak oyunları dönebilir. Vatandaşın arzu etmediği hükümet modeli çıkar. Ummadık bir adam bakan oluyor. O bürokratları getiriyor. 5 yıl kim yönetecek onu seçiyorsun. Hoşuna giderse ‘devam diyorsun. Hoşuna gitmiyorsa ‘in aşağı diyorsun. Başkanlık modelinde ülkeyi kimin yöneteceği belli oluyor” dedi. Kuzu şunları söyledi: “En uygun model Başkanlık sistemi Türkiyeye uygun. İhtimal olmadığı halde tedirginlik başlıyor. Ne olacağı belli değil. Koalisyon kuruyorsun seçime gidiyorsun yine koalisyon çıkıyor. Yunanistan iflas etti işte. Perişan halde. Biz de çok çektik. İtalya koalisyonlardan kurtulamadı. Yüzde 40u alan hükümet kurar diye kanun çıkardılar. İşi böyle bitirdiler. Fransada yarı Başkanlık sistemine geçildi. Kurtuluşumuz Başkanlık sisteminde. Tek kurtuluş. Bu seçimde koalisyon olmasa sonraki seçimde koalisyona gidiyor. İşin yolu bu.”

ANAYASA HUKUKÇUSU FAZIL HÜSNÜ ERDEM: Bugün ortaya çıkanmanzara karşısında hemseçimsisteminin, hemsiyasi partiler rejiminin daha sağlıklızeminde tartışılması gerekiyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024