Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3666 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Aralık 2014 - 13:54

4 eski bakan için Yüce Divan oylaması bugün!

Büyüt
Küçült
4 eski bakan için Yüce Divan oylaması

17-25 Aralık operasyonlarının ardından AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki suçlamaları soruşturan Meclis Komisyonu, 4 bakanın Yüce Divanda yargılanmasına yönelik kararı bugün oylayacak.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığındaki komisyon, eski bakanlar için Yüce Divan yolunun açılıp açılmayacağına karar verecek. Komisyon, AK Partiden 9, CHP den 4 ve MHP den 1 olmak üzere 14 üyeyle toplanacak, HDPnin tek üyesi komisyondan çekildiği için oylamada yer alamayacak.

Hürriyet gazetesinden Bülent Sarıoğlunun haberine göre oylama süreci şöyle gelişecek:

HER BAKAN İÇİN AYRI OYLAMA

Toplantıda milletvekillerinin yapacakları değerlendirmelerin ardından, önce her bakan için ayrı ayrı, Yüce Divana gönderilsin mi gönderilmesin mi? oylaması yapılacak. Karar, katılanların yarıdan bir fazlasının oyuyla alınacak, yani AK Partili üyeler belirleyici olacak. Yüce Divan kararı çıkarsa bu kez hangi suç veya suçlardan gönderileceği oylanacak. Soruşturma önergesine göre Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında 2, Egemen Bağış hakkında 3, Muammer Güler hakkında ise 4 ayrı suçlama bulunuyor.

SEVK MADDESİ FARKLI OLABİLİR

Önergedeki suçlamalara, Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Yasasına aykırılığın da eklenme olasılığı bulunuyor. Başkan Hakkı Köylü, önergedeki yasa maddeleriyle sınırlı olmadıklarını, Yüce Divana sevk maddesini komisyonun belirleyeceğini açıklamıştı. MASAK uzmanınca komisyona sunulan bilirkişi raporunda, Gülerin eşi adına aldığı bir evi mal bildirimine eklememesi nedeniyle yasaya uygun davranmadığı, Çağlayanın da 40 bin Euro değerindeki piyano için bildirimde bulunmadığı tespit edilmişti. Bilirkişi, Egemen Bağış ve eşi Beyhan Nilser Bağışla ilgili de Bakanlık yaptığı süre zarfında 2010 ve 2011 yılında satın alınan biri eşi adına kayıtlı toplam üç adet (beyan edilen toplam değeri 1 milyon 500 bin lira) taşınmazın kendisi ve eşinin mevcut kayıtlı gelirleri ile orantılı olmadığı görüşünü bildirmişti.

TOPLANTIDA SAAT SIKINTISI

Köylünün saat 15.00 olarak belirlediği toplantı saati de AK Partide sıkıntıya neden oldu. Genel Kurulda bugün bütçenin kapanış görüşmeleri için özel oturum yapılacağından AK Parti yönetimi komisyon kararının Meclis atmosferini etkilemesinden kaygılanıyor. AK Parti yöneticilerinin toplantıyı daha ileri saate alma çabaları, gündem muhalefete önceden gönderildiğinden sonuçsuz kaldı. Bu nedenle toplantının uzayabileceği ve kararın Genel Kuruldaki bütçe görüşmelerinin son dakikalarına kalabileceği belirtildi.

YÜCE DİVANA İLİŞKİN OYLANACAK BAKANLARA YÖNELİK SUÇLAMALAR ŞÖYLE

ALTIN ÇIKIŞI

Zafer Çağlayan: Reza Zarrabdan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında: 1- Zarrabın İrana altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. 2- Ganadan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubaiye çıkışını sağlamak.

İMTİYAZ SAĞLAMAK

Muammer Güler: 1- Zarrabın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek. 2- Zarrabla birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. 3- Zarrabla ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. 4- Zarrabın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

REZAYA ARACILIK

Egemen Bağış: 1- İran asıllı işadamı Reza Zarrabın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık etmek. 2- Zarrabla ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. 3- Zarrabın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

TAVASSUT GÖZ YUMMA

Erdoğan Bayraktar: 1- Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmaları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummaları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamaları ve bu eylemlerin bir kısmını Erdoğan Bayraktarın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirmeleri. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut (aracılık) etmesi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024