Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2243 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   14 Mart 2015 - 14:25

APnin tavrı fevkalde sorunlu

Büyüt
Küçült
APnin tavrı fevkalde

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Avrupa Parlamentosunun 2013 Yılı Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi Raporunda yer alan 1915 olaylarıyla ilgili ifadeler hakkındaki bir soruya cevabında, raporda 1915 olayları konusunda tarihi gerçeklikten ve hukuki dayanaktan yoksun ifadelere yer verildiğini, bu ifadeleri her bakımdan fevkalade sorunlu bulduklarını ve esefle karşıladıklarını bildirdi.

BU ADIMLAR ORTAK GELECEK İNŞASINI ZORLAŞTIRIYOR

Bilgiç, Rapor, Osmanlı İmparatorluğunun tüm İmparatorluk halkı için trajik olan bir dönemini, seçici bir adalet duygusu ve tek taraflı bir yaklaşımla yorumlamaktadır. Ülkemizin konuya ilişkin insani, gerçekçi ve yapıcı açılımlarını göz ardı etmekte, mantık ve hukuk dışı talepler öne sürmektedir. Bu tarihi meseleyi bilmeyenler veya siyaseten istismar etmek isteyenlerce atılan bu adımlar, Türkiye-AB ilişkilerine zarar verdiği gibi, Türkler ile Ermenilerin geleceklerini birlikte inşa edebilmelerini de zorlaştırmaktadır ifadesine yer verdi.

Avrupa Parlamentosunun bu tek yanlı yaklaşımını 1987 yılında kabul ettiği Ermeni Sorununun Siyasi Çözümü başlıklı kararda ve müteakip belgelerinde de sergilediğini hatırlatan Bilgiç, bu yöndeki adımların Türk-Ermeni dostluğuna hizmet etmediğinin açıkça tecrübe edildiğini belirtti.

Bilgiç, şunları kaydetti:

Avrupalı ortaklarımızdan beklentimiz, sorunu daha da derinleştirmek değil çözüme yönelik yapıcı katkılar sunmak ve konunun tarafsız ve bilimsel şekilde araştırılmasından kaçınan Ermeni tarafını diyaloğa ve uzlaşmacı olmaya teşvik etmektir. Türkiye, önyargılı ve tarafgir müdahalelere rağmen Türkler ve Ermenilerin ortak tarihlerini birbirleriyle adil ve açık görüşlülükle diyalog halinde ele almaları için üzerine düşeni yapmaya ve tarihe tek taraflı bakışın, evrensel değerler ve uluslararası hukuk hilafına tescil ettirilmesine yönelik girişimlerin karşısında durmaya devam edecektir.

APNİN AVRUPA ÜLKELERİNE ÇAĞRISI

AP, Avrupa Birliği ülkelerine, İnsan Hakları ve Demokrasi 2013 Yıllık Raporunun karar metninin 77nci maddesinde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının bu yıl 100üncü yıldönümünün kutlanacağına dikkat çekilerek, üye ülkeler ve AB kurumlarının iddiaların tanınmasına katkı sağlaması gerektiği belirtildi.

APdeki en büyük siyasi grup olan Avrupa Hristiyan Demokratlar grubunun çatı örgütü Avrupa Hakları Partisi (EPP) de geçtiğimiz haftalarda, APnin Brükseldeki oturumunda, Türkiyeye benzer bir çağrıda bulunmuştu. EPP, Türkiyenin tarihi ve geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini savunmuş, 24 Nisanın da Ermeni Soykırımını Anma Günü ilan edilmesini istemişti.

AA

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024