Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1956 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   10 Nisan 2015 - 06:11

Başbakan Davutoğlu: Bu sistem malûl doğdu

Büyüt
Küçült
Başbakan Davutoğlu: Bu sistem malûl
Politika Haberleri › Başbakan Davutoğlu: Bu sistem malûl doğdu haberi

Başbakan Davutoğlu, Türkiyede gerçek parlamenter sistem olmadığını söyleyerek Eğer olsaydı bu kadar darbe yaşanmazdı dedi. AK Partinin, 2007de yeni anayasa sözü verdiğini hatırlatan Davutoğlu, Başkanlık sisteminin de yeni anayasada olacağını kaydetti.

Haber Merkezi

Başbakan Davutoğlu, Türkiyedeki parlamenter sistemin ‘malul doğduğunu söyledi. ‘Özde bir parlamenter sistem olsaydı bu kadar darbe olmazdı diye konuşan Davutoğlu, 7 Haziran seçimi için Başkanlık sistemi dahil beyannameyi kaleme alacaklarını söyledi. NTVye konuşan Başbakan Davutoğlu gündemdeki tüm konu başlıkları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlunun üzerinde en çok durduğu konu ise Başkanlık sistemi ve yeni anayasa oldu.  “Başkanlık sistemi dahil beyannameyi kaleme alacağız.” diyen Başbakan Davutoğlu şunları söyledi:

Kişiselleştiriyorlar

“Herkes başkanlık konusunu kişiselleştirerek tartışmaya çalışıyor. Bu nedenle kısır bir döngüye giriliyor. Parlamenter sistem özünde Türkiyede sakatlıkla malül doğdu. Parlamenter sistem olsaydı bu kadar darbe olmazdı. Form değiştirilebilir, özde sakatlık olmamalı. Başkanlık sistemi insan odaklı olmalı. “

İnanmadığımı savunmam

“Cumhurbaşkanımızla her konuyu istişare ederiz. Muhalefetin bunu Cumhurbaşkanımızın müdahalesi gibi algılaması yanlış. Seçim beyannamesi yaklaştıkça ben konuyu netleştirdim. Değişik modeller üzerine çalıştık. Bir tartışma ve müdahale olmadı. Meydana çıkıp bir fikri savunacaksam inanmam gerekir. İçselleştirmediğim hiçbir fikri savunmadım. Türkiyede parlamenter sistem gerçekten işleseydi, başkanlık sistemi gündeme gelmezdi. Doğru olan sistemin başkanlık sistemine doğru evrilmesidir. Başkanlık sistemi özgürlükçü niteliğiyle uygulanmalı.”

İlk sözü 2007de verdik

“Başbakanlık görevini yaparken hakkıyla yaparım. Seçime gidiyorsam, doğru olan ne ise onu söylerim. Türkiyenin buna ihtiyacı var. Türkiyede yeni bir restorasyon dönemine ihtiyaç var. Anayasa için konuşmaya hazırız. 27 Mayıstan sonra yaşadığımız acı tecrübelerden sonra bunu değiştirmeyiz demesinler. Biz yeni Türkiye ifadesini kullanırken, sistemin yargının yürütmenin yasamanın bütüyle işleyişin yenilenmesi teziyle yola çıktı. Yeni  anayasa sözünü 2007de verdik. O zaman engellediler. Dağlıca baskınından sonra anayasa yerine terör konuşulmaya başlandı.”

İddiamız yeni anayasa

“Şimdi yine yeni anayasa iddiasıyla çıkıyoruz. Salt başkanlık sistemini değil, yeni bir anayasa içinde insan odaklı özüne uygun bir sistem. Beraber yeni bir Türkiye inşa etmemiz lazım. Sözleşme mantığı içinde elimizden geleni yaparız. Eğer bu güce ulaşamazsak gelin buradaki aksak olan hususları beraber toparlayalım diyeceğiz. Anayasanın temel ilkesi insan odalı olmalı. Başkanlık sistemi otoriterliğe yol açar demek yanlış. Kimse bütün gücü elinde toplayacak bir yetki peşinde koşmaz.”

KPSS AHLAKSIZLIĞI BENİ DERİNDEN SARSTI 

“(Parelel Yapı ile ilgili olarak) Devleti ele geçirme çabası darbe teşebbüsüdür. Gerekli tedbirleri alıyoruz. MGK kararıyla görevlendirilmiş arkadaşlar da var. Yargı süreci çok hızlandı, çünkü işlenenler küçük suçlar değil. KPSSdeki ahlaksızlık kadar beni etkileyen bir şey yok. Yargı süreci  devam ediyor. İddianamenin ortaya koyduğu hususlarla ilgili söylüyorum; buna müsamaha mı göstereceğiz?”

