Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2062 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   20 Nisan 2015 - 06:34

Başbakan Davutoğlu: Çok başlılık kalkacak

Büyüt
Küçült
Başbakan Davutoğlu: Çok  başlılık
Politika Haberleri › Başbakan Davutoğlu: Çok başlılık kalkacak haberi Başbakan Davutoğlunun açıkladığı Yargı Reformuyla yargıda çok başlılık kaldırılacak, askeri yargı disiplin suçlarıyla sınırlı kalacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlunun açıkladığı “Yargı Reformu Stratejisi” yargıda yeni bir dönemi başlatacak. Yargıda çok başlılığı kaldırmayı hedefleyen stratejiye göre, askeri yargı sadece disiplin suçlarıyla sınırlı kalacak. Yargıda şeffaflığın sağlanması için özellikle yüksek yargı kararları erişime açılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde açıkladığı “Yargı Reformu Stratejisi” önemli düzenlemeler yer aldı. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı güçlendirmeyi, hesap verilebilirliği ve şeffaflığı artırmayı amaçlayan paket, “Yargıda İnsan odaklı bir sistem” hedefiyle dikkat çekti. Yeni yargı reform stratejisi çerçevesinde yapılacakların bazıları özetle şöyle:

-Tek çatı altında toplanacak

Yargıda çok başlılık giderilecek. İdari, adli, askeri mahkemeler, gözden geçirilip mümkün olduğunca birbiriyle entegre, birbiriyle çelişmeyen, temel hukukun uygulandığı bir yapıya dönüştürülecek. Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılacak. Askeri mahkemeler ise sadece disiplin suçlarına bakan mahkemelere dönüştürülecek.

-Şeffaf yargı dönemi

HSYKnın oluşum ve yapısı dahil yargının hesap verebilirliği ve şeffaflığı artırılacak. Yargı kararları, vatandaşların bilgisine sunulacak şekilde halka açılacak. Mahkeme ve savcılıklar yıllık faaliyet raporu hazırlayacak. Bunlar yayınlanacak ve mahkemelerin hangi yollarla hangi temele bağlı olarak hangi kararları aldığı bilinecek. Yüksek mahkeme kararları herkesin erişimine açılacak.

-Güven anketleri yapılacak

Her alanda vatandaşlarla güven ve memnuiyet anketleri yapılacak. Özellikle yargıya paralel yapının hakim olduğuna dair algı sebebiyle yargının güven kaybının önüne geçilmesi için bir dizi tedbir alınacak.

-Adalete erişim kolaylaşacak

Hak arama yollarını güçlendirmek için hukuki himaye sigortası teşvik edilecek. Sağlık sigortası gibi devlet bunun belli bir nispetini karşılayarak teşvik edecek. Maddi durumu yetersiz olanlara ücretsiz avukatlık yaygınlaştırılacak. Avukatların ücretsiz toplum yararına hizmet uygulaması (pro-bono) ile gönüllü olarak ücretsiz hukuk hizmeti vermesi sağlanacak.

-Mağdur hakları güçlenecek

Temel bir kanunla, eski hükümlülere sağlanan kamudaki istihdam gibi bir imkan, mağdurlara da sağlanacak. Ağır şiddet mağduru kişilerin zararlarını sorumlulara rücu edilmek suretiyle devlet ödeyecek. Suç nedeniyle sağlığı bozulanların tedavileriniz devlet sağlayacak.

-Bilirkişilik reformu yapılacak

Özellikle Balyoz, Ergenekon davalarında tartışma konusu olan bilirkişilik kurumu adeta bir reforma tabi tutulacak. Bu konuda yeni bir kurumsal yapılanmaya gidilecek. Sistemin kalite standartları oluşturulacak ve denetim istemi kurulacak.

-Adalet  bankası kurulacak

Adalet istatistiklerine ilişkin kapasite geliştirilecek. Adaletle ilgili her türlü veri barındırılacak ve herkes erişecek.

-Davanın süresi bilinecek

Sürekli ertelenen, 3- 5- 10 yıl süren, zaman aşımına uğrayan davaların önüne geçmek için her bir dava türüne ilişkin ortalama görülme süreleri ilan edilecek. Vatandaş davanın ne kadar sürede biteceğinden haberdar olacak.Arabulucu sayısı önümüzdeki dönemde 10 bine çıkartılacak. Bazı suçlarda arabuluculuk zorunlu olacak.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024