Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2306 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   27 Mart 2015 - 06:20

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır: Kıbrıs sorununu çözeriz

Büyüt
Küçült
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır: Kıbrıs sorununu
Politika Haberleri › AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır: Kıbrıs sorununu çözeriz haberi

Bozkır, Kıbrıs sorununu çözmek, Suriye meselesini, Ukrayna krizini çözmekten kolay. Berlin Duvarının çöküşünün 25. yılını kutlarken, adanın başkentinin halen bir duvarla ayrılmış olması üzücü dedi. Türkiyenin bu sorunu çözmekte istekli olduğuna dikkat çekti.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiyenin AB üyeliğinin her iki tarafın da çıkarına olduğunu söyledi.  Bakan Bozkır, Roma ziyaretinin ikinci gününde, İtalyanın önde gelen düşünce kuruluşu Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IAI) tarafından düzenlenen”Türkiye Avrupada. Zorluklar ve Fırsatlar” konulu seminerde, Türkiyenin AB üyelik sürecine ilişkin bilgi verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Üyeliğimiz iki tarafın çıkarına

AB üyelik sürecinde Türkiyede, 2000li yılların başından bu yana kişi başı milli gelirin, ihraç edilen ürünlerin çeşitliliğinin arttığını; demokrasi, insan hakları ve siyasi reform alanlarında pek çok gelişme kaydedildiğini anlatan Bozkır, “Bu 55 yıldır devam eden bir süreç. Türkiyenin AB üyeliği her iki tarafın da çıkarına. Çünkü iki tarafın da bundan elde edeceği faydalar var” dedi. Bozkır, Türkiyenin dünyada nüfusunun yüzde 99u Müslüman olup ama aynı zamanda laik ve serbest piyasa ekonomisine sahip olan tek ülke olduğunu vurgulayarak “ABnin Türkiyeye hayır deme lüksü yok” ifadesini kullandı.

Türkiye kendini geliştiriyor

Müzakere başlıklarının açılıp açılmaması konusunun büyütüldüğünü söyleyen Bozkır, “Çünkü önünde sonunda bu bir seremoni. Aslında bir kelebek, Türkiyede fil gibi görünüyor. Türkiyede öyle algılanıyor. Türkiye, hemen yarın 23 ve 24üncü başlığı açabilecek durumdadır. İki ay içerisinde rekabet başlığı dışında tüm başlıkları müzakerelere açmaya hazırız” dedi. Volkan Bozkır, müzakere başlığı açılmayan 4 yılda Türkiyede 367 kanun değişikliği yapıldığına dikkati çekerek Türkiyenin kendisini geliştirmek yönünde adım attığını söyledi.

AB üyeliği ile ikiz kardeş

Türkiyenin, Kıbrıs sorunu ve AB üyeliğini ikiz kardeş olarak gördüğünü ifade eden Bozkır, “Çünkü her ikisinin de 50 yıllık geçmişleri var.  Birlikte geliştiler. Türkiye bu sorunu çözmeyi çok istekli. Daha önce de iki tarafın uzlaştığı parametreler var. Dolayısıyla Kıbrıs sorununu çözmek, Suriye meselesi ve Ukrayna krizini çözmekten daha kolay. Berlin Duvarının çöküşünün 25  yılını kutlarken, adanın başkentinin halen bir duvarla ayrılmış olması üzücü” diye konuştu. Adada 2004 yılında gündeme gelen Annan Planı sırasında çözüm için olumlu bir hava yakalandığını anımsatan AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, “Kıbrıs sorununu çözersek Türkiyenin AB ile müzakerelerdeki 14 başlığının da önü açılacak. Bu sorun 50 yıllık bir geçmişe sahip, çözülürse diğer krizler için de örnek olur” dedi. Bozkır, Türkiyenin Kıbrısa en yakın anakara olduğuna dikkati çekti ve Kıbrıs çevresindeki doğal kaynakların adaya ait olduğunu vurguladı.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024