Asker sivil ilişkisi zor

“Genelkurmayla çok güzel bir ilişkimiz var ama biz e-muhtıra olayını da yaşadık. Asker sivil ilişkisini rayına oturtmak kolay olmadı. TSKnın kendi içerisinde bir hukuku var. Onun dışında bir talebin gündeme gelmemesi lazım.”

İzmirde 7 vekil çıkartırız

“Savcı Sayanı şahsen tanıyorum. İzmirde Savcı Beyin katkısıyla 7 vekil çıkartırız.”

Başarısız olursam ayrılırım

“Türkiyede şu an kimse ‘8 Haziran günü istenilmeyen bir sonuç doğarsa asker müdahale edebilir diye düşünmüyor. Bunu AK Parti sağladı. Kazanırsam görevime demokratik şartlarda devam edeceğim, kazanmazsam, ki düşük ihtimal, ama kim kazanmışsa ona devredeceğim ben de kitaplarımı yazacağım.” 

LİSTELERİ BEN HAZIRLADIM

“Sayın Cumhurbaşkanımız listeler hazırlanırken müdahil olmadı. Sanki biz yıllardır ayrı ekiplerle çalışıyorduk. Bu son derece yanlış bir algı. Onun ekibi benim ekibim, benim ekibim onun ekibi. Bu arkadaşlarımız cumhurbaşkanına da bana da aynı muhabbetle bağlılar. Arkadaşlarımıza şunu söyledim; Cumhurbaşkanımızın yanında olmayan benim yanımda olmasın. Cumhurbaşkanımızla 12 yıldır birlikte çalışmış biri olarak hassasiyetlerini çok iyi bilen biriyim. Benim hassasiyetlerimi de en iyi bilen Cumhurbaşkanımızdır. Bana kimler yakın diye bir kriterim olmadı.”

YILDIZ ADAY ARAYIŞIMIZ YOK

“Siyasette yıldız arayışımız yok, bir konsere ya da futbol maçına çıkmıyoruz. Adaylarımız arasında sanatçı da var. Adayları belirlerken popüler isimlerden ziyade, AK Partinin geleneğini sürdürebilecek isimleri belirledik. 550 kişinin herbiri aynı değerdedir. Şöhret peşinde değiliz. Şöhret veye ünlü olmak algısal bir durum. Siyasete ilk girdiğimizde beni veya Mehmet Şimşeki çok az kişi tanıyordu. Oysa şimdi Mehmet Bey nereden girse temayüle birinci çıkar...”

GOOGLEDAN  GÖRÜNTÜ İZLEDİK

“Her ilde temayül yoklaması yaptık. Kongrelerde 50yi aşkın ile gittim, tek tek resmini çektim. Gözlemlerimle temayül yoklamalarını yan yana koydum. İl başkanlarımızın tümünü tek tek dinledim.  Bütün STKlara temayül yaptık. Kararsız kaldığımız adaylar için kamuoyu anketi yaptırdık. Etik nedenlerle aday olmadığı halde listeye aldığımız bazı isimler oldu. Bir an geldi kaliteli iki aday arasında kaldıığmız zaman ‘Gooğglea girin son konuşmalarını çıkartın dedim Birkaç ilde konuşmalarını dinledik. Üslubu, hitabeti, bedensel dili nasıl... Doğal haliyle izleyip birkaç ilde böyle karar verdik.”

HDP NETİCEYE RAZI OLMALI

“Bu demokratik bir yarış. Geçerlerse tebrik ederiz. Onlara saygıda kusur etmeyiz. Ama HDPye yönelik bir sözüm var. Geçmezlerse bu neticeye razı olmalılar, bunu meşruiyet sorunu yapmasınlar. HDP Syrizadan hareketle kendini başka bir alana taşımak istiyor. Protest bir parti olmaya yöneliyor.  Bugün HDP, Kürtçe propaganda yapabiliyorsa bunu AK Parti sağladı. AK Partinin özgürlükçülüğü olmasaydı bir kısmı hala dağda idi. Biz özgürlükçü bir ortamda seçimlere gidiyorsak AK Partinin yoğurduğu maya var.”

SPOR ÜZERİNDEN KAOS ARAYIŞI VAR

“Olayın hemen üzerine gidildi. Spor üzerinden kaotik ortam oluşturmak isteyen unsurlar var. 2 kişi gözaltına alındı. Adli kontrolle serbest bırakıldılar. Gösterdikleri dayanışma dolayısıyla kulüplerimizi tebrik ediyoruz. Spor üzerinden gerilim yaratma çabalarına karşı, taraftarlarımızı ortak bir tututum sergilemeye davet ediyoruz. Devlet binde bir ihtimali dahi düşünemezse devlet olamaz. Umarım ki centilmenliğe sahip çıkılır.”





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024